Με τον Χρήστο Χατζόπουλο διασκέδασαν οι Κομοτηναίοι

Έχει περάσει ένας μήνας πλέον από τότε που μπήκε στη Τσανάκλειο και ήδη το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο
Το Μουσείο Καραθεοδωρή με την συνδρομή και του Δήμου Κομοτηνής πλέον στεγάζεται στο καινούργιο “σπίτι” του που δεν είναι άλλο από το ιστορικό κτίριο της Τσανακλείου, εκεί όπου στεγάζεται και η δημοτική βιβλιοθήκη της Κομοτηνής. Πλέον στο δεύτερο όροφο του κτιρίου μπορεί κανείς να βρει το μουσείο με τα εκθέματα που έχουν τοποθετηθεί μαζί με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ύστερα από δουλειά και κόπο του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή.
Τις πόρτες του το μουσείο τις έχει ανοίξει στις αρχές του Δεκεμβρίου και ήδη έναν μήνα και πλέον μετά βλέπει το ενδιαφέρον ολοένα να αυξάνεται τόσο από το εξωτερικό όσο και από σχολεία από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη! Ήδη έχουν υπάρξει επισκέψεις σχολικών μονάδων στην Τσανάκλειο, τουλάχιστον πριν τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπεράσουν κατά πολύ τις 10.000 σε καθημερινή βάση.
Εντυπωσιασμένοι από το νέο χώρο του μουσείου
«Μέσα σε έναν μήνα που μεταφερθήκαμε στη νέα μας στέγη και παρόλη την έξαρση της πανδημίας, υπάρχει ένα ανέλπιστο “ζωηρό” ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα και όλοι έχουν εντυπωσιαστεί από τον καινούργιο χώρο» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή Σάκης Λιπορδέζης.
«Όταν μιλάμε για την ανάδειξη μιας δυσθεώρητης επιστημονικής οντότητας όπως είναι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και να στεγάζεται σε ένα τέτοιο χώρο πραγματικά έδωσε μια ώθηση. Πραγματικά δεν περίμενα να υπάρχει τόσο ενδιαφέρον» τόνισε ο κος Λιπορδέζης.
Το μουσείο κεντρίζει το ενδιαφέρον από σχολεία τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού με τον κο Λιπορδέζη να πληροφορεί ότι υπάρχουν επαφές με το Λύκειο «Καραθεοδωρή» στο Μόναχο της Γερμανίας για να έρθουν το καλοκαίρι και να επισκεφτούν το μουσείο της Κομοτηνής. Το ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό φαίνεται και από την πρόσφατη επίσκεψη του προξένου του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Carsten Müller που εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά που έχει γίνει.
Τα τηλεφωνήματα είναι πολλά και από σχολικές μονάδες της Ελλάδας, ωστόσο λόγω του κορωνοϊού οι επισκέψεις κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν αργότερα μέσα στην χρονιά καθώς τα σχολεία θέλουν να φέρουν πλήθος μαθητών προς στο κτίριο της Τσανακλείου.
Να γίνει το μουσείο Καραθεοδωρή ένας χώρος παιδείας
Ο κος Λιπορδέζης δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του για αυτό το ενδιαφέρον και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή λέει πως το όραμά του είναι αυτό το μουσείο να γίνει ένας χώρος παιδείας που θα αφορά από τα παιδιά του Δημοτικού μέχρι και διδακτορικούς φοιτητές.
Σε αυτό όπως λέει βοηθάει και η ψηφιοποίηση, καθώς αυτό σημαίνει ότι όλες οι εργασίες του Καραθεοδωρή και όλα τα βιβλία του θα είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. «Το υλικό είναι διαθέσιμο από εκεί και έπειτα πρέπει στην συνέχεια να γίνει μια σοβαρή δουλειά από αυτόν που θα αναλάβει την ψηφιοποίηση» ανέφερε ο κος Λιπορδέζης.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι προ ολίγων ημερών ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης με ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει ότι προεγκρίθηκε η ψηφιοποίηση των μουσείων του Καραθεοδωρή και της Ξυλαγανής και κατά τον ίδιο τα μουσεία θα μπορέσουν να καταστούν «πανελλήνιοι και διεθνείς προορισμοί επισκεπτών καθώς και να προβάλλονται ψηφιακά σε όλα τα σχολεία της χώρας».
Δεν σταματάει να σχεδιάζει το μουσείο
Αναφορικά με τις άλλες δράσεις και τους σχεδιασμούς που έχει το μουσείο Καραθεοδωρή για το μέλλον ο Σάκης Λιπορδέζης είχε επαφές με μαθηματικό που έχει τη μεγαλύτερη συλλογή μαθηματικών γραμματόσημων στον κόσμο.
«Έχω δει τις εκθέσεις του σε μαθηματικά συνέδρια και τον κάλεσα στο μουσείο του Καραθεοδωρή, ώστε να δουν όλα τα σχολεία πως η ιστορία των μαθηματικών έχει καταγραφεί κατά καιρούς πάνω σε γραμματόσημα» ενημέρωσε ο πρόεδρος των Φίλων Καραθεοδωρή. Η έκθεση θα λέγεται «Η ιστορία των μαθηματικών πάνω στο γραμματόσημο» και θα γίνει το επόμενο διάστημα.
Ο Σάκης Λιπορδέζης έχει γράψει και ετοιμάσει παιχνίδια ευφυΐας που ξεδιπλώνουν την ιστορία, τα βιβλία και την αλληλογραφία του Καραθεοδωρή και προορίζονται για το μουσείο. Επιπλέον, έχει ετοιμαστεί η ψηφιακή ξενάγηση και έτσι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να στέκεται μπροστά στα εκθέματα φορώντας ακουστικά στην γλώσσα που επιθυμεί. Ο Σύνδεσμος προς το παρόν αναμένει τα κατάλληλα κονδύλια για την ψηφιακή ξενάγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τέλος, όπως είχε δηλώσει ο διευθυντής του Συνδέσμου Ανέστης Βακιάνης «εμείς θα προσπαθήσουμε σε αυτή τη μικρή πόλη που “εγκλωβίζει” έναν παγκόσμιο άνδρα να κάνουμε μια εκπομπή παιδείας» αναφερόμενος στο «Καραθεοδωρή plus». Τι είναι το «Καραθεοδωρή plus»; Είναι μια εκπομπή που έχει να κάνει με επισκέψεις ανθρώπων πανελλήνιας εμβέλειας με τους οποίους θα γίνονται διαλέξεις περίπου μια φορά τον μήνα.






Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News