Σκηνοθετεί τον «εκατονταετή πόλεμο» κατά των χρυσοθήρων της Θράκης | xronos.gr
ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ

Σκηνοθετεί τον «εκατονταετή πόλεμο» κατά των χρυσοθήρων της Θράκης

24/05/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Η ένταξη της επένδυσης στο «fast track», «βιάζει» τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και την κοινή λογική σχολίασε στο «Χ»

Τον «εκατονταετή» πόλεμο κατά των χρυσωρυχείων της Θράκης κήρυξε ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης ο οποίος δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά και πράξεις. Έτσι ξεκίνησε τη δημιουργία ενός φιλμ που θα αφορά την επένδυση χρυσού στη Θράκη. Η Θράκη ξυπνά και υπερασπίζεται την γη των προγόνων της. Αυτό θα είναι το μήνυμα κατά όσων προσπαθούν να αρπάξουν τον πλούτο της, εις βάρος των κατοίκων της.  Μιλώντας στο «Χ» ο γνωστός σκηνοθέτης δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβρη «σήκωσε το γάντι», κηρύσσοντας και στην πράξη τον πόλεμο στους χρυσοθήρες γιατί «έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι εκατονταετής αυτός ο πόλεμος, γι’ αυτό η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη». 

Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ «FAST TRACK»

Οι χρυσοθήρες και η πολιτεία λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και σε αυτό πρέπει να μπει ένα τέλος. Η Θράκη επέτρεψε για πολλά χρόνια να καθορίζουν τον μέλλον της όμως τώρα  ξυπνά και διεκδικεί. Με αυτή τη διάθεση, η διανομαρχιακή επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά των χρυσωρυχείων της Θράκης αντιστέκεται στην επένδυση και δεν είναι μόνη. Μιλά για τις χιλιάδες φωνές που λένε όχι στην επένδυση του «θανάτου». Ακόμα και οι δυσάρεστες εξελίξεις δεν την σταματούν. Σε αυτό το πλαίσιο ο αγώνας συνεχίζεται είπε το μέλος της διανομαρχιακής επιτροπής Ανέστης Στρατιάδης, θυμίζοντας ότι την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τις κάλπες της 6ης Μαΐου, η Θράκη είδε να μπαίνουν οι υπογραφές στο «fast track» για την επένδυση των Χρυσωρυχείων Θράκης Α.Ε.. Αυτό έγινε στις 4 Μαΐου και την υπογραφή έβαλαν συγκεκριμένοι υπουργοί, είπε ο κ. Στρατιάδης αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο και σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος μάλιστα σε ερώτηση που του έγινε και μίλησε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος πρωθυπουργός, είχε πει ότι αν δεν την θέλουν την επένδυση αυτή, οι τοπικές κοινωνίες,- ευθυγραμμίστηκε δηλαδή με την άποψη του κ. Παπανδρέου-, εμείς δεν πρόκειται να την προχωρήσουμε. Από την άλλη βέβαια τον είδαμε. την τελευταία μέρα, ως υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μαζί με τον Μάκη Βορίδη, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με τον υφυπουργό Εξωτερικών που υπέγραψε στην θέση του υπουργού Σταύρου Δήμα που έλλειπε». 


«ΒΙΑΖΕΤΑΙ»Η ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 

Ο κ. Καρυπίδης από την πλευρά του μίλησε για «βιασμό της θέλησης της τοπικής κοινωνίας», όμως εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επένδυση χρυσού στη Θράκη δε θα προχωρήσει, λόγω των αντιδράσεων. Εξάλλου, όπως είπε, το έδειξε η περίπτωση της Χαλκιδικής, όπου ο αγώνας συνεχίζεται. «Είμαστε ήρεμοι, δεν ανησυχούμε για τώρα, δουλεύουμε για την επόμενη δεκαετία, τώρα επένδυση χρυσού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει το έδειξε η Χαλκιδική. Υπογραφές έχουν μπει πολλές και στο παρελθόν… εμείς εδώ είμαστε». 

ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 

Όσον αφορά στις διαδικασίες “fast track”, η ένταξη της επένδυσης χρυσού, είναι «βιασμός της κοινής λογικής», σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη. Όπως εξήγησε η λογική των «fast track», αφορά επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την οικονομία. «Η ερώτηση είναι απλή, ποιος είναι ο στρατηγικός χαρακτήρας της επένδυσης χρυσού; Όλα τα χρήματα της επένδυσης θα δαπανηθούν στο εξωτερικό για τα τεράστια μηχανήματα που θα χρειαστούν. Στρατηγικού χαρακτήρα μια επένδυση μπορεί να θεωρηθεί όταν μπορεί να κινήσει και την υπόλοιπη οικονομία, όταν μπορεί να προσφέρει παράλληλες δουλειές. 
Όταν μιλάμε για εξόρυξη να προσδιορίσουμε ότι στην περίπτωση του Περάματος πρόκειται για ένα νταμάρι, στο οποίο σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των ανθρώπων της εταιρίας τον δεύτερο χρόνο θα δουλέψουν 30 ντόπιοι, διότι αυτές είναι ειδικές δουλειές, είναι δουλειές με εκρηκτικά, χειριστές πολύ βαρέων οχημάτων». Ανταποδοτικά οφέλη δε θα υπάρχουν ούτε για το ελληνικό δημόσιο. Ως γνωστόν, ο μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει έσοδα για το δημόσιο από ιδιωτικές επενδύσεις, όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν και η διανομαρχιακή επιτροπή κατά των χρυσορυχείων. Είναι μηδενικό το όφελος είπε ο κ. Καρυπίδης και συμπλήρωσε ότι, «άρα δεν υπάρχει κανένα ανταποδοτικό όφελος. Όσον αφορά δε την φορολόγηση των εξορυκτικών εταιριών και ιδιαίτερα των εταιριών χρυσού, δεν έχουν φορολογηθεί πουθενά, στο τέλος βγαίνουν με ζημιές.  Στην Χαλκιδική μεταφέρθηκαν τα ορυχεία, άλλαξαν ιδιοκτησία με μια υπογραφή που είχε μπει στις 12.00 το βράδυ και εκεί βρεθήκαμε να μας εγκαλεί η Ε.Ε. γιατί κάναμε χαριστική πράξη». 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr