Όταν οι Βούλγαροι έσφαξαν ιερέα, ιμάμη και πολίτες

Σεμινάριο της γενικής γραμματείας Ισότητας στην Κομοτηνή ενημέρωσε τις αιρετές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Με οκτώ γυναίκες δήμαρχους στους 325 δήμους συνολικά της χώρας και χωρίς καμία υποψηφιότητα γυναίκας στη θέση περιφερειάρχη στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του 2010, το ωραίο φύλο δε φαίνεται να έχει τη θέση που του αξίζει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν το υποστηρίζουν φεμινίστριες, αλλά το μαρτυρούν οι αριθμοί. Ότι η γυναίκα στην Ελλάδα, δύσκολα αναλαμβάνει θέσεις ευθύνες και στη διαδρομή της καριέρας της, καλείται να αποδείξει τις ικανότητες της. Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία, για το ρόλο της γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 5ου σεμιναρίου συμβουλευτικής και επιμόρφωσης των αιρετών και υποψήφιων αιρετών γυναικών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Κομοτηνή και περιελάμβανε οκτώ ώρες συμβουλευτικής και τέσσερις ώρες επιμόρφωσης για τις αιρετές που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Η διοργάνωση του σεμιναρίου, ανήκε στη γενική γραμματεία Ισότητας, που έχει στόχο την προώθηση της ισότητας των γυναικών σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Επρόκειτο ουσιαστικά για μια δράση της γενικής γραμματείας «για να προωθήσει περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης αποφάσεων», ανέφερε η Βάσω Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ. Ισότητας, εν έτη 2012, στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν από τις εθνικές εκλογές δείχνουν ότι οι γυναίκες συμμετέχουν σε ένα ποσοστό 18% στα κοινά. Συνολικά 54 γυναίκες, υπήρχαν στην προηγούμενη Βουλή η οποία άνοιξε με 17,3% και έκλεισε με 19,3% συμμετοχή των γυναικών. Η κατάσταση δε διαμορφώνεται διαφορετικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν και είναι ευκολότερο η γυναίκα να ξεκινήσει την ενασχόληση της με τα κοινά από το δήμο ή την Περιφέρεια, η κ. Παπαδοπούλου παραδέχεται ότι και «εκεί είναι πολύ σκληρό το πεδίο και πολλές φορές αποδεικνύεται ότι είναι χειρότερο, δυσκολότερο από τις εθνικές εκλογές ή τις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου, γιατί είναι πολύ μικρός ο κύκλος». «Στις εθνικές εκλογές είχαμε ένα ποσοστό περίπου 35% υποψηφίων ενώ εκλέχθηκαν μόνο 18%. Κάνουν το βήμα, απλά στην πορεία απογοητεύονται γιατί υπάρχουν πολλά στερεότυπα που εμποδίζουν την γυναίκα να φτάσει μέχρι την τελική εκλογή. Είναι αυτή η «γυάλινη οροφή» μου λέμε. Στερεότυπα και πραγματικές ανάγκες, όπως η εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, μιλάμε για την φροντίδα των ηλικιωμένων και των παιδιών. Στερεότυπα από τα οποία μια γυναίκα πρέπει να βγει και να αποδείξει ότι είναι εκατό φορές καλύτερη από τον άνδρα για να εκλεγεί και ο απεριόριστος χρόνος που πολλές φορές έχουν οι άνδρες παρά οι γυναίκες στην διάθεση τους», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.

ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πάντως κατά τη αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργία Νικολάου, είναι θέμα πολιτικής και παιδείας του καθενός, ώστε τα δύο φύλα να συνυπάρχουν, να συναγωνίζονται και να δημιουργούν από κοινού. Η κ. Νικολάου παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων παραμένει ζητούμενο για τις μέρες μας, ωστόσο τόνισε ότι η ίδια, ως εκπρόσωπος του γυναίκειου φύλου δεν αντιμετώπισε προβλήματα λόγω της θέση της. «Δεν εισέπραξα αμφισβήτηση από τους ομολόγους μου, τους άλλους αντιπεριφερειάρχες, αλλά ούτε και από τους συνεργάτες μου στην δουλειά μου. Θεωρώ ότι αυτό που δίνεις παίρνεις, τους θέλουμε όλους συνεργάτες, δεν λέω ότι είναι εύκολο για μια γυναίκα γιατί πέρα από το συγκεκριμένο ρόλο που έχει να παίξει, υπάρχουν και πολλοί άλλοι ρόλοι τους οποίους οφείλει να τους υπηρετήσει, δυσκολεύει οπωσδήποτε τα πράγματα αλλά είναι και θέμα προτεραιοτήτων», ανέφερε η κ. Νικολάου.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News