Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε στο «Χ» για τις δυνατότητες που έχει να αναθεωρήσει τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης
Με δεδομένη την αποτυχία του προγράμματος λιτότητας στη χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει και να προχωρήσει στην αλλαγή των μέτρων, είπε ο συνταγματολόγος, πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας για τις δυνατότητες που παρέχονται στην ελληνική πλευρά να διεκδικήσει καλύτερους όρους, είπε πως το πρώτο βήμα, θα έπρεπε να είναι η κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που κατέστρεψαν το εργατικό δίκαιο. Όπως εξήγησε, ουσιαστικά ο νομοθέτης μπορεί να μεταβάλει όρους που συμφώνησαν μεταξύ τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι.
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αναγκαίες αυτές τις κινήσεις και τόνισε ότι το επόμενο, θα είναι δύσκολο για τη χώρα, καθώς πράγματι, θεωρητικά θα μπορούσε η άλλη πλευρά να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση με συνέπεια να μην δώσει την επόμενη δόση και να προκύψουν προβλήματα ρευστότητας. «Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Έχουμε μια δανειακή σύμβαση, η οποία πράγματι παραπέμπει στους όρους του μνημονίου, το μνημόνιο όμως καθαυτό έχει εφαρμοστεί με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχε πάρει η βουλή. Αυτές τις επιμέρους πλευρές του μνημονίου μπορούμε να τις τροποποιήσουμε χωρίς να ζητήσουμε την άδεια οποιουδήποτε γιατί ακριβώς είναι αποφάσεις του δικού μας οργάνου».
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, οτιδήποτε αφορά νόμους, τη νομοθεσία, είναι δυνατό να καταργηθεί με νόμο της βουλής. Ο ίδιος τόνισε ότι, ταυτόχρονα δεν πρέπει να καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση και αυτό για δύο λόγους: Πρώτα από όλα για λόγους αρχής.
Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε σύγκρουση και ρήξη την Ελλάδα με την ευρωπαϊκή πλευρά. Έπειτα η Ελλάδα δε θα έχει λόγους να καταγγείλει τη σύμβαση, από την στιγμή που θα έχει αλλάξει μέτρα. «Το μπαλάκι θα είναι στην άλλη πλευρά, η άλλη πλευρά θα έχει πράγματι την δυνατότητα να καταγγείλει και αυτοί όμως από την μεριά τους δεν θα θέλουν να επιλέξουν την ρήξη για τους ίδιους ακριβώς συμμετρικούς λόγους που δεν θέλουμε και εμείς.
Γιατί η ρήξη δεν θα έχει χαμένους μόνο από την μια πλευρά, θα έχει και από τις δύο, δεν εννοώ μόνο το άμεσο οικονομικό κόστος που θα έχει μια ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από το ευρώ που υπολογίζεται στο 1 τρις ευρώ, αναφέρομαι στο όλο πολιτικό σχέδιο της Ευρώπης, για πρώτη φορά θα φαίνεται σαν η ευρωπαϊκή ενοποίηση όχι απλώς να ανακόπτεται, αλλά να οπισθοδρομεί, θα είναι σαν να ακρωτηριάζεται πολιτικά η Ευρώπη, αυτό δεν είναι ένα κόστος που θα το αναλάβει κανείς εύκολα».
ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η χώρα θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της σε μέτρα και ρυθμίσεις που δεν κοστίζουν οικονομικά. Το περιουσιολόγιο, είναι ένα από αυτά, και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο ανέφερε. Επίσης μέτρα που θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή. «Η άποψη μου είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει με βάση την λογική και όχι με βάση το φόβο, γιατί ο φόβος όχι απλώς είναι κακός σύμβουλος, ουσιαστικά πειράζει την δυνατότητά μας να αποφασίζουμε ορθολογικά». Όλα αυτά είναι γνωστά στον πολιτικό κόσμο, πρόσθεσε ο καθηγητής, γι΄αυτό άλλωστε όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, δηλώνουν υπέρ της αναθεώρησης του μνημονίου.
Δεν υπάρχει πολιτικός που μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτό δε γίνεται είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν πολιτικοί μας που ακριβώς επειδή έχουν εκτεθεί ακολουθώντας κατά γράμμα και χωρίς ουσιαστικά διαπραγματευτικό αντίλογο τα μέτρα, βρίσκονται σε μια δυσκολία να αρνηθούν τον εαυτό τους της προηγούμενης διετίας. Από την άλλη μεριά όμως ακριβώς επειδή αυτά που λέω είναι σχεδόν φανερά στον καθένα, δεν υπάρχει πια πολιτική δύναμη που να υπερασπίζεται στο μνημόνιο στο σύνολο του, όλοι μιλούν για αναθεώρηση».
Ακόμα και ο Β. Βενιζέλος, υποστηρίζει ότι μπορούν να αναθεωρηθούν οι όροι, εκφράζοντας την άποψη ότι, «ένα μεγάλο κομμάτι του τρόμου που προσπαθούν να σπείρουν είναι απλώς ένα τέχνασμα ενόψει εκλογών, επειδή στο επίπεδο της αντιπαράθεσης ιδεών και επιχειρημάτων δεν θα κέρδιζαν, προσπαθούν να καταφύγουν σ’ αυτό τον τρόπο». Υπάρχουν διλλήματα αλλά αυτά πρέπει να αποφασιστούν με λογική, κατέληξε ο καθηγητής, λέγοντας ότι «το βασικό δίλημμα είναι κοινωνικό κράτος όπως είχαμε όλο αυτό τον καιρό ή τον απόλυτο νεοφιλελευθερισμό της αγοράς;». Τα διλήμματα υπάρχουν αλλά πρέπει να τα απαντήσουμε με την λογική μας και όχι με τον φόβο, απάντησε ο ίδιος.
Δήμος Μπακιρτζάκης
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News