Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Υπάρχουν τα κειμήλια που μπορούν να το υποστηρίξουν με κορυφαία όσα ήρθαν στο φως μετά την ανακαίνιση του Ταμπακχανέ Τζαμί, και πολλά ακόμη που μένουν στην αφάνεια
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση ίδρυσης ενός Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και Παράδοσης στην Κομοτηνή, πρόταση που επεξεργάζεται σοβαρά η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ). "Έχουμε αρχίσει τις εργασίες μελέτης κατόπιν διαβουλεύσεων, σε ένα θέμα που πραγματικά ο λαός της μειονότητας έχει ανάγκη, την ίδρυση ενός Μουσείου", ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Σελήμ Ισά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή από τον ίδιο και μέλη της ΔΕΜΠ, όπου έγινε ο απολογισμός της τριετούς θητείας τους. Εκεί έγινε αναφορά και στους επόμενους στόχους όπως έχουν τεθεί από την σημερινή διοίκηση, εφόσον φυσικά αυτή συνεχίσει στο τιμόνι της Επιτροπής. Μεταξύ αυτών των στόχων είναι και η ίδρυση ενός Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και Παράδοσης στην Κομοτηνή, που όμοιό του δεν υπάρχει τουλάχιστον σε επίπεδο Θράκης.
Το πρώτο δείγμα αυτής της προσπάθειας ήταν η έκθεση που έγινε με αφορμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου τεμένους Ταμπακχανέ Τζαμί στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΜΠ υπάρχουν τα κειμήλια που μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο Μουσείο με κορυφαία όσα ήρθαν στο φως μετά την ανακαίνιση του Ταμπακχανέ Τζαμί αλλά και πολλά ακόμη που μένουν στην αφάνεια. Τον Απρίλιο του 2017 έγιναν τα εγκαίνια, στη διάρκεια των οποίων εκτέθηκαν ιστορικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων και το ιερό κομπολόι των 36 μέτρων με τις 999 χάντρες. Για την προσευχή 100 ατόμων προορίζεται το κομπολόι, όπως ανέφερε τότε σύμβουλος του μουφτή Κομοτηνής, κάνοντας γνωστό ότι "σπανίζει διότι δεν υπάρχει άλλο στη Θράκη, γενικώς έχουμε ψάξει, υπάρχει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ένα, αλλά αυτό είναι αναλλοίωτο με 999 χάντρες".
Παράλληλα, στο ανακαινισμένο τέμενος είχαν εκτεθεί κειμήλια, όπως η ακολουθία των Σούφι. Πρόκειται για ένα γενεαλογικό δέντρο, που αφορά σεΐχηδες οι οποίοι θεωρούνται πνευματικοί δάσκαλοι. Το πιο σημαντικό έκθεμα που παρουσιάστηκε στα εγκαίνια είναι τα γένια του προφήτη Μωάμεθ. "Αυτά έρχονταν από τη Σαουδική Αραβία, τα έστελναν από τη Μέκκα ή από τη Βαγδάτη τα ιερά κειμήλια για να έχουν και τα Βαλκάνια και απομακρυσμένες κυρίως χώρες. Η Κομοτηνή έχει δύο, το ένα από αυτά λέγεται «Σακάλ Σερήφ», δηλαδή τα «ιερά γένια», το οποίο παρουσιάζεται κάθε χρόνο στην 27η ημέρα του Ραμαζανίου, ημέρα που αποκαλύφθηκε σύμφωνα με τις αναφορές το ιερό κοράνι στον προφήτη Μωάμεθ. Είναι τυλιγμένο σε 40 υφάσματα και έρχονται και το τιμούν οι μουσουλμάνοι", είχε γίνει γνωστό τότε στη διάρκεια της ξενάγησης στην έκθεση κειμηλίων. Επίσης εκτέθηκαν χειρόγραφα κοράνια του 16ου αιώνα και βιβλία ισλαμικού μυστικισμού.
Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ) Κομοτηνής εμφανίστηκαν αισιόδοξα ότι η πρόταση ίδρυσης ενός Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και Παράδοσης μπορεί να πάρει σάρκα και οστά. Τέλος, γνωστοποίησαν ότι ήδη το τέμενος Ταμπακχανέ μετά την ανακαίνισή του κυριαρχεί στις σελίδες τουριστικού εγχειριδίου που ετοιμάστηκε από ιδιωτική τουριστική εταιρεία για περισσότερες από 150 χώρες.




Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News