Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Σχολιάζει το περιεχόμενο της εφημερίδας με πολλά ρεπορτάζ και προσωπικό ύφος, ενώ δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει την πορεία της μέσα από την ιστοσελίδα μας Θα χρειαστώ 1.000 χρόνια αν πω να επισκεφθώ όλα τα νησιά της Ελλάδας να ανακαλύψω τις μικρές ή μεγάλες ιστορίες τους, να γράψω ένα μυθιστόρημα γι? αυτές Μυθιστόρημα Βικτώρια Χίσλοπ Το νήμα Μετάφραση Φωτεινή Πίπη Εκδόσεις Διόπτρα, 2011, σελ. 607, τιμή 17 ευρώ
«Ταξιδεύω χρόνια σε νησιά της Ελλάδας, στην Αθήνα, πολύ στην Θεσσαλονίκη, αλλά ποτέ δεν βρέθηκα εδώ στην Θράκη. Είναι διαφορετικός ο τόπος, είναι λίγο πιο πολύ σαν την Αγγλία, με πιο πολύ πράσινο, με βροχή με ορίζοντα…
Θέλω να πάω στην Σαμοθράκη, πρέπει νάχει πολύ ενδιαφέρον ο τόπος σας», η Βικτώρια Χίσλοπ ντυμένη πολύ απλά μ’ ένα λευκό μπλουζάκι και τζιν, ελαφρά μακιγιαρισμένη και με την διάθεση η συνέντευξη να γίνει στα ελληνικά, γλώσσα που επίμονα μαθαίνει τα τελευταία χρόνια μας κερδίζει με την αμεσότητα και την ζεστασιά του χαρακτήρα της. Ξεκινάμε από την υπογραφή του τελευταίου της βιβλίου «το Νήμα» που παρουσιάσθηκε χθες με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκη στην Αλεξανδρούπολη. όπου παρέστησαν και εκπρόσωποι του εκδοτικού οίκου Διόπτρα, αλλά και η υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου Φωτεινή Σκαρλακίδου. Γράφει σε άψογα ελληνικά και με καλλιγραφική διάθεση την αφιέρωσή της.
Η Βικτώρια Χίσλοπ, που προτού αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη γραφή ήταν δημοσιογράφος, πρώτα ερευνά και μετά γράφει. Μελετάει τα ιστορικά γεγονότα και ύστερα καταφεύγει στη μυθοπλασία για τις συναισθηματικές λεπτομέρειες των ηρώων της. Αυτές συνοψίζονται συνήθως σε έναν ή περισσότερους ανεκπλήρωτους έρωτες ανθρώπων που συντρίβονται πάνω στις αναποδιές της ζωής και της ιστορίας ενώ πιστεύει στην δυναμική των αισθημάτων και του έρωτα όπως μπορεί να αποδοθεί κάνοντας την μυθιστορηματική γραφή πολύ πιο ζωντανή κι άμεση για τον αναγνώστη. Της προσφέρουμε τοπικό κρασί «Κίκονες» που το δέχεται με ενδιαφέρον, την προσκαλούμε στην Μαρώνεια, και της προσφέρουμε ταπεινά δώρα του «Χρόνου» που δέχεται με ευχαρίστηση, ενώ ζητά να μάθει περισσότερα για την εφημερίδα, την ιστορία και την δυναμική της στην περιοχή. «Θα παρακολουθώ την ιστοσελίδα σας», θα πει.

Μπαίνουμε στην συνέντευξη με ταχύτητα εκμεταλλευόμενοι την πίεση του χρόνου και την διάθεσή της να κάνει όσα περισσότερα πράγματα μπορεί με την παρουσία της στην Αλεξανδρούπολη χωρίς να της ροκανίσουμε το χρόνο.
Το τελευταίο σας βιβλίο «το Νήμα» μιλάει για την Θεσσαλονίκη, πώς γεννήθηκε αλήθεια αυτό το βιβλίο;
-Πήγα εκεί την πρώτη φορά 3,5 χρόνια πριν και πήγα για την παρουσίαση του πρώτο βιβλίου μου «Το νησί» στο πανεπιστήμιο. Δεν ήξερα τίποτα για την Θεσσαλονίκη και υπήρχαν εκεί τόσες πολλές εκπλήξεις. Εκεί κατάλαβα για πρώτη φορά την ιστορία της ανταλλαγής πληθυσμών και είδα το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ. Πήγα μέσα και ήταν μόνο ένας Τούρκος υπάλληλο και για μένα αυτό ήταν περίεργο. Έπρεπε να δώσω το διαβατήριο μου και ήταν τόσο περίεργο και μετά ήθελα να διαβάσω γιατί τέτοιο σπίτι με ιστορία και δεν υπάρχουν Έλληνες μέσα, γιατί; Επίσης υπάρχει στην Θεσσαλονίκη ένα μνημείο για τους Εβραίους και όταν περπάτησα το ανακάλυψα γιατί και δεν ήξερα ότι ζούσαν χιλιάδες Εβραίοι οι οποίοι δεν υπάρχουν πλέον? Αυτό ήταν η αρχή. Συνέβησαν τόσες καταστροφές στην Θεσσαλονίκη, τι έγινε; Διάβαζα για δύο χρόνια σε μια βιβλιοθήκη στο Λονδίνο για τον χώρο την ιστορία του και γύρισα στην Θεσσαλονίκη και περπάτησα και κοίταζα και από αυτό ήρθε «το Νήμα»?
Και γεννήθηκε μια ερωτική ιστορία?
-Ναι, γιατί αν έχεις τέτοιες ιστορίες δεν μπορεί να είναι μόνο καταστροφές, υπάρχει πάντα αγάπη και δεν είναι μόνο ιστορία, είναι η ιστορία της αγάπης, των ανθρώπων που επιβιώνουν, έχει ελπίδα μέσα?
Υπάρχει κάποιο μυστικό, κάποια μαγική συνταγή που τα βιβλία γίνονται Best Seller;
-Είναι πολύ απλό το βιβλίο, η ιστορία δεν είναι πολύπλοκη και δεν υπάρχει μυστικό νομίζω. Στην Αγγλία έχουμε βιβλία που είναι πιο ακαδημαϊκά και δεν θέλω να είμαι έτσι, θέλω να διαβάσουν οι άνθρωποι, παιδιά ίσως 20 ετών, 80 ετών, δεν είναι μόνο για γυναίκες ή άντρες, είναι αρκετά απλό, αν έχει ένα μυστικό είναι αυτό.
Τι σας λέει ο κόσμος στις παρουσιάσεις που σας γνωρίζει;
-Πολλά πράγματα.. τώρα με ρωτούν τι πιστεύουν στην Αγγλία για την Ελλάδα, αυτό με ρωτάνε συνήθως. Τώρα είναι δύσκολο για μένα να είμαι έξω από την Ελλάδα, είμαι εδώ και ήμουν χθες στην Αθήνα, είμαι στο κέντρο. Στην Αγγλία περιμένουν τώρα όπως εδώ, όλη η Ευρώπη περιμένει να δει τι θα γίνει στην Ελλάδα. Άκουσα στην τηλεόραση ότι και ο Γάλλος πρόεδρος κ. Ολάντ και η κ. Μέρκελ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Στην Αγγλία θέλουν το καλύτερο για την Ελλάδα.

Το επόμενο βιβλίο σας άκουσα ότι θα πραγματεύεται την ζωή στην Μακρόνησο, μετά την Σπιναλόγκα πάμε στην Μακρόνησο, στα νησιά του πόνου και της εξορίας είναι έτσι;
-Μ΄ ενδιαφέρει πολύ η ιστορία των εξόριστων, αλλά δεν πήγα εκεί στην Μακρόνησο αν και θέλω πολύ?
Είναι κάτι που δεν έχει αγγίξει κάποιος και θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον.
-Ναι, πάρα πολύ αλλά δεν είμαι σίγουρη για τώρα αν το βάλω σαν προτεραιότητα., Θέλω όμως να πάω στην Μακρόνησο. Τα νησιά όλα έχουν μυστικά νομίζω, όλα είναι διαφορετικά νησιά και έχετε τόσα πολλά νησιά εδώ. Ίσως αν ζω μέχρι τα 1.000 χρόνια προλάβω να γράψω, ίσως ένα μυθιστόρημα για κάθε νησί.
Σαν άνθρωπος η ζωή σας είναι απλή; Πως είναι η καθημερινότητα σας;
-Ταξιδεύω συνέχεια είμαι πάντα στο τρένο. Επισκέπτομαι την Ελλάδα πολύ συχνά, έχω σπίτι στην Κρήτη, αρκετά κοντά στον Άγιο Νικόλαο και λατρεύω τον τόπο. Σαν άτομο δεν κάνω ποτέ τα ίδια πράγματα παρά μόνο όταν πρέπει να γράψω, όποτε είμαι στο γραφείο μου κλεισμένη στην βιβλιοθήκη όπου απομονώνομαι κάθε μέρα από τις 09.00 έως 18.00 – 19.00 το βράδυ. Η κάθε μέρα μου φροντίζω να έχει κάτι διαφορετικό, να μην βαριέμαι ποτέ.
Είστε της υγιεινής διατροφής, της υγιεινής ζωής, γυμνάζεσθε;
-Έχω στο σπίτι μου και στο Λονδίνο και στην επαρχία ένα πολυόργανο γυμναστικής. Με το που θα ξυπνήσω θα πάω εκεί με τις πυτζάμες για δέκα λεπτά και μετά ξεκινά η μέρα μου. Για τα δέκα λεπτά αυτά δεν σκέφτομαι, χαλαρώνω με την γυμναστική και μετά μπάνιο, ρούχα πρόγραμμα και αρχίζει η μέρα μου.
Ποια είναι τα όνειρα της Βικτόρια Χίσλοπ;
-Ονειρεύομαι ότι όλα θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα. Σήμερα αυτό είναι το όνειρο μου, δεν έχω άλλα?
Για τα παιδιά, την οικογένεια σας;
-Ναι, έχω έναν γιο τον Ουίλιαμ - Ντέιβιντ στα 18 και μια κόρη την Έμιλι - Έλεν κοντά στα 22 και είναι στο πανεπιστήμιο και σπουδάζουν. Θέλω νάναι γερά να βρουν το δρόμο τους.
Τα ελληνικά πως ήρθαν στη ζωή σου;
-Από έναν δάσκαλο στο Λονδίνο που είναι από την Θεσσαλονίκη και του έχω αφιερώσει και το βιβλίο. Είναι ο Θωμάς Βογιατζής, πολύ καλός φίλος μου και πολύ υπομονετικός με εμένα, μου κάνει μάθημα ελληνικής γλώσσας και για 2-3 ώρες την εβδομάδα. Είναι πολύ σκληρός κι απαιτητικός δάσκαλος.
Η συνεργασία σας με τον εκδοτικό οίκο Διόπτρα που βλέπουμε ότι έχει αναλάβει και τις τρεις σας εκδόσεις πως είναι;
-Έχουμε πολύ καλή σχέση.
Σε ποιες χώρες του κόσμου θα θέλατε να ταξιδέψετε;
-Έχω ταξιδέψει πάρα πολύ ήδη, γιατί ήμουν δημοσιογράφος και είμαι πολύ τυχερή ως προς αυτό. Τώρα μόνο τώρα υπάρχει ένα νησί λίγο δυτικά από την Χιλή που λέγεται το νησί του Πάσχα, είναι το μόνο μέρος που θέλω να πάω όσον αφορά το εξωτερικό ενώ προτεραιότητά μου στην Ελλάδα είναι να βρεθώ και στην Σαμοθράκη».
Η Βρετανίδα συγγραφέας του άκρως επιτυχημένου «Νησιού» Βικτώρια Χίσλοπ, αφού έκανε το 2008 μια μικρή στάση στην Ισπανία του Εμφυλίου με τον «Γυρισμό», ξαναβρήκε τον μυθιστορηματικό δρόμο της προς την Ελλάδα ακολουθώντας της ιστορίας «Το νήμα». Το νέο της μυθιστόρημα κάνει ήδη μεγάλες πωλήσεις όπως και τα προηγούμενα κι έχοντας ως φόντο τη Θεσσαλονίκη και την πολύπαθη ιστορία της στον 20ο αιώνα διαβάζεται μετά μανίας στην βόρειο Ελλάδα.
Η σταδιοδρομία της
Η Χίσλοπ ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων και στη συνέχεια στράφηκε προς τις δημόσιες σχέσεις. Όταν όμως γεννήθηκε το πρώτο της παιδί, αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία: Άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος. Χάρη σε αυτή την ενασχόληση ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η βασική της ενασχόληση ήταν τα θέματα ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος. [3]
Το 2005 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, Το Νησί (The Island), το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ. Η επιτυχία του βιβλίου έκανε τους παραγωγούς του Χόλιγουντ να ζητήσουν τα δικαιώματα για τη δημιουργία μιας ταινίας. Σύμφωνα με την ίδια, η Χίσλοπ αρνήθηκε να επιτρέψει στο Χόλιγουντ να δραματοποιήσει το βιβλίο της (παρά την παχυλή αναμενόμενη αμοιβή) και επέλεξε να παραχωρήσει (έναντι πολύ ισχνότερης αμοιβής) τα δικαιώματα στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τη δημιουργία της ομώνυμης σειράς. Η ίδια δήλωσε ότι «φοβήθηκε ότι το βιβλίο στο Χόλιγουντ θα μπορούσε να καταλήξει ταινία τρόμου».
Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία. Το 2008 η Χίσλοπ εξέδωσε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τον τίτλο Η Επιστροφή (The Return), ενώ το 2009 παραχώρησε το διήγημά της "Aflame in Athens" για να δημοσιευτεί στο πρόγραμμα "Ox-Tales", τέσσερις συλλογές διηγημάτων από 38 Βρετανούς δημιουργούς. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Κεντ, όπου διαμένει με την οικογένειά της, και εκτός από τη συγγραφική της δραστηριότητα εξακολουθεί να γράφει ταξιδιωτικά άρθρα για τη Sunday Telegraph, τη Mail on Sunday και αρκετά περιοδικά, ενώ έχει τακτική συνεργασία με την Daily Telegraph και συντάσσει τα προφίλ διασημοτήτων για το περιοδικό Woman & Home.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News