Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Μια δράση που εντάσσεται στο 2ο Green Fest
Μια ενδιαφέρουσα δράση με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων έλαβε χώρα στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια 2023. Το πρωί της Δευτέρας 8 Μαΐου με τη συμμετοχή εθελοντών από το Exagono την Κοιν.Σ.Επ. «Θράκης Κίνητρο», το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, την Οργάνωση Νέων System & G, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC) διοργανώθηκε εκδήλωση με επίκεντρο το παραδοσιακό ένδυμα, ενώ έλαβε χώρα και εκπαιδευτικό εργαστήριο με την συμμετοχή μοδιστρών της Κομοτηνής.
Το εργαστήρι ήταν ουσιαστικά μια δράση μεταποίησης και επαναχρησιμοποίησης ρούχων με επιρροές από μοτίβα και στοιχεία των παραδοσιακών φορεσιών. Περισσότερες πληροφορίες έδωσε η υπεύθυνη του Exagono Λουΐζα Σαλτσίδου. «Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο 2o Green Feast, το οποίο είναι ένα φεστιβάλ με οικολογικές ευαισθησίες και διοργανώθηκε από το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono, σε συνεργασία με άλλους περιβαλλοντικούς φορείς και όχι μόνο. Πρόκειται για μία γιορτή της οικολογίας και του περιβάλλοντος» δήλωσε προλογικά.
Όπως εξήγησε απώτερος σκοπός του φεστιβάλ, είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για περιβαλλοντικά θέματα και να αναπτύξουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, προκειμένου να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πράσινης πόλης που θα είναι πιο φιλική στους ανθρώπους της.
Η συζήτηση της εκδήλωσης κινήθηκε γύρω από θέματα κυκλικής οικονομίας, μόδας και παράδοσης και στο πρώτο μέρος μίλησε η Νάντια Μαχά, επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, για το πως η παράδοση έχει επηρεάσει τη μόδα και πως συνδέονται μεταξύ τους.
Στη συνέχεια έγινε ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο, το οποίο συντονίστηκε από μοδίστρες της Κομοτηνής Τη Νικολέτα Άκπαμπα, τη Μαρία Κεραμέα και τη Χριστίνα Αποστολίδου, οι οποίες μάλιστα έχουν εμπειρία σε παραδοσιακές φορεσιές, όπως σημείωσε η κα Σαλτσίδου.
Πλατφόρμα καθαριότητας και οικολογίας στην Κομοτηνή;
Η κα Σαλτσίδου υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα καθαριότητας και οικολογίας στην Κομοτηνή και προς αυτόν τον σκοπό γίνονται ενέργειες, ώστε τον Αύγουστο του 2023 να τεθεί σε λειτουργία.
«Σε όλες αυτές τις δράσεις επιδιώκονται οι συνεργασίες, ώστε ο καθένας από την πλευρά του να συμβάλλει στους κοινούς σκοπούς που θέτουμε» δήλωσε και ενημέρωσε: «Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει μια πλατφόρμα, όπου όλοι οι φορείς που κάνουν κάτι σε σχέση με την καθαριότητα, να έχουν την δυνατότητα να το επιβεβαιώνουν, ώστε να ξέρουμε που έχουν γίνει καθαριότητες. Επίσης γίνονται δράσεις δενδροφύτευσης και αυτό επίσης θα επιβεβαιώνεται. Αυτά όλα θέλουμε να επιβεβαιώνονται, ώστε να γίνονται αυτά που πραγματικά είναι ανάγκη να γίνουν».
Η Κέλυ Γκόγκου μουσειολόγος που εργάζεται στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής είπε από την πλευρά της ότι με τη χθεσινή εκδήλωση έγινε η έναρξη του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που είναι στις 18 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει στις 17 Μαΐου και άλλη εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων της πόλης με τίτλο: «Ο λαογραφικός πλούτος μας μέσα από τα μάτια των εφήβων».








Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News