Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Η «ψυχή» του προγράμματος Θάλεια Δραγώνα, μιλάει στον «Χ» για όσα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια
Το όνομά της είναι ευθέως συνδεδεμένο με το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων στη Θράκη και παρά το γεγονός ότι αυτό πλέον τελείωσε. Είναι η Θάλεια Δραγώνα, η οποία «έτρεξε» ένα από τα μακροβιότερα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν ποτέ στη Θράκη και μάλιστα σε έναν δρόμο που τις πιο πολλές φορές δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.
«Κοιτάξτε 22 χρόνια είναι πολλά χρόνια όπου έγιναν πολλά πράγματα και οι άνθρωποι πρέπει, φαντάζομαι, να έχουν θετικά να πούνε, αλλά θα έχουν σίγουρα και αρνητικά να πούνε, άλλα γιατί τα είδανε στο πρόγραμμα, είχαν άλλες προσδοκίες και δεν καλύφθηκαν, άλλα γιατί υπάρχει μια πάγια στάση, ας πούμε για ποιά πράγματα πρέπει να παραπονιόμαστε», σχολιάζει η κα Δραγώνα μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm επ’ αφορμής της καταληκτικής εκδήλωσης ολοκλήρωσης του προγράμματος που έγινε χθες το απόγευμα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα «Γιώργος Παυλίδης» στην Π.Ε. Ροδόπης.
«Είναι ένα αποχαιρετιστήριο στην Θράκη, ένα αποχαιρετιστήριο στους συνεργάτες, είναι αποχαιρετιστήριο στα παιδιά και τους γονείς», είπε η κα Δραγώνα αναφερόμενη στην εκδήλωση ενώ για τα 22 χρόνια διάρκειας του προγράμματος σημείωσε: «22 χρόνια, μοιάζουν πολλά και είναι πολλά και από την άλλη μεριά είναι και λίγα, γιατί οι κοινωνικές αλλαγές δεν γίνονται πολύ γρήγορα».
Θάλεια Δραγώνα: «Αισθάνομαι ημιθρακιώτισσα»
Η Θάλεια Δραγώνα χαρακτηρίζει εαυτήν «ημίΘρακιώτισσα» λόγω της πολυετούς της εμπλοκής με την περιοχή της Θράκης ένεκα των αναγκών του ΠΕΜ. «Εμείς φέραμε πολλές καινοτομίες, στο πως διδάσκουμε παιδιά που η μητρική τους γλώσσα είναι άλλη, πως διδάσκουμε χωρίς να είναι μετωπική η διδασκαλία, πως αξιοποιούμε την ομάδα, πως αξιοποιούμε την επικοινωνιακή συνθήκη παιδιών που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η ελληνική, δηλαδή και στο παιδαγωγικό κομμάτι πολλά. Νομίζω φέραμε και έναν αέρα και ένα πνεύμα λίγο διαφορετικό στην αρχή τουλάχιστον – οπωσδήποτε – και για αυτό έχει και δυσκολίες, δηλαδή έναν άλλον λόγο φέραμε στα πράγματα, γιατί είμαστε από έξω και από μακριά. Δηλαδή ξέρετε αυτό που λέει όταν είσαι από μακριά πολλά τραγούδια ξέρεις έξω από τον χορό, οι εντός του χορού σφύριζαν για πολλά χρόνια τον ίδιο σκοπό και εμείς ήρθαμε από έξω να σφυρίξουμε σε έναν διαφορετικό ρυθμό», λέει χαρακτηριστικά ενώ δεν αποδέχεται εύκολα τον χαρακτηρισμό «πρότυπο» για το πρόγραμμα.
Άγνωστο αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ή όχι
Παρά το γεγονός ότι η λήξη του προγράμματος ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, ουδείς γνωρίζει αν αυτό θα συνεχιστεί ή έστω αν το διαδεχτεί κάποιο παρεμφερές. Η κα Δραγώνα πάντως απάντησε, ερωτώμενη σχετικά: «Δεν είχα καμία κρούση από το υπουργείο, περιμένω, νομίζω θα είναι τραγικό να μην αξιοποιηθεί αυτή η εμπειρία, εάν όχι να αξιοποιηθεί, να ακουστεί αυτή η εμπειρία, δηλαδή νομίζω ότι όσοι σκοπεύουν να σχεδιάσουν κάτι καινούργιο – εάν σκοπεύουν – πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουν με τους ανθρώπους που το έκαναν στο παρελθόν και όχι μόνο με εμένα, γιατί είναι πολλοί άνθρωποι που ενεπλάκησαν, άνθρωποι που είναι εδώ στην περιοχή, άνθρωποι που είναι στο ΠΕΚΕΣ, άνθρωποι που είναι εκπαιδευτικοί, άνθρωποι που είναι σε θέσεις ας πούμε εξουσίας, μέσα στην τοπική κοινωνία όλοι αυτοί έχουν μία γνώμη και θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, να μπορεί με έναν τρόπο να συλλέξει αυτές τις φωνές οποιοσδήποτε νέος προγραμματισμός, διότι αλλιώς είναι ξέρετε σαν να παίρνεις το γάλα και να το πετάς από το παράθυρο».
Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν το εξής:
Συντονίζουν: Άννα Φραγκουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια, ΕΚΠΑ και Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια, ΕΚΠΑ. Χαιρετισμοί: Νίκος Τσαλικίδης αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Γιάννης Γκαράνης δήμαρχος Κομοτηνής, Ζωή Γαβριηλίδου, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κωνσταντίνος Μπαντίκος, περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βασίλης Συμεωνίδης, συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης, Νίκος Ανταμπούφης, συντονιστής ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μαρία Λουκοπούλου, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης, Δημήτρης Ντούμος, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ξάνθης, Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης
Εικοσιδύο χρόνια μετά: αναστοχασμός από την επιστημονική επιτροπή του ΠΕΜ. Συντονίζει: Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια, ΑΠΘ. Εισηγητές: Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Άννα Φραγκουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, Νέλλη Ασκούνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ.
Οι βουλευτές της μειονότητας μιλούν για το ΠΕΜ. Συντονίζει: Ανδρέας Νοταράς, επίκουρος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Μαρία Κωνσταντινίδου, λέκτορας, ΔΠΘ, υπεύθυνη ΚΕΣΠΕΜ Ροδόπης. Εισηγητές: Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, βουλευτής Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν, βουλευτής Ξάνθης, Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής Ροδόπης.
Η ματιά των εκπαιδευτικών Ι. Συντονίζουν: Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΑΠΘ και Μαρία Ζωγραφάκη, συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εισηγητές: Νουρεδήν Κιγιτζή, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΕΠΑΘ Ξάνθης, Μιχάλης Τσιραμπίδης, εκπαιδευτικός, 1ο Μειονοτικό ΔΣ Ξάνθης, Φεϊμέ Ραήφ, εκπαιδευτικός, συνεργάτιδα του ΠΕΜ, Νένα Ορφανίδου, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, συνεργάτιδα του ΠΕΜ, Λένα Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός, Μειονοτικό ΔΣ Γλαύκης.
Η ματιά των εκπαιδευτικών ΙΙ. Συντονίζουν: Χαρά Δαφέρμου, επίκουρη καθηγήτρια, ΕΚΠΑ και Όλγα Κατσιάνη, κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια Κινητών ΚΕΣΠΕΜ. Εισηγητές: Σαλή Αχμέτ, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΕΠΑΘ Ροδόπης, Μαριγούλα Κοσμίδου, διευθύντρια Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Νεδιμέ Καντουχάρ, εκπαιδευτικός, συνεργάτιδα του ΠΕΜ, Ραφιέ Καντουχάρ, εκπαιδευτικός, συνεργάτιδα του ΠΕΜ, Αχμέτ Νιζάμ, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μειονοτικής Εκπαίδευσης, ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη, Βαγγέλης Φακούδης, εκπαιδευτικός, Γυμνάσιο Σουφλίου
Το αποτύπωμα του ΠΕΜ στην τοπική κοινωνία: Συντονίζουν: Γιώργος Μαυρομμάτης, επίκουρος καθηγητής, ΔΠΘ και Σεβάλ Οσμάν Ογλού, ψυχολόγος, μέλος Ομάδας συντονισμού ΔΕΝ. Εισηγητές: Δημήτρης Πολυχρόνης, εκπαιδευτικός, παλαιό μέλος Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων, Φατμά Αχμέτ, μαθήτρια, Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων, Χουσεΐν Μπαλτατζή, πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, Χαράλαμπος Σακονίδης, καθηγητής ΔΠΘ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πρ. βουλευτής, πρόεδρος ΠΕΚΕΜ, Μουσταφά Μουσταφά, πρ. βουλευτής.
Το δικαίωμα στην εκπαίδευση: η παρέμβαση του ΠΕΜ. Συντονίζουν: Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος και Χαρά Καραβία, κοινωνιολόγος, υπεύθυνη ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης. Εισηγητές: Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κώστας Γούναρης, δικηγόρος, Γιάννης Κτιστάκις, επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ.





Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News