Επιβάλλεται αναθέρμανση της αγοράς | xronos.gr
Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΔΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «Χ»

Επιβάλλεται αναθέρμανση της αγοράς

25/05/12 - 12:00
kouroudis_8.jpg

Μοιραστείτε το

Η εμπορική έκθεση της Περιφέρειας, αποκτά νέα δυναμική στη νέα περίοδο που έχουν ανοίξει τα σύνορα, ανατολικά και βόρεια, τόνισε ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας

 Με το βλέμμα στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, βιώνει την κρίση και ο Σταμάτης Κουρούδης επιχειρηματίας, μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης αλλά και επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας. Ο Σταμάτης Κουρούδης μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά,  την έκθεση «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2012», που εγκαινιάστηκε χθες στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής αλλά και τον μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας. 

Ελπίζοντας ότι κάπου στο μέλλον κρύβεται «το φως στο τούνελ», τόνισε πως απαιτείται η αναθέρμανση της αγοράς με κάθε τρόπο. Μίλησε για τα λουκέτα και τις επιχειρήσεις που αντέχουν ακόμα, στηριζόμενες όπως είπε στις εξαγωγές. Άλλωστε για τον ίδιο οι εξαγωγικές επιχειρήσεις παραμένουν σήμερα όρθιες. 
«Υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των επιχειρήσεων, εγώ την τοποθετώ μεταξύ αυτών που κάνουν εξαγωγές και όλων των υπολοίπων που είναι προσανατολισμένοι στην ελληνική αγορά. Αυτοί που κάνουν εξαγωγές είναι σε καλύτερη μοίρα γιατί έχουν μια αγορά, ενώ στην Ελλάδα αυτό που έχει καταρρεύσει είναι η αγοραστική δύναμη του κόσμου. Από εκεί και πέρα βέβαια και σε αυτούς που κάνουν εξαγωγές και αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω έλλειψης ρευστότητας, γιατί οι Τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν και επομένως και στους εξαγωγείς υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ αυτών που έχουν μια στοιχειώδη χρηματοδότηση ή μπορούν να έχουν ένα πρόγραμμα» θα πει. 

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ 

Υποστηρίζοντας ότι λίγες είναι πλέον οι επιχειρήσεις που στέκονται στα πόδια τους, ο Σταμάτης Κουρούδης μίλησε για την αβεβαιότητα που βιώνει τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μια και ο ίδιος γνωρίζει τα πράγματα εκ των έσω ως επιχειρηματίας νευραλγικών κλάδων. Τα προβλήματα όμως σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπορούν να τα εξαφανίσουν οι μειώσεις στους μισθούς.  Δεν είναι αυτό στοιχείο που καθιστά βιώσιμη μία προβληματική επιχείρηση, ανέφερε υποστηρίζοντας πως ο ίδιος, εάν ήταν πολιτικός δεν θα ξεκινούσε από αυτή τη ρύθμιση.  «Σε μια χώρα στην οποία όλα τα εισοδήματα μειώνονται θα έφτανε κάποια στιγμή εξ’ αντικειμένου, επειδή ο δημόσιος υπάλληλος, ο συνταξιούχος, επειδή ο καθένας δεν θα μπορούσε να ξοδέψει περισσότερα, το ντόμινο αυτό θα έφτανε και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και αυτό το θεωρώ ότι θα γινόταν ούτως ή άλλως. Σίγουρα όμως εγώ δεν θα ξεκινούσα από αυτό. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα και τα οποία τα παραβλέπουν γιατί δεν θέλουν ενδεχομένως να μπουν στον πυρήνα του προβλήματος», πρόσθεσε.  

ΈΚΘΕΣΗ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ»

Όσον αφορά στην 21η έκθεση «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»,  ο Σταμάτης Κουρούδης, σχολίασε ότι αποκτά μία νέα δυναμική, ενισχύοντας και το πρόσωπο της Θράκης. Από την άλλη, διευκρίνησε ότι, οι γενικές εκθέσεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα όπως στο παρελθόν. «Ούτως ή άλλως είχαμε καταλάβει κάποια στιγμή ότι γενικές εκθέσεις πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν παίζουν το ρόλο που έπαιζαν πριν κάποιες δεκαετίες, ακόμη και ή έκθεση Θεσσαλονίκης που κάποτε ήταν πραγματικά εμπορικό γεγονός, έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είναι εμπορικό γεγονός, είναι ένα καθαρά πολιτικό γεγονός πια. Η δική μας έκθεση με αυτή την έννοια, έδινε ένα στίγμα ότι υπάρχει εκεί μια Περιφέρεια που προσπαθεί. Ακόμη και ότι σιγά-σιγά μεταβλήθηκε και η αντίληψη περί Θράκης, ότι δεν είναι ο επαίτης που μόνο ζητάει, ζει με τις επιδοτήσεις και με την βοήθεια του κέντρου.  Αποκτά μια δυναμική στη νέα περίοδο που έχουν ανοίξει τα σύνορα και ανατολικά και βόρεια, και μόνο αυτό το θεωρούσα κάτι που ήταν θετικό και θα έπρεπε ο καθένας όσο μπορούσε να βοηθήσει χωρίς να περιμένουμε ότι αυτό θα ήταν που θα άλλαζε τα οικονομικά δεδομένα για τις μεμονωμένες επιχειρήσεις. Ότι θα ερχόταν οι επισκέπτες από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό και θα έβλεπαν και θα έκλειναν συμφωνίες και όλα αυτά. Δεν μετρούσαμε το αποτέλεσμα της έκθεσης τόσο στο πόσες συμφωνίες κλείστηκαν, αλλά στο αν κινήθηκε ένα ενδιαφέρον και κάποιοι άνθρωποι έμαθαν ότι εκεί κάτι γίνεται, κάτι διαφορετικό. Εντάξει, όσο οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο και αυτά τα πράγματα μειώνονται». 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr