«Είναι δυνατόν να μιλάς με τέτοιο ύφος στους δανειστές σου, στους ανθρώπους που περιμένεις να σε ξαναστηρίξουν, δηλαδή έχουμε χάσει το μέτρο…» συζητάμε ήρεμα και φιλικά σχολιάζοντας την ελληνική πραγματικότητα και τα μηνύματα των εκλογών με τον αν. διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλο Αντωνιάδη ένα πρόσωπο που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και την ίδια την κοινωνία που δεν είναι κάτι αποκομμένο. Στην σκέψη του κυριαρχεί η λογική, η ανθρώπινη αντιμετώπιση, ο ρεαλισμός και απεύχεται το σενάριο που θα ήθελε την Ελλάδα να τοποθετείται εκτός ευρωζώνης.
Η συζήτηση γίνεται πριν οριστούν ξανά οι νέες διαδικασίες εκλογών μετά το ναυάγιο από την σύσκεψη των αρχηγών υπό την σύγκλιση και πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κι αποτυπώνει την σκέψη του με βάση τα νέα δεδομένα και την έκφραση του ελληνικού λαού.
«Τα πράγματα και συνταγματικά θα πρέπει να πάνε σε διευκολύνσεις συνεργατικού χαρακτήρα, ο κόσμος θέλει και τον Τσίπρα και τους αριστερούς, είναι ένα θέμα που πρέπει να το σεβαστείς. Η Τρόικα κάτω από αυτά που της μεταφέρονται και από αυτά που βλέπει αν δεχτεί και κάνει μια δημόσια δήλωση και πει θα καθίσω μαζί σας να σας ακούσω, να μου πείτε τι εννοείτε και τι θέλετε γύρω από το θέμα κάποιων άρθρων του Μνημονίου με επιμήκυνση των μέτρων, χωρίς όμως να καταργείται η ουσία της λήψης τους αλλά με μέτρα που έχουν ίσο βάρος αποτελέσματος πιθανά όμως επιμηκυμένα.
Αυτό που δεν μπορεί να διακυβευτεί είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και ο προσανατολισμός της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα κεκτημένο το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει με τίποτα να μπει σε κανενός είδους αμφισβήτηση από καμία πολιτική ηγεσία.
Είναι τεράστιο θέμα, έχουν ευθυγραμμιστεί πάρα πολλές φορές και η οικονομία και γενιές ολόκληρες από την εποχή της μεταπολίτευσης και νωρίτερα θα έλεγα στην κατεύθυνση αυτή και είναι λάθος. Κρίμα για τις επόμενες γενιές αυτό το πράγμα να χαθεί. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομία. Το θέμα ακουμπά και τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας, την παιδεία μας και μια σειρά από αξίες που είναι καθαρά ευρωπαϊκές και που ο ελληνικός λαός νομιμοποιείται να συμπεριφέρεται έτσι ως Ευρωπαίος.
Δεν πληρώνει όμως ο λαός τα σφάλματα ετών κ. Αντωνιάδη;
-Φυσικά. Έγιναν σφάλματα, έγιναν πολλά λάθη, από όλες τις ηγεσίες, από όλους τους φορείς, από όλο τον κόσμο,. .Ουδείς μπορεί να πει ότι διήγε αλάνθαστο βίο τα προηγούμενα χρόνια. Όλοι κάναμε λάθη. Αυτά τα λάθη διορθώνονται, η Ευρώπη είναι γενναιόδωρη απέναντι μας, ακόμη και σήμερα που περιφέρουμε μια ταλαιπωρία δεξιά και αριστερά, με υπομονή περιμένει να δει τι πρόταση θα της πάμε, τι θέλουμε να της πούμε. Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να διακυβευτεί είναι ο προσανατολισμός και νομίζω ότι και πολιτικά το μήνυμα είναι σαφές. Το 80% και περισσότερο του εκλογικού σώματος είπε ότι «θέλει Ευρώπη, θέλει ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Όσον αφορά τα Μνημόνια;
-Τα Μνημόνια θα λειτουργούν. Το Μνημόνιο έτσι και αλλιώς εγώ έχω μια άποψη ότι υφίσταται σταδιακά κατά διαστήματα επανεξετάσεις, αναθεωρήσεις. Αυτό μπορεί να υπαγορεύεται από μακροοικονομικά δεδομένα που μεταβάλλονται. Μπορεί να υπαγορεύονται και από αστοχίες εσωτερικές για τις οποίες οι υπηρεσίες, κοινοτικές – Τρόικα ή και εθνικές μπορεί να έχουν σφάλει, ή να έχουν κάνει λάθος.
Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η ζωή όλων στην Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργεί στην λογική ενός τεκμηρίου. Δεν μπορεί να δαπανούμε πλέον περισσότερα από αυτά που παράγουμε. Εκεί κατατείνουν και οι περιορισμοί, στο να φτάσουμε σε αποδεκτά επίπεδα ποσοστιαίων ελλειμμάτων επί του ΑΕΠ και σε επίπεδα υποφερτά για τον δανεισμό μας.
Το PSI, ο περιορισμός του χρέους κατά 105 δις ήταν μεγάλη πράξη, η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, των 4ων τραπεζών δηλαδή, Πειραιώς, Εθνική. Alpha Bank και Eurobank, που ουσιαστικά έχει συντελεστεί. Τυπικώς απομένουν κάποιες πράξεις που είναι δρομολογημένες. Αυτό θα βοηθήσει γιατί και η ρευστότητα θα αποκατασταθεί προοδευτικά, και σε κάθε περίπτωση το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα από ότι πριν.
Περνάμε μια πολύ δύσκολη χρονιά και παράλληλα δεν υπάρχει φως στο τούνελ.
-Η χρονιά θα είναι δύσκολη γιατί είναι υφεσιακή χρονιά, έχει αρνητικό πρόσημο. Όταν εννοούμε όμως ότι θαρθεί η ανάπτυξη να ξέρουμε όλοι πως δεν εννοούμε πως κάποια μέρα θα πατήσουμε ένα κουμπί, θα αρχίσει να τρέχει γρήγορα η λειτουργία του εργοστασίου, θα πουλάμε πιο γρήγορα, θα αναπτύσσονται μαγαζιά και καταστήματα δεξιά και αριστερά. Η ανάπτυξη θα έρθει με τις επιχειρήσεις που δουλεύουν στην αγορά, με κάποιες προσθήκες κάποιων νέων, με τζίρους που θα έχουν πέσει χαμηλά και θα αρχίσουν να βελτιώνονται και με μια λογική ιεράρχησης των δαπανών και των καταναλωτικών συνηθειών των Ελλήνων διαφορετική από αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι χρήσιμο να καταλάβουμε ότι η επόμενη καλή μέρα δεν θα έχει καθόλου τα ίδια χαρακτηριστικά μ’ αυτήν που αφήσαμε πίσω, αυτό να γίνει κατανοητό. Χρειάζεται λοιπόν μέτρο, χρειάζεται τεκμήριο για κάθε τι που κάνουμε και εγώ εξακολουθώ να είμαι πάντα αισιόδοξος ότι ναι, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μπορεί η Ελλάδα πιο σύντομα από ότι την προδικάζουν, πολιτικοί και τεχνοκράτες, να βγει σε καλύτερο δρόμο.
Ποιο είναι το σενάριο απεύχεσθε να συμβεί;
-Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κακό σενάριο, Δεν θέλω να σκεφτώ ότι μπορεί η Ελλάδα μια μέρα να μην έχει ευρώ. Θα είναι το δραματικότερο πράγμα, η Ελλάδα να είναι έξω από την Ευρωζώνη, με ότι όρους και να γίνει αυτό, η Ελλάδα δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί από τη ζώνη του ευρώ, είναι το μεγάλο κεκτημένο των τελευταιων 50 ? 60 ετών για το οποίο κουράστηκαν πολίτες, κυβερνήσεις, φορείς, επιχειρήσεις, όλος ο κόσμος από το ?58 και μετά.
Λέγεται ότι δεν υπάρχει μηχανισμός να μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη αλλά, μπορεί να δημιουργηθεί αν είμαστε το ?κακό παιδί της οικογένειας
-Αυτά είναι τεχνικά θέματα, εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε εμείς είναι ότι είμαστε υπερδανεισμένοι, πάρθηκαν σε κάποιες γενναίες αποφάσεις και το δάνειο μας γίνεται υποφερτό και υπό προϋποθέσεις ακόμη καλύτερο. Πρέπει να σκύψουμε πάνω στο πρόγραμμα και να δουλέψουμε. Βεβαίως και είναι στενάχωρα τα πράγματα, υπάρχει κανείς που δεν στεναχωριέται από το γεγονός ότι υπάρχουν 1 εκ. άνεργοι; Είναι αδιανόητο. Κάθε σπίτι έχει και μια στεναχώρια. Κάποιοι δυσκολεύονται να πληρώσουν το δάνειο τους. Κάποιοι έχουν έναν άνεργο, κάποιοι έχουν έναν ημιαπασχολούμενο, κάποιος που το σπίτι ή η δόση του δεν βγαίνει ακριβώς στα εισοδήματα του, κάποιος που το παιδί του δεν μπορεί να το σπουδάσει όπως το είχε προγραμματίσει, γενικώς υπάρχει ένα ξεβόλεμα, αυτό λοιπόν είναι διαχειρίσιμο, όσο και να φαίνεται αδιέξοδο, βεβαίως με στεναχώριες, δεν χωράει καμία αμφιβολία. Η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων είναι μεγάλη. Και μεταξύ των Ελλήνων αναπτύσσεται αλληλεγγύη κι αυτό είναι ενθαρρυντικό και πιστεύω ότι και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα ενισχύσει και θα επιταχύνει τους χρόνους επαναφοράς της οικονομίας σε καλύτερο χρόνο.
Όσον αφορά τον δικό σας τραπεζικό Όμιλο, τι κινήσεις κάνετε για την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου;
-Κοιτάξτε, οι Τράπεζες είμαστε στο επίκεντρο φυσικά, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι το σύστημα είναι πολύ σταθερό. Δεν θα έλεγα την λέξη εγγυημένο γιατί είναι παραπάνω από εγγυημένο, είναι σταθερό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δεν εξόκειλε, έχει πάρει συνήθεις κινδύνους πιστωτικούς.
Κινδύνους γύρω από την επιχειρηματικότητα, γύρω από τον ιδιώτη, βεβαίως έχουμε και προβλήματα, όταν έχουμε χρηματοδοτήσει ιδιώτες των οποίων τα εισοδήματα έχουν διαταραχτεί πρέπει να δείξουμε και εμείς κατανόηση και να ρυθμίσουμε και να μεταφέρουμε δόσεις και να επιμηκύνουμε τα δάνεια, γενικά να δείξουμε κατανόηση.
Το ίδιο συμβαίνει με τις επιχειρήσεις, οι τζίροι είναι πολύ πιο χαμηλοί, τα δάνεια είναι πιο δύσκολα επιστρεπτέα και εκεί, πρέπει να εξαντλήσουμε και κανονιστικά και τυπικά και την φαντασία μας ακόμη για να δουλέψει. Να κρατήσουμε τους ανθρώπους που έχουν προοπτικές να είναι την επόμενη μέρα μαζί μας, με το σύστημα, με τις τράπεζες με την οικονομία, για τον ιδιώτη δεν το συζητώ.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεχτεί το τραπεζικό σύστημα να καθίσει να συζητήσει με βάση τα νέα δεδομένα του κάθε πολίτη, την νέα του δυνατότητα όπως διαμορφώνεται και να αναπροσαρμόσει και να σκεφτεί και να ξανασκεφτεί πράγματα γύρω από το πώς μπορεί να επιβιώσει ο άνθρωπος αυτός και η οικογένεια του.
Άρα με ανθρωπιά, υπομονή, επιμονή, αισιοδοξία?
-Έτσι φυσικά?
Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη.