ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, βουλευτής ΛΑΟΣ: Η χώρα παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρει | xronos.gr
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, βουλευτής ΛΑΟΣ: Η χώρα παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρει

12/02/11 - 12:00
boridis_0.jpg

Μοιραστείτε το

Το ενδεχόμενο των εκλογών μου φαίνεται παράξενο, αλλά θα εξυπηρετούσε μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί τον Ανδρέα Παπανδρέου ως τον μεγαλύτερο υπεύθυνο για τη συσσώρευση του χρέους «Δεν μπορούμε να διατηρούμε το ίδιο επίπεδο δημόσιου δανεισμού, προκειμένου να φτιάχνουμε συνεχώς, να μην πειράζουμε μισθούς και να μην εξορθολογήσουμε τη λειτουργία του δημοσίου» «Ως διαχρονική αμαρτία» χαρακτήρισε την υπόθεση της Ενωμένης κλωστοϋφαντουργίας, η οποία πρέπει να επιλυθεί, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης

 «Ο μέγας υπεύθυνος για τη συσσώρευση του χρέους είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ Αττικής, Μάκης Βορίδης, στο ερώτημα του «Χρόνου»  «πού, πότε, γιατί και από ποιους δημιουργήθηκε το οικονομικό χρέος της Ελλάδας», το οποίο ήταν και το κεντρικό θέμα ομιλίας του χθες το βράδυ στην Κομοτηνή. Ο βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης βρέθηκε στην πόλη μας καλεσμένος στην εκδήλωση που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΛΑ.Ο.Σ Ροδόπης με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών της Ροδόπης.

Όταν ρωτήθηκε αν διαβλέπει κλίμα εκλογών τόνισε ότι δεν του φαίνεται παράξενο, δεν το αποκλείει ως σενάριο, απλά, πιστεύει ότι εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ. Για το ζήτημα των εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας χαρακτήρισε το ζήτημα ως «διαχρονική αμαρτία» λέγοντας ότι επιβάλλεται να λυθεί, χωρίς, όμως, να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ο κ. Βορίδης ήταν σαφέστατος στις θέσεις που ανέπτυξε λέγοντας: «Οι πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ήρθε με τη σοσιαλιστική φόρα είναι εκείνες που εκτίναξαν το χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής επιρρίπτοντας, παράλληλα, ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. «Από εκεί και πέρα ελάχιστες κυβερνήσεις μπόρεσαν να συγκρατήσουν ή να περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης του χρέους. Και αυτό γιατί όλο το πολιτικό σύστημα είχε μπει στη γνωστή λογική, με τις προσωπικές, πελατειακές σχέσεις, σχέσεις πατρονίας, φαυλοκρατίας. Αυτό είναι που οδήγησε τη χώρα εδώ που την οδήγησε».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΛΑΟΣ Ροδόπης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι βαδίζει σε λάθος δρόμο και δεν έχει αγγίξει ζητήματα, όπως η εσωτερική διάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και η επαναφορά της πειθαρχίας στο δημόσιο.«Στο ελληνικό δημόσιο υπάρχουν σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, οι οποίοι παλεύουν και τιμούν τη δουλειά τους και το μεροκάματο τους. Υπάρχουν, όμως και απίθανοι τύποι που είναι εξαφανισμένοι, που δεν κάνουν τίποτα, που είναι αγενέστατοι, απαράδεκτοι σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να μπορεί να ελέγχεται, στο πλαίσιο αυτού που λέμε διοίκηση, στο πλαίσιο αυτού που λέμε διευθυντικό δικαίωμα».

Σχολιάζοντας την πορεία της ανάπτυξης στη χώρα μας και τις συνεχείς εκκλήσεις των επιχειρηματιών να παρασχεθεί στήριξη, ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα, ο κ. Βορίδης είπε: «στη χώρα μας- σε ένα πρώτο επίπεδο- υπάρχει ένα μοντέλο παραγωγικό που είναι στηριγμένο στην εσωτερική κατανάλωση. Δηλαδή, δανειζόμαστε από το εξωτερικό λεφτά, πληρώνουμε μισθούς του δημοσίου και οι μισθοί του δημοσίου γίνονται κατανάλωση κυρίως προϊόντων εισαγόμενων, γι’ αυτό είχαμε και πολύ μεγάλο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Όταν μειώνεται ο μισθός του δημοσίου, μειώνεται ο δανεισμός από το εξωτερικό, μειώνονται οι συντάξεις, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται και η εσωτερική κατανάλωση. Άρα, όλες οι επιχειρήσεις με μικρές δραστηριότητες που ήταν στηριγμένες πάνω σε αυτό το μοντέλο θα πιεστούν πολύ. Όμως, δεν μπορούμε να διατηρούμε το ίδιο επίπεδο δημόσιου δανεισμού, προκειμένου να φτιάχνουμε συνεχώς, να μην πειράζουμε μισθούς, να μην εξορθολογήσουμε τη λειτουργία του δημοσίου. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες είναι εκείνες οι πρωτοβουλίες, θετικού ή αρνητικού τύπου, που αίρουν τις υπερβολικές ρυθμίσεις στην αγορά, προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους ελευθερίας. Όμως και σε αυτό το κομμάτι το ΠΑΣΟΚ είναι μια κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα. Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες είναι ανύπαρκτες».



Αντίθετος με τα κινήματα «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω», που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία, στα διόδια, στα εισιτήρια, στη ΔΕΗ, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ. Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι: «το δεν πληρώνω, σημαίνει ότι κάποιος άλλος πληρώνει. Είτε θα διαμορφωθούν ελλείμματα, είτε φόροι που θα πρέπει να τους μαζέψουμε από αλλού, άρα το γενικώς δεν πληρώνω, δεν πρέπει να υφίσταται. Υπάρχει κάτι που αφορά ειδικά τα διόδια και αφορά περιοχές που πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα για εξαιρετικά περιορισμένη χρήση. Περιοχές, δηλαδή, όπου δεν έχουν προβλεφθεί πλευρικές οδοί για να μπορέσουν να εξυπηρετούνται οι άνθρωποι σε τοπικό επίπεδο, ούτε υπάρχουν καν κάρτες που να τους επιτρέπουν να κάνουν περιορισμένη χρήση του δρόμου. Εγώ τη γενικότερη αμφισβήτηση δεν την πιστεύω και δεν την στηρίζω, υπό την έννοια ότι το δεν πληρώνω σημαίνει ότι δεν πληρώνει αυτός, αλλά κάποιος άλλος θα πληρώσει».

Πάντως, επεισόδιο σημειώθηκε- μάλλον από παρεξήγηση -κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου λίγο πριν την ομιλία του κ. Βορίδη, όταν στα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ. εμφανίστηκε ο Κων. Ρόιδος, πρώην γραμματέας του κόμματος. Ο κ. Ρόιδος εκνευρίστηκε όταν κάποιος τον εμπόδισε να εισέλθει στον χώρο, ενώ έσπευσαν για την εκτόνωση της κατάστασης τόσο ο Μιχ. Κακουλίδης, όσο και ο Κων/νος Δώδος.

ΠΟΛΛΟΙ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Το επίκαιρο του θέματος «πού, πότε, γιατί και από ποιους δημιουργήθηκε το οικονομικό χρέος της Ελλάδας», που ανέπτυξε ο Μάκης Βορίδης στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου που απεύθυναν ερωτήσεις στον βουλευτή, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με μία νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι: «η χώρα, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, θα τα καταφέρει».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr