Αν δεν είναι γούρικη, ας είναι τουλάχιστον γευστική! | xronos.gr
ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ

Αν δεν είναι γούρικη, ας είναι τουλάχιστον γευστική!

31/12/16 - 11:47

Στα καταστήματα Εύζυμον, το Σπίτι του Γλυκού, Λεχούδης, μάθαμε τα "μυστικά" της Βασιλόπιτας

Ο χρόνος αλλάζει, η βασιλόπιτα «κόβεται», οι ευχές δίνουν και παίρνουν, κι αυτός που αντικρίζει το φλουρί στο κομμάτι του, συνοδεύεται από τύχη όλο τον χρόνο. Αυτό τουλάχιστον λέει το έθιμο. Κάτι, όμως, που δε μνημονεύει είναι τη γεύση. Γιατί από τύχη το 2016 δεν ήταν ...ευγενικό στους περισσότερους. Κι αν το 2017 μπει με ίδιες "διαθέσεις" και δεν είναι τυχερό, ας είναι τουλάχιστον γευστικό!

Εμείς ξεκινήσαμε τη μέρα μας σε τρεις προορισμούς της Κομοτηνής, μαθαίνοντας τα "μυστικά" της πίτας που όλοι αγαπούν.

Εύζυμον: βασιλόπιτες κάθε είδους στο εργαστήριο

Κάθε λογής βασιλόπιτες θα βρείτε στο αρτοποιείο-φούρνο "Εύζυμον", καθώς οι αρτοποιοί βρίσκονται κάθε μέρα από τις 6 το πρωί στο εργαστήριο, προκειμένου να επιμεληθούν τις πίτες και τα λοιπά προϊόντα. "Σκέτες βασιλόπιτες, παραδοσιακές, αλλά και σε κέικ, με ξηρούς καρπούς, στολισμένες με γλάσο, σοκολάτα, γεμιστές, προσφέρουμε στους πελάτες" θα μας πληροφορήσει η Ελευθερία Κασάπη, με την τιμή να ξεκινάει από 11 ευρώ το κιλό. Η ίδια σας προσκαλεί να δοκιμάσετε το τσουρέκι με κάστανο, το οποίο γίνεται ανάρπαστο.

Οι καταστηματάρχες περιμένουν τις γιορτές, προκειμένου να αυξηθεί η πελατεία. "Η πελατεία κινήθηκε πάνω-κάτω στα περσινά επίπεδα, που δεδομένου των οικονομικών είναι καλά για την εποχή. Υπάρχει αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς ο κόσμος περιμένει τις γιορτές", σημειώνει η κα. Κασάπη, καταλήγοντας με την ευχή της για καλή χρονιά, υγεία και θετικές σκέψεις σε όλους.

Το Σπίτι του Γλυκού έχει ...πολλά γλυκά

Γιορτινή ατμόσφαιρα με Αγιοβασίληδες, στολίδια, χριστουγεννιάτικα εδέσματα θα βρει κανείς στο Σπίτι του Γλυκού, το οποίο φυσικά έχει ...πολλά γλυκά, μεταξύ των οποίων και βασιλόπιτες. Επίσης ξεκινώντας στα 11 ευρώ, το κατάστημα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις, από παραδοσιακή βασιλόπιτα, μέχρι πιο γκουρμέ γευστικές επιλογές, που έρχονται από τα εργαστήρια της Αλεξανδρούπολης. 
"Η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ συνολικά η κατανάλωση κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Όμως, αυτός είναι ο στόχος κάθε επιχείρησης, να μην έχει πτωτική πορεία. 

Φυσικά, κάθε άνοδος είναι καλοδεχούμενη", μας επισημαίνει ο υπεύθυνος του καταστήματος Ανδρέας Καλούδης, τονίζοντας ότι "είμαστε καθημερινά προετοιμασμένοι και περιμένουμε τον κόσμο". Ευχή όλων είναι υγεία και ...υπομονή, αναγκαίο αγαθό στις ημέρες μας.

Μικρές και μεγάλες βασιλόπιτες στον Λεχούδη

Με παράδοση σχεδόν ...εκατονταετίας, αφού οι θρακιώτικοι φούρνοι Λεχούδη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή από το 1927, οι αρτοποιοί γνωρίζουν τα "μυστικά" της βασιλόπιτας. Καθημερινά στον Ίασμο έρχονται τα φρέσκα προϊόντα, και στα καταστήματα θα βρείτε επιλογές από 6 ευρώ στο μισό κιλό της βασιλόπιτας, ενώ υπάρχουν και παραλλαγές σε κέικ, και γίνονται δεκτές παραγγελίες. Η Νίκη Ξυρουδάκη, παρά την κινητικότητα στα καταστήματα, θα μας πει ότι σε όλα τα καταστήματα "ο κόσμος δεν αγοράζει τόσο όσο παλιά, αν και ο Λεχούδης έχει κατεβάσει τις τιμές. Είναι κάτι λογικό, καθώς οι πελάτες πρώτα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, και μετά αγοράζουν γλυκά. Αρκετοί βέβαια φτιάχνουν και στο σπίτι τους". Η ίδια εύχεται υγεία σε όλο τον κόσμο, χαρακτηρίζοντάς την ως το βασικό ιδανικό του δεν εκτιμάει κανένας, αγάπη και -ανώνυμη- αλληλεγγύη προς όλους!

ΤΟ ΕΘΙΜΟ
Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους, κυρίως μετά από φαγοπότι, όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου». Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι.
Ο νοικοκύρης, αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές, αρχίζει να την κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφέροντας από ένα σε κάθε παριστάμενο μέλος της οικογένειας, φίλους, συγγενείς, ξεκινώντας με το κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι «για την εταιρεία», «για το μαγαζί» κ.λ.π..


Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ»
Ως «βασιλιάς της βραδιάς» θεωρείται το φλουρί! Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν «φασουλοβασιλιά».
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr