Όταν οι Βούλγαροι έσφαξαν ιερέα, ιμάμη και πολίτες

Η συλλογική σύμβαση εργασίας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση εργαζομένων σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και συνεταιριστικές εταιρείας Βόρειας Ελλάδας στην Κομοτηνή Η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί 9.000 εργαζόμενους διεκδικεί συλλογική σύμβαση εργασίας και όχι ατομικές ή επιχειρησιακές
Η συλλογική σύμβαση εργασίας των 9.000 περίπου εργαζόμενων σε ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και συνεταιριστικών εταιρειών, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση εργαζομένων Βόρειας Ελλάδας στην Κομοτηνή, παρουσία του προεδρείου της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας. Το απόγευμα της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης έγινε περιφερειακή σύσκεψη με συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων Κομοτηνής, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Διδυμοτείχου, Έβρου, Ορεστιάδας, Βισσαλτίας, Παγγαίου, Αξιούπολης, ΝΕΟΓΑΛ Δράμας, Εργατ/των ΣΕΚΑΠ, υπαλλήλων ΣΕΚΑΠ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση σε περιφερειακό επίπεδο, μετά από αυτή που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Λάρισα, όπου και εκεί εκφράστηκε η αγωνία των εργαζομένων για την συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ το όλο ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν προηγηθεί δύο 48ωρες απεργίες των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, όπου η συμμετοχή άγγιξε το 80%.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ Η’ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στις κατά τόπους Ενώσεις αντιδρούν στην υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων. Αυτό επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, όπου τονίζεται ότι, «είναι απόλυτη ανάγκη, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, όλοι οι εργαζόμενοι στις ενώσεις να μείνουν ενωμένοι, να αρθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να συνειδητοποιήσουν ότι η υποχώρηση και η υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων, θα αποτελέσει την τύμβο μέσα στην οποία θα θαφτούν τα όνειρα και οι ζωές των ίδιων και των οικογενειών τους, αφού η σύναψη των συμβάσεων αυτών, ατομικών ή επιχειρησιακών οδηγεί σε έναν και μόνον δρόμο, αυτόν της αποδυνάμωσής τους από κάθε δυνατότητα αντίστασης, και εν τέλει της οικονομικής εξαθλίωσης των εργαζομένων. Ο μόνος δρόμος είναι να μείνουμε όλοι ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την επίθεση που δεχόμαστε αυτή τη στιγμή ως εργαζόμενοι. Κανείς να μην υπογράφει τις ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις που θα οδηγήσουν στον αφανισμό την τάξη των εργαζομένων».
«Εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε να στηρίξουμε την ύπαιθρο, τον αγρότη και κατά συνέπεια το συνεταιριστικό κίνημα», είπε από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε χθες το απόγευμα με αφορμή τη σύσκεψη ο Μιχάλης Παλαιολόγος πρόεδρος της ΟΣΕΓΟ, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που επιχειρούνται είναι «εργασιακός μεσαίωνας. Η πρόταση που μας έχει κάνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, επιφέρει μείωση της τάξης του 45% με 50%. Εμείς επειδή αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, είχαμε κάνει μια πρόταση οριζόντιας μείωσης από 15%, 25% και 35% ανάλογα με το σύνολο των μεικτών αποδοχών, η οποία όμως απορρίφθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ μετά λύπη μας». Ο κ. Παλαιολόγος μάλιστα χαρακτήρισε «ντροπή την πρόταση που έκανε η ΠΑΣΕΓΕΣ προς την ομοσπονδία, μετά την συνεργασία που είχαμε τόσα χρόνια, να καταργήσουμε τελείως τη συλλογική σύμβαση. Αντιλαμβανόμαστε τουλάχιστον ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ δε θέλει να υπογράψει σύμβαση και ανακυκλώνει το χρόνο της μετενέργειας για να μην μπορούμε να κινηθούμε. Ευτυχώς όμως ορισμένα πράγματα τα διασφαλίζει ο νόμος».

ΠΡΩΤΗ Η ΠΑΣΕΓΕΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια πρώτη η ΠΑΣΕΓΕΣ κατήγγειλε τη συλλογική σύμβαση. «Στα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλαμε εμείς την σύμβαση και σε ένα χρονικό διάστημα δύο, τριών ή τεσσάρων μηνών κάναμε τις διαπραγματεύσεις ή παίρναμε αυξήσεις ή παγώναμε ή αναδεικνύαμε διάφορα θεσμικά θέματα. Για πρώτη φορά φέτος λόγω της συγκυρίας το εκμεταλλεύτηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ», είπε ο κ. Παλαιολόγος και πρόσθεσε, «η «επίσημη» πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ προέβλεπε περικοπές ακόμη μεγαλύτερες και από αυτές που προέβλεψαν οι Τροϊκανοί μέσω της δανειακής σύμβασης για τα εργασιακά καταφέρνοντας έτσι να ξεπεράσουν τις σκληρότατες, άδικες και καταδικαστικές για τους εργαζομένους διαθέσεις των τροϊκανών και να αποδειχθούν «βασιλικότεροι του βασιλέως». Στην κρισιμότατη αυτή στιγμή για το συνεταιριστικό κίνημα δυστυχώς η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνει να αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και εθελοτυφλώντας και στρουθοκαμιλίζοντας εμμένει να μεταφέρει τις δικές της αδυναμίες για την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος, που ως παρατηρητής χρόνια το βλέπει να διαλύεται, στους εργαζόμενους με την πρόφαση του μισθολογικού κόστους».

ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι ήδη στις οργανώσεις σε όλη τη χώρα αποστέλλονται από την ΠΑΣΕΓΕΣ σχέδια ατομικών συμβάσεων, προκειμένου να υπογραφούν από την κάθε οργάνωση και κάθε εργαζόμενο σε αυτήν. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας ενημέρωση ότι κάθε σωματείο θα πρέπει να γνωρίζει, ότι από 15/5/2012, σύμφωνα με την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε με εξουσιοδότηση του νόμου που κύρωσε το μνημόνιο, ισχύει η κλαδική σύμβαση ως προς τους βασικούς μισθούς της καθώς και τα επιδόματα: α) ωρίμανσης, β) τέκνων, γ) σπουδών και δ) επικίνδυνης εργασίας. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση, ισχύει χωρίς να απαιτείται σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, μέχρις ότου αντικατασταθεί από νέα Σ.Σ.Ε. ή με νέα ή τροποποιημένη ατομική σύμβαση.
Με βάση τα παραπάνω κάλεσε κάθε εργαζόμενο – μέλος του Συνδέσμου να μην συνυπογράψει ατομική σύμβαση και να εμμείνει στην απόφαση της Ομοσπονδίας για άμεση υπογραφή νέας κλαδικής Σ.Σ.Ε. και σε κάθε περίπτωση στην εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης, ήτοι στην καταβολή των βασικών μισθών της σύμβασης με τα τέσσερα επιδόματα που προβλέπει ο νόμος.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News