Αγορά Εργασίας στη Ροδόπη (13-05-2025): Εταιρείες και επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος μίλησε σε ειδική εκδήλωση στην Κομοτηνή
Το μέλλον του δικηγορικού επαγγέλματος και οι τροποποιήσεις που θα επιφέρει ένας σύγχρονος κώδικα ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, με ομιλητή τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλο. Έχοντας ο ίδιος ισχυρούς δεσμούς με την Κομοτηνή, εφόσον σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, βρέθηκε στην πόλη μας για να μιλήσει για το μέλλον του επαγγέλματος. Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, εξαιτίας του ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος και οι αλλαγές που επέφεραν τα μνημόνια στη ζωή των νομικών, οδήγησαν μία ολόκληρη επαγγελματική ομάδα στους δρόμους, είπε ο κ. Αδαμόπουλος, μιλώντας για τις αλλαγές που επέρχονται. «Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι δεν υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός. Πιστεύουμε ότι με τον νέο κώδικα δικηγόρων θα ληφθούν υπόψη κάποιες προτάσεις που έχουμε κάνει για να υπάρχει ένας εξορθολογισμός. Να μην κλείσει βέβαια το επάγγελμα και νομίζω όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι εναντίον του κλεισίματος του επαγγέλματος, διότι όταν ένας σπουδάζει επί τέσσερα χρόνια και μοχθεί για να πάρει το πτυχίο της νομικής, είναι λίγο δύσκολο μετά να μην τον αφήνεις να κάνει το επάγγελμα το οποίο ονειρεύτηκε και το οποίο σπούδασε. Θα πρέπει και πριν την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και κατά τα χρόνια της φοίτησης, ο κάθε φοιτητής να έχει αποκρυσταλλώσει τι θα γίνει στο μέλλον».
ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, οι εισηγητές μίλησαν για το μέλλον του δικηγορικού επαγγέλματος λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Απάντησαν στο καίριο ερώτημα πως μπορεί να εκσυγχρονιστεί το δικηγορικό επάγγελμα χωρίς βέβαια να χάσει τον χαρακτήρα του ως δημόσιο λειτούργημα. Αυτό είναι το ζητούμενο, είπε ο κ. Αδαμόπουλος, μιλώντας για κορεσμένο κλάδο, που απαιτεί αναμόρφωση. Εξάλλου, όπως είπε, το κυρίαρχο και το πιο σημαντικό στη δικηγορία, είναι ο πληθωρισμός του επαγγέλματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Αθήνα έχει 22.500 δικηγόρους, όταν πόλεις ξένων κρατών με αντίστοιχο πληθυσμό, έχουν πάρα πολύ λιγότερους.
ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις του κλάδου, ο κ. Αδαμόπουλος υπενθύμισε ότι πριν από 20 χρόνια περίπου, το 1991, οι δικηγόροι έκαναν 18 μήνες απεργία. Άρα τόνισε, δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει ο κλάδος στο δρόμο για να εξασφαλίσει την επιβίωση του. Άλλωστε είπε, ότι σκοπός των κινητοποιήσεων των δικηγόρων δεν ήταν μόνο για να εκφράσει αιτήματα που αφορούν το επάγγελμα, αλλά για να διαμαρτυρηθεί για μία σειρά μέτρων που θίγουν τον πολίτη. «Ιδίως στις τελευταίες διαμαρτυρίες τα τελευταία 2,5 χρόνια, δεν κινητοποιούνται μόνο για δικά τους ζητήματα ή στενά επαγγελματικά, κινητοποιούνται και διαμαρτύρονται κυρίως για θεσμικά θέματα. Ένα από αυτά, η υποβάθμιση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις οργάνων που δεν έχουν νομιμοποιηθεί από τον ελληνικό λαό και μιλάμε για την λεγόμενη τρόικα και τους άλλους.
Για την αλλοίωση συνταγματικών διατάξεων που διασφάλιζαν και διασφαλίζουν τα εργασιακά κεκτημένα του Έλληνα εργαζόμενου και του Έλληνα πολίτη και βεβαίως για την υποβάθμιση του ρόλου τους, στο πολίτευμα και στην κοινωνία γενικότερα».
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News