Κομβικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μετά από πολλά χρόνια | xronos.gr
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Κομβικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μετά από πολλά χρόνια

28/03/19 - 10:00
234325346-61_0.jpg

Η παράταση στην χρονική διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που δόθηκε δεν επαρκεί για ένα τόσο μείζον ζήτημα, ανέδειξε στο πλαίσιο ημερίδας η πρόεδρος του ΔΣ Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Ραγδαίες αλλαγές περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για το νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σε μία τελευταία εξέλιξη, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου παρατάθηκε έως και την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και ώρα 14:00 η εν λόγω δημόσια διαβούλευση. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, οι αρμόδιες Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές θα συγκληθούν εκ νέου προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της διαβούλευσης και τις προτάσεις του υπουργείου.

Επίκαιρη ημερίδα στην Κομοτηνή
Έχοντας κατά νου τις προγραμματιζόμενες αλλαγές και την προθεσμία που τρέχει, ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης διοργάνωσαν με επιτυχία επιστημονική ημερίδα με θέμα "Η ποινική προδικασία" το απόγευμα της Τρίτης 26/3 στην αίθουσα του ΕΒΕΡ. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, κυρίως φοιτητές και νέοι νομικοί της περιοχής.

Μίλησαν οι: Θ. Δαλακούρας, καθηγητής Νομικής ΔΠΘ - δικηγόρος "Η ποινική προδοσία στο σχέδιο ΚΠΔ - Αξιακές αναφορές και προτεραιότητες". Δ. Συμεωνίδης, επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ - δικηγόρος "Ζητήματα δικονομικών ακυροτήτων στο πλαίσιο της προδικασίας". Α. Τριανταφύλλου, επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ - δικηγόρος "Προανάκριση και πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας". Χ. Νάιντος, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Σερρών - ειδ. επιστήμονας ΔΠΘ "Διεύρυνση των εισαγγελικών εξουσιών στην προδικασία: Εφήμερη πρόκληση ή δομική αναγκαιότητα;". Ν. Αποστολίδης, ειδικός επιστήμονας ΔΠΘ - δικηγόρος "Η απευθείας κλήση ως τρόπος παραπομπής του κατηγορούμενου για κακούργημα - Επίκαιροι προβληματισμοί". Ν. Δαγκλής, ειδικός επιστήμονας ΔΠΘ - δικηγόρος "Ποινική προδικασία και απόδειξη: Συστηματικές αδυναμίες και αντινομίες". Ν. Σαββίδης, διδάκτωρ Νομικής ΔΠΘ - δικηγόρος "Ανακριτική διείσδυση: Όρια, έκταση εφαρμογής και προϋποθέσεις επιβολής υπό το φως της νομολογίας του ΕΔΔΑ".

Λίγος ο χρόνος της διαβούλευσης
Στην εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του ΔΣ Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, η οποία πρώτα και κύρια είπε: "Ο ΔΣ Ροδόπης στο πλαίσιο των επιστημονικών του δράσεων αποφάσισε να συνδιοργανώσει, μαζί με τον τομέα της Νομικής, μία εξόχως ενδιαφέρουσα επιστημονική συνάντηση", μη κρύβοντας ότι η ημερίδα ήταν μία ιδέα του κου Δαλακούρα, στην οποία ο ΔΣ Ροδόπης και οι επιστήμονες-εισηγητές ανταποκρίθηκαν.

Χαρακτήρισε την ημερίδα "εξόχως επίκαιρη  γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο ποινικής δικονομίας και ποινικού κώδικα". Αναγνώρισε, σε άλλη αποστροφή του λόγου της, ότι "υπάρχουν πλήθος αντιδράσεων, θετικών και αρνητικών", και τόνισε το εξής: "Θεωρούμε όλοι μας ότι ο χρόνος που δόθηκε, ακόμη και μέχρι τις 14 Απριλίου, είναι εξαιρετικά σύντομος, ώστε να μπορέσουν πολίτες, ομάδες, συλλογικότητες, να μελετήσουν τα δύο αυτά κείμενα και να καταθέσουν παρατηρήσεις, προτάσεις και διορθώσεις, καθώς πρόκειται για την μεταρρύθμιση δύο νομικών κειμένων που είναι από τα σημαντικότερα ενός κράτους. Ο χρόνος που δόθηκε είναι αναντίστοιχος προς την σπουδαιότητα των δύο αυτών κειμένων".

Οι υπό συζήτηση προτάσεις
Με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης των σχεδίων του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, μπήκε στην τελική ευθεία το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης των ποινικών κωδίκων, που είχε αρχίσει το 2015.

Σύμφωνα πάλι με το υπουργείο, με τις προτάσεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μεταξύ άλλων: Ενδυναμώνεται ο ρόλος του εισαγγελέα. Ενισχύεται η θέση του συνηγόρου υπεράσπισης. Εισάγονται οι νέοι θεσμοί της ποινικής διαπραγμάτευσης, της ποινικής διαταγής και της ποινικής συνδιαλλαγής. Συστηματοποιούνται τα μέτρα που αφορούν ανήλικους παραβάτες εξασφαλίζοντάς τους ειδική μεταχείριση. Παρέχεται η ευχέρεια επιλογής, από τους δικαστές και τους πολίτες, σύγχρονων μοντέλων απονομής δικαιοσύνης.

Με την σύνταξη του νέου Ποινικού Κώδικα, επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός τού συστήματος ποινικών κυρώσεων και η αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζονται από την πρόοδο της τεχνολογίας και τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (ηλεκτρονικό έγκλημα, διασυνοριακό έγκλημα, ασύμμετρη βία κ.ά.). Επίσης, μεταξύ άλλων: Σε περιπτώσεις που περιουσιακά ή υπηρεσιακά κακουργήματα στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου προβλέπονται βαρύτερες ποινές. Έτσι, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής από 15 σε 20 χρόνια, εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας περιουσίας και καθίσταται περιττός ο Νόμος 1608/50, ο οποίος και καταργείται. Ακόμη, προβλέπονται διαδικασίες δήμευσης και αποκατάστασης της οικονομικής ζημίας. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr