Ρεκόρ συμμετοχών στην έκθεση Θρακών καλλιτεχνών | xronos.gr
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

Ρεκόρ συμμετοχών στην έκθεση Θρακών καλλιτεχνών

16/05/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες από Ροδόπη και Ξάνθη παρουσίασαν πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, μουσικά όργανα φτιαγμένα αποκλειστικά και μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά

Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες από Ροδόπη και Ξάνθη συμμετείχαν στην καθιερωμένη πλέον, έκθεση εικαστικών Θρακών καλλιτεχνών, που εντάχθηκε και φέτος στις εκδηλώσεις Ελευθερίων, στην Κομοτηνή, Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής και η έκθεση έμεινε ανοιχτή έως και τις 14 Μαΐου, στο χώρο εκδηλώσεων της Λέσχης Κομοτηναίων, Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Κομοτηνής, Γιώργου Πετρίδη και των καλλιτεχνών που παρουσίασαν τα έργα τους στο κοινό της πόλης, εισπράττοντας τα συγχαρητήρια τους. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, μουσικά όργανα φτιαγμένα αποκλειστικά και μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, δείχνοντας ότι οι ντόπιοι καλλιτέχνες ξεχωρίσουν για το ταλέντο, την ευρηματικότητα τους, το πάθος τους για την τέχνη.


ΑΠΟ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη μεγάλη συμμετοχή των καλλιτεχνών η Νατάσα Λιβεριάδου, πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης πολιτισμού – παιδείας και αθλητισμού, δήλωσε πως φέτος σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών, και  ήταν «καλλιτέχνες από την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Είναι ντόπιοι καλλιτέχνες και θεωρώ ότι αυτή είναι μια από τις εκδηλώσεις που κοσμεί το πρόγραμμα των Ελευθερίων». Η έκθεση δεν είχε κάποια συγκεκριμένη θεματολογία, όλοι οι καλλιτέχνες ωστόσο κατάφεραν να δείξουν μέσα από τα έργα τους, τις ιδιαίτερες ικανότητες τους και να ομορφύνουν με τα πολύχρωμα έργα τους, το χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων. 

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 

Το ταλέντο του έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον της Κομοτηνής και όχι μόνο, καθώς ο Χρήστος Τσόνιας κατασκευάζει μουσικά όργανα εξολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά. Στην έκθεση συμμετείχε με ένα πιάνο και μία κιθάρα και μάλιστα ένας πιανίστας έπαιξε μουσική, αποδεικνύοντας ότι τα όργανα δεν είναι απλά διακοσμητικά. Εξάλλου για την πρωτότυπη ιδέα του, ο δημιουργούς διεκδικεί και διάκριση στο βιβλίο Γκίνες αφού κατέθεσε την υποψηφιότητα του. «Το πιάνο της έκθεσης ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες και «διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες ως το ελαφρύτερο πιάνο στο κόσμο. Ακόμα περιμένω απάντηση ίσως να είναι θετική, κάτι που ελπίζω». Όσον αφορά στο χρόνο που απαιτείται για να κατασκευαστούν τα μουσικά αυτά όργανα, «εξαρτάται με τη δυσκολία. Το σχέδιο που θα κάνεις, πως θα το επενδύσεις. Χρειάζεται συνήθως ένας μήνας για κιθάρες, βιολιά και δύο μήνες και παραπάνω για πιάνο». Όσο για τα υλικά, τα μουσικά όργανα δεν έχουν ούτε ένα κομμάτι ξύλου, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.  «Είναι διαφημιστικά, αυτά που υπάρχουν στα καταστήματα και χαρτί με ύφασμα, δεν έχει κάτι άλλο, όπως και οι κιθάρες». 


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ

Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή του Κεβόρκ Μελκονιάν στην έκθεση. Ο ίδιος δημιούργησε κατασκευές από αποτσίγαρα, έργα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. «Το δικό μου έργο είναι γλυπτά με αποτσίγαρα, είναι το στήθος ενός άντρα φτιαγμένο από αποτσίγαρα. Είναι ένα μέρος της συλλογής  έκθεσης που έχω κατά νου να κάνω, μια ενότητα της». Ο ίδιος μιλώντας για την έκθεση τόνισε ότι,   η φετινή διοργάνωση ήταν καλύτερη από πότε και πως ο θεσμός χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζεται. 

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr