Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Με αφορμή το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που αναμένεται προσεχώς, τις κοινές προτάσεις τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσαν Εμπορικό & Βιομηχανικό και Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο
Αδιανόητο να επιδοτούνται με πιο ισχυρά κίνητρα επιχειρήσεις στην Κρήτη σε σχέση με τη Ροδόπη. Με τη δημόσια διαβούλευση να έχει κλείσει, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση θα εξορθολογήσει τις αδικίες. Ουσιαστικά όμως, περιοχές που δεν έχουν τουριστική ανάπτυξη και βιώνουν δημογραφική κατάρρευση, πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω κι όχι απλώς ισάξια με άλλες επαρχιακές
Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου μπαίνει στην τελική ευθεία. Το νέο νομικό πλαίσιο προβλέπει ενίσχυση επενδύσεων κυρίως σε βιομηχανία, μεταποίηση, καινοτομία και εξωστρέφεια, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας. Κι ακριβώς σε αυτό το σημείο και στα «ψιλά» γράμματα, ως συνήθως, αναμένεται να κριθούν πολλά για την περιοχή μας.
Με δεδομένο ότι θεωρείται αδιανόητο, τουλάχιστον για τους σώφρονες επαγγελματίες, να επιδοτούνται με πιο ισχυρά κίνητρα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κρήτη σε σχέση με τη Θράκη, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσουν σε πιο ουσιαστική κινητροδότηση των επενδυτικών πλάνων εταιριών στη Θράκη, διορθώνοντας την αδικία. Αυτό φυσικά θα φανεί όταν επισημοποιηθούν όλα τα στοιχεία του Αναπτυξιακού Νόμου. Ουσιαστικά όμως, αυτό που χρειάζεται η περιοχή της Θράκης, αλλά αντίστοιχα κι άλλες μειονεκτούσες περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο και η Δυτική Μακεδονία, είναι ακόμη πιο ισχυρά κίνητρα σε σχέση με την υπόλοιπη ελληνική περιφέρεια, προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος, πόσω δε μάλλον περιοχές χωρίς τουριστική ανάπτυξη ή/και με δημογραφική κατάρρευση.
Αυτά τα σοβαρά κίνητρα και την κατάλληλη στήριξη, για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή αλλά και την επέκταση ήδη υφιστάμενων υγιών, ζήτησαν με κοινό φάκελο προτάσεων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, προτού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το Εμπορικό & Βιομηχανικό και το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Ζητούμενο, επίσης, είναι να μην δοθούν διαφορετικά κίνητρα, για παράδειγμα στο Νότιο Έβρο και στη Ροδόπη, γιατί αυτό θα αμβλύνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες που ήδη έχουν μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης. Άλλωστε, ποιος επενδυτής και γιατί, να επιλέξει να εγκατασταθεί στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σαπών, όταν ελάχιστα χιλιόμετρα πιο ανατολικά, τον περιμένουν καλύτερα επενδυτικά κίνητρα;
Ελκυστικότητα και γραφειοκρατία
Στόχος του Νίκου Αγγελίδη, προέδρου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, είναι να καταστεί το επενδυτικό πακέτο πιο ελκυστικό για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στη Θράκη και τη στήριξη των ήδη υφιστάμενων. Όπως ενημέρωσε, στο επίκεντρο των προτάσεων βρίσκονται επίσης το εργασιακό κόστος, το μεταφορικό ισοδύναμο κι η πάταξη της γραφειοκρατίας, που την χαρακτήρισε κορωνίδα των προβλημάτων στο επιχειρείν της χώρας μας.
Παράλληλα, άσκησε ευθεία κριτική στην Κυβέρνηση, ότι το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει πολιτικές που ζορίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως παράδειγμα έφερε την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς όμως να στηριχτούν αντίστοιχα οι επιχειρήσεις. Επίσης, καυτηρίασε ως αδικία την εφαρμογή της τεκμαρτής φορολόγησης και τόνισε ότι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό -παρότι δεν έχουν απαντηθεί εύλογες απορίες των επιχειρήσεων- τα πρόστιμα ελλοχεύουν.
Την ίδια στιγμή, κατήγγειλε αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης στη μείωση του ΦΠΑ, που έχει εξαγγελθεί κιόλας από το 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά:«αυτό ήταν κυβερνητική εξαγγελία, τα επιδόματα που μοιράζονται δεν ήταν! Καταργούν αυτό που εξήγγειλαν για να υποστηρίξουν αυτό που κατηγορούσαν». Ακόμη, καυτηρίασε την έλλειψη κατάλληλων υποδομών στη χώρα μας που εκτινάσσουν τα κόστη μεταφοράς, συντήρησης και τοποθέτησης εμπορευμάτων στη χώρα μας.

Μειονεκτούσα παραμεθόρια περιοχή η Ροδόπη
Η Ροδόπη είναι μειονεκτούσα παραμεθόρια περιοχή, παρατήρησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Θεόδωρος Σαββάκης, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζήτησε μεγαλύτερη μέριμνα της Κυβέρνησης για την περιοχή μας, με αρχή την αποκατάσταση των αδικιών του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου, που έδινε μεγαλύτερους συντελεστές για τις μικρές επιχειρήσεις στην Κρήτη από ό, τι στη Ροδόπη.
Μεταξύ των προτάσεων είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη Θράκη για την προσέλκυση νέων επενδυτών, καθώς επίσης η λειτουργία γραφείου ταχείας αδειοδότησης επιχειρήσεων στην Κομοτηνή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το γραφείο θα λειτουργεί με στόχο την επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών, με τον Θ. Σαββάκη να υπερθεματίζει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί όχι για τον προηγούμενο, αλλά από τον… προ-προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο!
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News