Από τους μετανάστες στους «γείτονες»: Φράχτης, Αδριανούπολη και η φωτιά που δυσκολεύει το αύριο
Μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και γεωτεχνικών συγκέντρωσε η ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες τάσεις στην καλλιέργεια κερασιάς, νέες προκλήσεις και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής»
Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία και την ποιότητα της παραγωγής, αλλά και να συμβάλλει και στην ευρύτερη προβολή της ποικιλίας «Τραγανά Κομοτηνής»
Μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και γεωτεχνικών συγκέντρωσε η ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες τάσεις στην καλλιέργεια κερασιάς, νέες προκλήσεις και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής», που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, το απόγευμα της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.
Στην ημερίδα που διεξήχθη υπό τον συντονισμό της γεωπόνου της ΔΑΟΚ Ροδόπης Χριστίνας Δολαπτσόγλου, χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανόλης Ταπατζάς, ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΜΘ Σωτήρης Παπαδόπουλος, παρέστη ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Ψηφιακής Μετάβασης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Πολιτικής Γης Ριτβάν Μολλά Ισά και στελέχη των ΔΑΟΚ Περιφέρειας ΑΜΘ.
Μ. Ταπατζάς: «Η καλλιέργεια της κερασιάς αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις»
«Η περιοχή μας με τα πλούσια εδάφη και τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, ευνοεί την ανάπτυξη διαφόρων ποικιλιών κερασιού. Ενώ υπάρχει ζήτηση για κεράσια, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα αποδοτική την καλλιέργεια», είπε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης.
Την ίδια ώρα βέβαια, περιέγραψε αναλυτικά, ότι «η καλλιέργεια της κερασιάς αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες χαλαζοπτώσεις, παγετοί και ξηρασίες, πλήττουν την καλλιέργεια. Το είδαμε κι εμείς όταν τον περασμένο Απρίλιο βρεθήκαμε με τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη στην περιοχή του Γιακά, για τις καλλιέργειες κερασιού που επλήγησαν από ισχυρή χαλαζόπτωση. Τότε και οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν συμφωνήσει ότι η καλλιέργεια κερασιού βρίσκεται σε μια περίοδο προσαρμογής. Οι παραγωγοί καλούνται να υιοθετήσουν καινοτόμες και βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή και να συνεχίσουν να παρέχουν προϊόντα υψηλής ποιότητας στην αγορά». Όπως έκανε γνωστό σε αυτό το σημείο, η Περιφέρεια ΑΜΘ επιδιώκει την ένταξη των κερασοπαραγωγών της Ροδόπης σε πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας.
Οι δυο βασικοί εχθροί του κερασιού
Η ημερίδα έδωσε την δυνατότητα σε παραγωγούς, γεωτεχνικούς και όσους ασχολούνται με την καλλιέργεια της κερασιάς, να ενημερωθούν από αξιόλογους επιστήμονες για τις σύγχρονες τάσεις και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.
Στους εχθρούς της κερασιάς και την αντιμετώπισή τους, αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαδόπουλος, καθηγητής Εφαρμοσμένης Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. «Στο κεράσι υπάρχουν δύο βασικοί εχθροί: η Ραγολέτιδα της κερασιάς, μια μαύρη μικρή μύγα που προσβάλλει το κεράσια και συναντάται σε όλη τη χώρα, και ένας νέος εχθρός, το έντομο Drosophilasuzukii. Και τα δυο αυτά απαντώνται σε όλη τη χώρα, και μπορούν να προσβάλουν το κεράσι ακόμα και ταυτόχρονα ή διαδοχικά, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα», είπε, μεταξύ άλλων.
Τα καλλιεργητικά προβλήματα λόγω κλιματικής αλλαγής
Στα καλλιεργητικά προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Καζαντζής, γεωπόνος από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα». Μίλησε για την αξιολόγηση νέων και παλιών ποικιλιών ως προς την απόδοση και την συμπεριφορά τους στις κλιματικές αλλαγές, αλλά και για καλλιεργητικές πρακτικές αποφυγής ή μείωσης ζημιών που μπορεί να προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές.
«Η καλλιέργεια του κερασιού με σωστή ολοκληρωμένη διαχείριση έχει μέλλον όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα», επισήμανε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής Δενδροκομίας ΑΠΘ, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να αναδειχθούν και ντόπιες ποικιλίες που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μίλησε και για τα αντιχαλαζικά συστήματα για την προστασία των κερασιών από την κλιματική αλλαγή και κυρίως από τις χαλαζοπτώσεις.
Σημαντική η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών
Για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που μπορούν να ενισχύσουν την αξιοπιστία και την ποιότητα της παραγωγής, αλλά και να συμβάλλουν και στην ευρύτερη προβολή της ποικιλίας «Τραγανά Κομοτηνής», καθιστώντας την έναν ισχυρό υποψήφιο για τη διεθνή αγορά και προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, μίλησε ο Ιωάννης Γανόπουλος ερευνητής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην χρήση σύγχρονων βιοαναλυτικών τεχνολογιών (όπως γονιδιωματική, πρωτεομική και μεταβολομική ανάλυση), που επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση των θρεπτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών.
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν διεξοδικά ζητήματα που αφορούν τόσο την ίδια την καλλιέργεια του δέντρου, όσο και την ποιότητα των καρπών και τους τρόπους με τους οποίους αυτοί μπορούν να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News