Το άθλημα που έφερε στην Ελλάδα το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής | xronos.gr
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Το άθλημα που έφερε στην Ελλάδα το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

11/05/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Το μπάντμιντον έχει ενταχθεί στο σχολικό πρωτάθλημα

Δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Ροδόπης συμμετείχαν στους σχολικούς αγώνες αντιπτέρισης στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του 2ου γυμνασίου Κομοτηνής. Οι αγώνες διεξήχθησαν το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο των αγώνων αθλοπαιδιών υπό την οργανωτική επιτροπή σχολικών αγώνων της Ροδόπης. Η αντιπτέριση, γνωστή με το διεθνή όρο μπάντμιντον (badminton), είναι άθλημα, μια παραλλαγή του τένις. Μόνο που το μπαλάκι έχει φτερά και η τροχιά του είναι ασυνεπής. Ο παίκτης πρέπει να το χτυπήσει με πολύ μεγάλη δύναμη για να φύγει γρήγορα αλλά και πάλι το μπαλάκι μπορεί να μην υπακούσει. Οι αθλητές πρέπει να έχουν ορισμένες ειδικές ικανότητες, γι' αυτό και είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται με το άθλημα, το οποίο είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Παίζεται με δυο παίκτες και με τέσσερις ανά δύο, όπως και στο τένις. Στην Ελλάδα ήρθε το 1985.


ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΗΣΕ 

 Πρώτο το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ ασχολήθηκε με αυτό το άθλημα, δήλωσε μιλώντας στο «Χ»  ο Χαράλαμπος Ιορδάνου, ομοσπονδιακός προπονητής μπάντμιντον στη Θράκη. Είναι ολυμπιακό άθλημα και καθιερώθηκε στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992. Στη χώρα μας έχει ιστορία περίπου 30 χρόνων. «Έχει ξεκινήσει από το ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής και διαδόθηκε περαιτέρω στην Ελλάδα από συναδέλφους που το πρωτοείδαν εδώ στην πόλη μας», είπε ο κ. Ιορδάνου.  Είναι άθλημα το οποίο σε όλες τις ηλικίες, ενώ έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Ενώ είναι εύκολο να το ξεκινήσει κάποιος,  για να ανέβει αγωνιστικά  επίπεδα, χρειάζεται έντονη προσπάθεια. «Είναι παγκοσμίου εμβέλειας άθλημα, παίζεται σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη και υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν αυτή την στιγμή, το άθλημα διαδίδεται και στην Αφρική, σε χώρες που δεν είχαν παλαιότερα επαφή».


ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Οι μαθητές έδειξαν τις ικανότητες τους, στο χώρο του 2ου γυμνασίου της Κομοτηνής. Το γήπεδο ήταν μικρών διαστάσεων, 13Χ6 με το φιλέ να τοποθετείται στο  1.55 μ. Ουσιαστικά πρόκειται για μικρογραφία ενός γηπέδου βόλεϊ. Εκεί λοιπόν,  παίζεται ένας εναντίον ενός, τόσο σε άντρες όσο και γυναίκες. Υπάρχουν και μικτές ομάδες. Το μπαλάκι που λέγεται φτερό, στην ουσία είναι ένα κομμάτι φελλού πάνω στο οποίο έχουν εφαρμοστεί φτερά χήνας. Η ιστορία του αθλήματος ξεκινάει από πολύ παλιά, υπάρχουν αναφορές ότι παιζόταν σε κάποια μορφή ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα και η διάδοση του ξεκίνησε τον 19ο αιώνα όταν το είδαν να παίζεται στην Ινδία Άγγλοι στρατιωτικοί οι οποίοι το μετέφεραν στην Αγγλία και διαδόθηκε σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή την στιγμή είναι από τα νούμερο 1 αθλήματα στην Ασία και σε επίπεδο σχολικού αθλητισμού σε χώρες όπως η Γαλλία. 

Ο Χαράλαμπος Ιορδάνου ομοσπονδιακός προπονητής μπάντμιντον στη Θράκη

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Το μπάντμιντον, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ενταχθεί, στο σχολικό πρωτάθλημα «κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ το άθλημα να διαδοθεί σε πρώτη φάση στα σχολεία και μετέπειτα ελπίζουμε πολλά από αυτά τα παιδιά να το αγαπήσουν και να αναζητήσουν στις πόλεις τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο άθλημα αυτό», είπε ο κ. Ιορδάνου.  
Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr