Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΑΘΛΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΦΥΛΑΞΑΝ ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗ ΦΛΟΓΑ

Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κομοτηνή

16/05/12 - 12:00
floga_0_0.jpg

Μοιραστείτε το

Ο Κώστας Μπανιώτης μετέφερε τη φλόγα στην ιδιαίτερη πατρίδα του κι άναψε το βωμό στο ηρώο της πόλης Ο επόμενος σταθμός του ήταν ο νομός Έβρου και ο τελικός προορισμός το Λονδίνο, όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012

Η πρώτη λαμπαδηδρομία στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε το 1936. Σε αυτή συμμετείχε ένας πολίτης ο οποίος κράτησε τα κειμήλια, από την ιστορική αυτή μέρα και τα φύλαξε στο σπίτι του. Λίγα χρόνια μετά, την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα, εισήλθαν στο σπίτι του Γερμανοί στρατιώτες και προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Ένας εξ αυτών αναγνώρισε τα κειμήλια από τη λαμπαδηδρομία, χαιρέτησε τον κάτοχο τους και έφυγε μαζί με τους άλλους, αφήνοντας τον να ζήσει. Αυτό το αληθινό περιστατικό εξιστόρησε στους Κομοτηναίους ο Σπύρος Ζαννιάς πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή με αφορμή την τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη μας. Την ιστορία αυτή, τη βίωσα στην Κοζάνη, είπε συγκινημένος στους πολίτες που τον παρακολουθούσαν, θέλοντας να δείξει σε όλους τη συμβολίζει.  Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα, και οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μια φωτιά κρατούνταν άσβεστη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Φλόγα επανήλθε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928, ενώ η λαμπαδηδρομία εισήχθη κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.


ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ΑΦΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ 

Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε την περασμένη Πέμπτη 10 Μαΐου, στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Αμέσως μετά η Φλόγα ακολούθησε τη διαδρομή Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβος, Γαστούνη, Λεχαινά, Κόρινθος και έφτασε στον Πειραιά. Κατά τη 2η ημέρα μετέβη με πλοίο στην Κρήτη και ακολούθησε τη διαδρομή Κίσσαμος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κνωσός, Άγιος Νικόλαος, Μάλια, Χερσόνησος, Ηράκλειο, και Καστελόριζο. Την 3η ημέρα έφτασε στον Πειραιά και κατευθύνθηκε προς Πάτρα, Ρίο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα. Κατά την 4η ημέρα άρχισε το ταξίδι για την Καβάλα, αφού πρώτα πέρασε από Κοζάνη, Βέροια και Θεσσαλονίκη. Την 5η  ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 14 Μαΐου, συνέχισε την πορεία της με προορισμό αυτή την φορά την Κομοτηνή. Εκεί την υποδέχθηκαν οι Κομοτηναίοι αθλητές. Ο Κώστας Μπανιώτης πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος, η Σεμιχά Ριζάογλου αθλήτρια ΑμεΑ μέλος του Ηρόδικου, ο Ιμπίς Νιαζή αθλητής ελληνορωμαϊκής πάλης μέλος του Α.Σ. Δημοκρίτειο, ο Γιάννης Γωνιάδης παίκτης του Πανθρακικού και μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων και ο πρωταθλητής της κολύμβησης Γιώργος Κοτζαμπάσης υποδέχθηκαν στην Κομοτηνή στις 14η Μαΐου,  ημέρα εορτασμού της επετείου ενσωμάτωσης της πόλης στον εθνικό κορμό, την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Φλόγα διέσχισε όλη την Ελλάδα, φτάνοντας το πρωί της Δευτέρας, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.  Από εκεί μέχρι την πλατεία έφτασε με τη βοήθεια των αθλητών Γιάννη Γωνιάδη και Γιώργο Κοτζαμπάση, ενώ στα τελευταία μέτρα λίγο πριν την κεντρική πλατεία, τη φλόγα παρέλαβε ο Κώστας Μπανιώτης, ο οποίος τη μετέφερε μπροστά στο ηρώο της πόλης. Εκεί πραγματοποιήθηκε η τελετή με το άναμμα του βωμού από τον Κομοτηναίο αθλητή. 


ΧΟΡΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 

Ο βωμός τοποθετήθηκε μπροστά από το ηρώο, ανάμεσα σε γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές. Η τελετή έληξε με χορούς από δόκιμους της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής και με χαιρετισμούς των επισήμων.  Παρόν ο Αλέξης Κωστάλας, παρουσίαζε την εκδήλωση, την οποία κατέγραφε καρέ-καρέ συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο δήμαρχος καλωσόρισε το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κομοτηνή, η οποία συμπτωματικά γιόρταζε τα Ελευθέρια της. «Να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, μαζί με τις ευχές όλων των ανθρώπων, των κοινωνιών, που θέλουν την ειρήνη, την οποία συμβολίζει η φλόγα». Ο κ. Πετρίδης αντάλλαξε δώρα με Σπύρο Ζαννιά, ο οποίος και συνοδεύει τη Φλόγα στο ταξίδι της σε όλο τον κόσμο. 


ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στους φορείς της Φλόγας, τον Κώστα Μπανιώτη ο οποίος δήλωσε υπερήφανος, για την τιμή να μεταφέρει το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων στην ιδιαίτερα πατρίδα του, την Κομοτηνή. Δηλώνοντας έτοιμος να εκπροσωπήσει τη χώρα στους αγώνες που θα ακολουθήσουν, ο παγκόσμιος πρωταθλητής τόνισε ότι «η Ολυμπιακή Φλόγα ενσαρκώνει την ιδέα του Ολυμπισμού, την ιδέα που προσπαθώ να υπηρετώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαι ακόμα περισσότερο συγκινημένος που γίνεται στην πόλη που γεννήθηκα. Ελπίζω να φανώ αντάξιος αυτής της μεγάλης ευθύνης», τόνισε.


Μεγαλύτερη στήριξη στους αθλητές που αγωνίζονται για να κάνουν περήφανη την Ελλάδα, εντός και εκτός συνόρων ζήτησε η Σεμιχά Ριζάγλου. Είμαι μεγάλη τιμή για μένα να μεταφέρω αυτή την φλόγα, είπε και πρόσθεσε ότι, είναι η γιορτή των αθλητών. «Ο αθλητισμός στην εποχή μας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Δηλαδή δεν έχουμε πισίνες στην πόλη μας, εγώ έχω πάει στην Αθήνα για να κάνω προπονήσεις, θυσιαζόμαστε και γι’ αυτό θέλουμε περισσότερη υποστήριξη από το κράτος, από την Ελλάδα μας,», ανέφερε η νεαρή αθλήτρια.  Να σημειωθεί πως μετά τον Κώστα Μπανιώτη τη φλόγα παρέλαβε η Σεμιχά Ριζάογλου από το σπαθί με κατεύθυνση το νοσοκομείο, από όπου την παρέλαβε ο Ιμπίς Νιαζή αθλητής ελληνορωμαϊκής πάλης. 


ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ 

Μετά την Κομοτηνή, η Φλόγα κατευθύνθηκε στους Κήπους Έβρου , τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα. Την 6η ημέρα (15/5) η Φλόγα βρέθηκε στην Αλιστράτη, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και θα διανυκτερεύσει στη Λαμία. Την 7η ημέρα (16/5) θα συνεχίσει το ταξίδι για Χαλκίδα, Περιστέρι, Πειραιά και Αθήνα, για να ανηφορίσει στην Ακρόπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει. Την 8η ημέρα (17/5) η Φλόγα θα διέλθει από το Μουσείο της Ακρόπολης, το κέντρο της Αθήνας, το Ζάππειο και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr