Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Έφη Καλαμπουκίδου: «Η Θράκη είναι από τις ωραιότερες περιοχές της Ευρώπης»
Την άποψη ότι η Θράκη είναι από τις ωραιότερες περιοχές της Ευρώπης, διατύπωσε μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Χρόνος 87.5 fm, η πρόεδρος της Πανελλήνιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών Έφη Καλαμπουκίδου, που είναι επίσης και η πρώτη ξεναγός, η οποία έχει συγγράψει ταξιδιωτικό οδηγό για τη Σαμοθράκη: «Η Θράκη γενικώς για εμένα είναι από τις πιο ωραίες περιοχές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και έχει πολλά και από φυσικό αλλά και από πολιτιστικό πλούτο να δείξει. Τώρα με την Εγνατία Οδό είναι πολύ πιο εύκολο να έρθει κάποιος, παράδειγμα όταν οι ξεναγοί της Κρήτης ήρθαν το φθινόπωρο στη Θράκη, έμειναν έξι μέρες και είδαν όλη την περιοχή και έφυγαν ενθουσιασμένοι».
Η ίδια η κ. Καλαμπουκίδου έχει βρεθεί αρκετές φορές στην Θράκη για ξεναγήσεις με γκρουπ ξένων Αμερικάνων και Γερμανών σε διαδρομές όπως η Αρχαία Εγνατία. Γενικά οι εντυπώσεις ήταν καλές, εκτός από κάποια προβλήματα που υπάρχουν με κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους». Όσο για τη Σαμοθράκη, εκεί, σημειώνει, «υπάρχουν προβλήματα συγκοινωνίας εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να πάει κάποιος για δύο μέρες γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψει στην ώρα του. Θα μπορούσε κάποιος να φύγει το πρωί από την Αλεξανδρούπολη να δει την Σαμοθράκη σε μια μέρα και να μπορεί να γυρίσει πίσω την ίδια μέρα αν έχει πρόγραμμα και δεν μπορεί να μείνει. Έτσι κάνουμε με την Θάσο πηγαίνουμε με τα γκρουπ και γυρνάμε την ίδια μέρα πίσω για να συνεχίσουμε σε άλλη περιοχή. Προσπαθούμε και με προτάσεις μας σε πρακτορεία του εξωτερικού και της Ελλάδας να βάλουμε την Θράκη και την βόρεια Ελλάδα γενικώς που πολλοί δεν την ξέρουν σε προγράμματα γιατί όλοι πάνε στο κλασικό γύρω από Αθήνα, Πελοπόννησο, Δελφούς και φτάνουν μέχρι Μετέωρα, το πιο βόρειο κομμάτι».
Αναπόφευκτες βέβαια είναι και οι συγκρίσεις, μιλώντας με μία ξεναγό. Η κα Καλαμπουκίδου ανέφερε ως παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας της Τουρκίας στο κομμάτι των ξεναγήσεων, που είναι αρκετά πιο προχωρημένος από της Ελλάδας: «Σε όλη την Ελλάδα πολλοί αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού από το υπουργείο Πολιτισμού, είναι γενικό πρόβλημα εδώ και χρόνια. Η Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια στα κυριότερα μνημεία της, όπως είναι η Αγία Σοφία, βυζαντινά μνημεία, έχει επιβάλει υποχρεωτικά στον επισκέπτη και την χρήση ακουστικών στην ξενάγηση για να μην ενοχλεί ο κάθε ξεναγός με το γκρουπ του τους υπόλοιπους ξεναγούς και βάζουνε μέσα στην τιμή του εισιτηρίου και αυτό. Έχουν εφαρμόσει την σύγχρονη τεχνολογία, πράγμα το οποίο εμείς το έχουμε μόνο σε κάποια σύγχρονα γκρουπ που έχουνε μαζί τους το σύστημα με τα ακουστικά και τους πομπούς»
Εν τω μεταξύ η πρόεδρος της Πανελλήνιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών πρόσφατα βρέθηκε και στην Τεχεράνη συμμετέχοντας συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ξεναγών από όπου γύρισε με τις καλύτερες εντυπώσεις: «Πήγα ως καλεσμένη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξεναγών. Το κύριο συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ξεναγών ήταν στην Τεχεράνη αλλά είχε και πολλές εκδρομές, πριν και μετά το συνέδριο, σε όλο το Ιράν. Μάλιστα το συνέδριο είχε ρεκόρ συμμετοχών γιατί είχε 350 ξεναγούς από όλο τον κόσμο που ήθελαν να γνωρίσουνε την χώρα και τις αρχαιότητες της Περσίας και δώσαμε την ευκαιρία στον κόσμο να δει φωτογραφίες από τις επισκέψεις. Ήταν πολύ καλή η φιλοξενία από τους Ιρανούς και το κράτος και από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συναδέλφους. Προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες και έχουν πάρα πολύ ωραία χώρα αλλά κυρίως ενθουσιαστήκαμε όλοι με τους ανθρώπους του Ιράν και με την φιλοξενία».
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΞΕΝΑΓΟΥ
Αφορμή για τη συνέντευξη της κας Καλαμπουκίδου στάθηκε η 21η Φεβρουαρίου που είναι η παγκόσμια ημέρα ξεναγού και στο πλαίσιο της διοργανώνονται συνήθως δωρεάν ξεναγήσεις. Η Κομοτηνή ανήκει στο Σωματείο Βορείου Ελλάδος το οποίο έχει προγραμματίσει δράσεις για τις 19 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή: «Εδώ και πολλά χρόνια παγκοσμίως έχει καθιερωθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία ξεναγών, από την ευρωπαϊκή και από όλα τα σωματεία σε όλο τον κόσμο, η 21η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα ξεναγού. Γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με ξεναγούς να προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στο κοινό. Εμείς με τα σωματεία ξεναγών της Ελλάδος κοιτάμε να αναδείξουμε κάθε φορά κάποιο καινούριο μέρος, κάποιο μουσείο, κάποια ανασκαφή και να προβάλουμε το επάγγελμα και την προσφορά του ξεναγού στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Στην βόρεια Ελλάδα έχουμε το σωματείο ξεναγών Θεσσαλονίκης σε Μακεδονία και Θράκη και έχουμε πολλές δράσεις».
Στην Κομοτηνή αύριο Κυριακή 19 Φεβρουαρίου η ξεναγός Σούλη Τσέτλακα, ιστορικός-ξεναγός, θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις στο αρχαιολογικό και εκκλησιαστικό μουσείο της πόλης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News