Παράρτημα της Ειδικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στη Ροδόπη | xronos.gr
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Παράρτημα της Ειδικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στη Ροδόπη

31/07/15 - 11:00

Μοιραστείτε το

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου ελληνισμού ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, ουσιαστικά για να συντονίσει την παρέμβαση της χώρας μας και να αποκτήσει μια σύνδεση με τους απανταχού Έλληνες Ειδικός σύμβουλος τοποθετήθηκε ο Κομοτηναίος γιατρός πνευμονολόγος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κοσμάς Παπαχρήστου, ο οποίος απάντησε σε όσους τον επικρίνουν για τη θέση που ανέλαβε

Είναι γιατρός πνευμονολόγος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους τελευταίους μήνες φέρει και μία νέα ιδιότητα. Αυτή του συμβούλου της Ειδικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών. Ο λόγος για τον Κοσμά Παπαχρήστου ο οποίος ήδη έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό για να συναντήσει Έλληνες που ζουν και δημιουργούν εκτός της πατρίδας τους.  Εξάλλου η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, ουσιαστικά για να συντονίσει την παρέμβαση της χώρας μας και να αποκτήσει μια σύνδεση με τους απανταχού Έλληνες. «Είναι αυτοί από τους οποίους ζητάμε βοήθεια και οι πραγματικοί πρεσβευτές του πολιτισμού, της ιστορίας, της οικονομίας μας», δήλωσε στο «Χ». Ο ίδιος δεν απέκλεισε στο μέλλον τη δημιουργία παραρτημάτων της Ειδικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στη Ροδόπη και στη Ρόδο.  
Οι Έλληνες του εξωτερικού υπολογίζονται σήμερα στα 3,5 εκατομμύρια. Είναι Έλληνες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς. «Πάρα πολλοί και ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι η αμερικάνικη ήπειρος, όπου εκεί βέβαια έχουν τις πολύ οργανωμένες μορφές τους, οι οποίες είναι μορφές λόμπι, που παρεμβαίνουν και πολιτικά και κοινωνικά. Στην Ευρώπη είναι επίσης πάρα πολλοί, ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο είναι και ένα σύγχρονο κομμάτι που δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης και είναι διαφορετικό. Ξεπερνάει σχεδόν τους 32.000 νέους Έλληνες, κυρίως πτυχιούχους οι οποίοι έχουν φύγει αναζητώντας μια καλύτερη τύχη έξω από τη χώρα μας. Και με αυτούς θέλουμε να διατηρήσουμε έναν δεσμό και να μπορέσουμε, ανατρέποντας και κατά κάποιο τρόπο ξεπερνώντας την κρίση, να τους επαναπατρίσουμε στη χώρα μας, γιατί θα το έχουμε ανάγκη». 

ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 

Ο Κοσμάς Παπαχρήστου σπούδασε στο εξωτερικό, εργάστηκε για εννιά χρόνια στο εξωτερικό, συμμετείχε σε κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού, συμβάλλοντας παράλληλα στον κοινωνικό του περίγυρο και στο πανεπιστήμιο της χώρας που τον φιλοξενούσε. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε σε όσους τον επέκριναν για τη θέση που ανέλαβε στη Γενική Γραμματεία. «Εμείς όταν αναλάβαμε στην Ειδική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με επικεφαλής τον διευθυντή Μιχάλη Κόκκινο και αναπληρωτή του τον Δημήτρη Πλευράκη είδαμε ότι τα τελευταία εφτά με οχτώ χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα. Μάλιστα ό,τι προϋπήρχε από μία συγκεκριμένη δράση που είχε γίνει στο παρελθόν είχε ατονήσει. Βρήκαμε κλεισμένα γραφεία. Η πρώτη μας κίνηση ήταν να ξεκινήσουμε την επαφή καταρχήν με τις οργανωμένες μορφές, είτε λέγονται κοινότητες είτε λέγονται οργανώσεις, όπως οι ΑΧΕΠΑ.  Είτε λέγονται πολιτιστικοί σύλλογοι αντίστοιχοι μεταξύ των δύο κρατών να βρούμε μία επικοινωνία». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Από την προσπάθεια επαφής με τους Έλληνες του εξωτερικού, απέμεινε η Αυστραλία όπου συνεχίζονται οι επαφές, ανέφερε ο Κοσμάς Παπαχρήστου. «Μας είπαν ότι χάρηκαν πάρα πολύ που είδαν για πρώτη φορά να πηγαίνει εκεί η Ειδική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Ζητήσαμε τη γνώμη τους, εξηγήσαμε τη δική μας βούληση, την πολιτική, ότι εμείς θέλουμε μια αμφίδρομη σχέση με τον Ελληνισμό και να βοηθούνται και να είναι οι πραγματικοί πρεσβευτές στη χώρα στην οποία ζουν». Η ανταπόκριση των Ελλήνων που εξωτερικού ήταν ιδιαίτερα θερμή δήλωσε ο κ. Παπαχρήστου. «Στην Ευρώπη έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο οι επισκέψεις που κάναμε. Ένα κομμάτι των Φιλελλήνων που ενεργοποιήσαμε, μεγάλες προσωπικότητες. Ήταν πραγματικά συγκινητικό και είδατε τα αποτελέσματα, παρόλο που εμείς δεν τα εκτιμήσαμε τόσο όσο έπρεπε στη χώρα μας. Άρχισε μια ρωγμή, άρχισε ένα κίνημα μέσα στην ίδια την Ευρώπη με αφορμή τις περιπέτειες που περνάει η χώρα μας, να ζητάνε όλοι είτε γιατί αντιλαμβάνονται ότι είναι οι επόμενοι, είτε γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. Μόνο με μία ρετσέτα τιμωρίας και οικονομίας, αλλά χρειάζεται πολιτική, πολιτισμό και αλληλεγγύη. Αυτό το πράγμα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και νομίζω ότι η μικρή συνεισφορά και του απόδημου ελληνισμού σε αυτό, ταυτόχρονα βέβαια υπό τις προσπάθειες του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Νίκου Κοτζιά, που έχει κάνει πλέον σπίτι του το αεροπλάνο».          

Να σημειωθεί ότι η κεντρική υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού βρίσκεται στην Αθήνα, ωστόσο μελλοντικά υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθούν παραρτήματα και στη Ροδόπη και στη Ρόδο. «Αυτά όμως δυστυχώς δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτό το χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε με το ένα πόδι στη Ροδόπη και το άλλο πόδι στην Αθήνα ή στο εξωτερικό, όπου χρειάζεται να παρέμβουμε», κατέληξε ο Κοσμάς Παπαχρήστου. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr