Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Ζωντανές οι ενέργειες του Χαρίσιου Βαμβακά για την τελική ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στη Ελλάδα, στην μνήμη του δισέγγονού του Νικόλαου Μουσιόπουλου, που τις μοιράστηκε με τους Κομοτηναίους κηρύσσοντας την έναρξη των εορτασμών
Θύμισε ότι κάποιοι άνθρωποι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία βοήθησαν ώστε σήμερα η Κομοτηνή να είναι ελεύθερη και συμβούλεψε σε περιόδους κρίσης με ανάλογη λογική όλοι μας να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε να βγει η χώρα από την δύσκολη αυτή θέση. Με αυτά τα επίκαιρα και ταυτόχρονα διαχρονικά λόγια ο Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος δισέγγονος του Χαρίσιου Βαμβακά, ο οποίος έγινε ο κινητήριος μοχλός σε όλες τις πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες για τη μεταστροφή των συμμαχικών αντιλήψεων, την επικράτηση των απόψεων του Ελευθέριου Βενιζέλου και την τελική ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στη Ελλάδα, κήρυξε την έναρξη των Ελευθερίων Θράκης 2012. Μιλώντας από το βήμα του ιδρύματος Παπανικολάου το απόγευμα της Δευτέρας ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης Γιώργος χαιρέτισε την παρουσία του κ. Μουσιόπουλου, ο οποίος, όπως είπε, «έχει τις ρίζες του σε πολύ σπουδαίους ανθρώπους, όπως ο προπάππους του ο Χαρίσιος Βαμβακάς, εκ των βασικότερων συντελεστών της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό, ο άνθρωπος ο οποίος έβαλε πλάτη, δουλειά, μυαλό, εμπειρία και μετουσίωσε τις πολιτικές εντολές και οδηγίες που είχε σε ένα απόλυτα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Η εγγονή του, η Καλλιόπη Παπαθανάση Μουσιοπούλου, μητέρα του Νικόλαου Μουσιόπουλου, είναι μια πολύ σημαντική λαογράφος που έχει καταγράψει σημαντικά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για τον τόπο μας.

Ο ίδιος ο κ. Μουσιόπουλος, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην Πολυτεχνική Σχολή, ο οποίος με την παρουσία στην Κομοτηνή μας θυμίζει εποχές, όπου το ζητούμενο για την πατρίδα μας ήταν να έχουμε πατρίδα. Ζητούμενο πλέον της σύγχρονης εποχής είναι να αναπτύξουμε την πατρίδα μας και η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη θέμα με το οποίο κηρύττουμε την έναρξη των Ελευθερίων Θράκης είναι η βασική παράμετρος μαζί με ένα σωστό και σταθερό πολιτικό σύστημα που είναι επίκαιρο αιτούμενο των καιρών».

ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Είχε την τύχη η μητέρα του Καλλιόπη Παπαθανάση Μουσιοπούλου να είναι μία από τις σημαντικότερες λαογράφους της εποχής της, η οποία μεταξύ άλλων έχει καταγράψει όλη την ιστορία της απελευθέρωσης της Κομοτηνής από το αρχείο του Χαρισίου Βαμβακά. Οι μνήμες από τις αφηγήσεις των προγόνων του είναι ζωντανές ακόμα στο μυαλό, αλλά κυρίως στην καρδιά του κ. Μουσιόπουλου, αφού, όπως ο ίδιος είπε, «αποτελεί μια παρακαταθήκη της οικογένειας να έχεις τέτοια βιώματα ανθρώπων που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία». Ο κ. Μουσιόπουλος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Κομοτηνή, από όπου κάλεσε τη νέα γενιά κυρίως να διδαχθεί από το παρελθόν της και να γνωρίσει διαβάζοντας τους ανθρώπους που διαδραμάτισαν ρόλο στην ιστορία της περιοχής, αλλά και στην απελευθέρωσή της.
ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στην επίσημη έναρξη των Ελευθερίων ο Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας επέλεξε να αναπτύξει ομιλία με θέμα: «Τεχνολογικές προοπτικές για αειφόρο ανάπτυξη», καθώς αποτελεί αντικείμενο της επιστημονικής του ενασχόλησης. Το επέλεξε επίσης γιατί, όπως ανέφερε, «η χώρα μας είναι προικισμένη με πολύ ήλιο, με άλλες δυνατότητες αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι ένα αντικείμενο το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα μπορούσε». Παρουσίασε παράλληλα προτάσεις για το πώς η Ελλάδα και ειδικά η Θράκη, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματικά αξιοποιώντας δυνατότητες.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη βιομάζα, σημειώνοντας ότι «σε άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αξιοποιούνται τα απόβλητα από τις γεωργικές καλλιέργειες, αξιοποιούνται ακόμη και τα απομεινάρια από ζωοτροφές, τα περιττώματα των ζώων. Όλα αυτά αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.
Οι αγρότες γίνονται και ενεργειακοί παραγωγοί. Αυτό θα μπορούσε πολύ περισσότερο να γίνει στη χώρα μας και ειδικά στην Θράκη. Γνωρίζω ότι σε κάποιες μονάδες ήδη αυτό έχει ξεκινήσει, αλλά πρέπει να γίνει πιο συστηματικά και πιο συντονισμένα.Η τεχνολογία δίνει δυνατότητες οι οποίες δεν αξιοποιούνται όσο θα μπορούσαν μέχρι σήμερα και βεβαίως στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης αυτό σημαίνει με όσο το δυνατόν περισυλλογή, να αποφεύγουμε σπατάλες, να αποφεύγουμε δηλαδή περιττές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που όπως ξέρουμε είναι επιβλαβείς για το κλίμα».
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Κρατώντας αναμμένες δάδες και διασχίζοντας τους δρόμους της Κομοτηνής μετέδωσαν το ιστορικό μήνυμα της απελευθέρωσης της πόλης και έκαναν γνωστή σε κάθε γειτονιά την επίσημη έναρξη των Ελευθερίων Θράκης 2012. Ομάδες πολιτών και συλλόγων ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία συμμετείχαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο στους φετινούς εορτασμούς. Από την Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη ξεκίνησαν οι Φιλαρμονική Δήμου Κομοτηνής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «Άγιος Παντελεήμων» και η Περιφερειακή Εφορία Προσκόπων Ροδόπης. Στον ναό Αγίας Βαρβάρας βρέθηκαν η Φιλαρμονική Μπάντα ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχίας Κομοτηνής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδιάς και Φίλων και Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής. Το 3ο λύκειο Κομοτηνής ήταν σημείο εκκίνησης για την Φιλαρμονική Αιγείρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου και Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Τοπικό Τμήμα Κομοτηνής. Από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ξεκίνησαν οι Φιλαρμονική Νέου Σιδηροχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων και από το ξενοδοχείο Ξενία η Φιλαρμονική Δήμου Ιάσμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη και Φίλων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλόριου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Η άφιξη της λαμπαδηδρομίας έγινε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου τους πολίτες υποδέχτηκε ο δήμαρχος Κομοτηναίων.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ & ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Η βραδιά στην κεντρική πλατεία συνεχίστηκε με παραδοσιακούς χορούς, όπου συμμετείχαν: Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Επιμορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Γρατινής, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος», Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη και Φίλων, Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδιάς και Φίλωνκαι Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «Άγιος Παντελεήμων». Τα χορευτικά συγκροτήματα συνόδευε το μουσικό σχήμα «Θρακόμελο».

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ
Νωρίτερα από την κεντρική ομιλία στον υπόγειο χώρο του ιδρύματος Παπανικολάου εγκαινιάστηκαν δύο εκθέσεις. Συγκεκριμένα το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Ορφέας» παρουσίασε εκδήλωση με θέμα: «Όταν η τέχνη συναντά την πρόληψη- Οικονομική κρίση και Αυτοκτονία» και έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Αυτοκτονία: Μπορεί να προληφθεί».

Σχολιαστές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Ηλίας Γεραγάς, ερασιτέχνης φωτογράφος και Γκάρο Εσαγιάν, επιστημονικός υπεύθυνος του «Ορφέας».

Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 16 Μαΐου. Σε διπλανή αίθουσα εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας-ψηφιδωτών, στην οποία συμμετέχουν Δραμινοί καλλιτέχνες, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου και ο Σύλλογος φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Διάρκεια: από 7 έως 13 Μαΐου 2012 Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 και 18:00-21:00.
8.000 πλαστικά καπάκια έγιναν ένα πολύχρωμο δέντρο
Επιστράτευσε τη φαντασία της και φυσικά τις γνώσεις που αποκόμισε σπουδάζοντας σε σχολή καλών τεχνών και κατάφερε χρησιμοποιώντας πλαστικά καπάκια να δώσει χρώμα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Η Άννα Παπαλεξάνδρου και το εργαστήρι ζωγραφικής της σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής «χρωμάτισε» τα δέντρα της κεντρικής πλατείας, με στόχο να … «χρωματίσουν» και τα όνειρα των δημοτών.
Ο κορμός από ένα τεράστιο πλατάνι στολίστηκε με 8.000 πλαστικά καπάκια, οπότε προέκυψε ένα «πολύχρωμο δέντρο», που έκανε πολλούς διερχόμενους να σταματήσουν για να το χαζέψουν. Ένας μήνας χρειάστηκε η Άννα Παπαλεξάνδρου για να χρωματίσει τα καπάκια με κόκκινο, μπλε, πράσινο, κίτρινο χρώμα και να τα ενώσει με σύρμα σε λωρίδες μήκους ενός μέτρου.

Για τοποθέτησή του εργάστηκε η ίδια παρέα με δύο φίλες της, αλλά και περαστικούς που έσπευσε να βοηθήσουν. Το πολύχρωμο δέντρο δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας δίνοντας χρώμα στην καθημερινότητά μας.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News