Ο αγρότης με τα 160 στρέμματα ροδιών στη Ροδόπη | xronos.gr
ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟ ΔΩΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Ο αγρότης με τα 160 στρέμματα ροδιών στη Ροδόπη

13/04/19 - 10:00

Γιατί ο Χρήστος Χατζηαποστόλου λέει ότι είναι μονόδρομος η στροφή στην δενδροκαλλιέργεια παρά τα προβλήματα

Παρότι νέος  είναι ίσως, αν όχι ο πρώτος σε έκταση, ανάμεσα  στους μεγαλύτερους αγρότες-καλλιεργητές ροδιών στην Βόρεια Ελλάδα. Ο αγρότης Χρήστος Χατζηαποστόλου από το Κόσμιο φιλοξενήθηκε την Πέμπτη στην Αγροτική Ματιά του Ράδιο Χρόνος 87,5 και μίλησε στους Σάκη Αντωνίου και Κυριάκο Κρόκο για την δενδροκαλλιέργεια και την πεποίθησή του ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να στραφεί προς την δενδροκαλλιέργεια. Και αυτό γιατί παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που και ο ίδιος συνάντησε, θεωρεί ότι η προοπτική της είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα.

Ο κος Χατζηαποστόλου έχει προφίλ «πολυδραστηριότητας» δουλεύοντας 160 στρέμματα ροδιών, 3 στρέμματα κυδωνιών, 20 στρέμματα βερικοκιάς, 150 στρέμματα βαμβάκι και 150 περίπου στρέμματα σιτηρά, 30 στρέμματα επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια και φυσικά το γνωστό αποστακτήριο στον παράδρομο της Εγνατίας προς το Κόσμιο. 

Αιτιολογώντας την στροφή στη δενδροκαλλιέργεια αποκαλύπτει πως ο ίδιος θεωρεί «ότι το μέλλον βρίσκεται στις καλλιέργειες που δεν επιδοτούνται. Πιστεύω ότι οι επιδοτήσεις θα μειωθούν και  κάποια στιγμή μπορεί, βιαίως, να καταργηθούν. Γι' αυτό και πιστεύω ότι οι καλλιέργειες που επιδοτούνται θα αποκτήσουν τεράστιο πρόβλημα. Προσπαθώ να πείσω και άλλους για την άποψή μου. Έχουμε μεγάλο κλήρο και πρέπει σιγά σιγά να φύγουμε από τα βαμβάκια, στάρια και τεύτλα και να στραφούμε στα δέντρα, τα αμπέλια, τα αρωματικά φυτά» τονίζει.

Η επιλογή της ροδιάς
Ρισκάροντας επέλεξε να καλλιεργήσει πολλά στρέμματα με ρόδια της γνωστής ποικιλίας “Wonderful” από το Ισραήλ  προ περίπου 12ετίας, τότε που η ροδιά μπήκε στην Ελλάδα με πολλές υποσχέσεις  για την πορεία της. Τελικά όπως απεδείχθη και ο ίδιος ομολογεί η «ποικιλία αυτή ήταν λάθος» καθώς δεν ήταν καλά προσαρμοσμένη στην κλίμα της χώρας. Αποδείχτηκε πολύ όψιμη η καρποφορία της για τη Θράκη με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ποιοτικά. Στην κλιματική δυσκολία ήρθε να προστεθεί και η επιθετική αγορά της Τουρκίας που με συγκεκριμένη  ποικιλία ροδιάς  «μπαίνει» στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης συμπιέζοντας τις τιμές. 

Ο ίδιος πλέον στρέφεται σε άλλη πρωιμότερη ποικιλία η οποία ήδη έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής, τόσο ως προς τον χρόνο και την ποιότητα της καρποφορίας της, όσο και στις τιμές της αγοράς.

Η προοπτική των αρωματικών φυτών 
Ο κος Χατζηαποστόλου στέκεται και στην προοπτική των αρωματικών φυτών για τα οποία το κλίμα της Θράκης είναι ιδανικό, ενώ υπάρχει και πολύ μεγάλη παράδοση. Η οικογένειά του για χρόνια καλλιεργούσε ρίγανη σε 27 στρέμματα τα οποία ενώ είναι άγονα και φτωχά για οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια, εν τούτοις έδινε εκπληκτικής ποιότητας αρωματική ρίγανη, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή. Η ρίγανη και άλλα αρωματικά φυτά δίνονταν τότε σε πολύ καλές τιμές στην γνωστή βιοτεχνία που δραστηριοποιούνταν στην ΒΙ.ΠΕ. και που εδώ και χρόνια έκλεισε, σφραγίζοντας για δεκαετίες την διακοπή της στροφής στις αρωματικές καλλιέργειες. 

Και ο ίδιος επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για την λεβάντα καθώς καθημερινά αυξάνονται τα στρέμματα που καλλιεργούνται. Η ποιότητά της αναγνωρίζεται και πληρώνεται αναλόγως από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ υπάρχει και η προοπτική δημιουργίας αποστακτηρίων ελαίου λεβάντας τα οποία θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την έκταση αλλά, κατά την άποψή του, θα ρίξουν την σημερινή τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr