Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Ο Νίκος Αγγελίδης πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης είπε «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τις μελέτες» «Αν φτιάξουμε μια ΕΟΖ που ικανοποιεί τους πάντες αλλά δεν προσελκύσει επιχειρηματίες το αποτέλεσμα είναι μηδέν εις το πηλίκο, πράγμα συνηθισμένο στην Ελλάδα»
Το πλεονέκτημα της βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής για την χωροθέτηση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, υπερασπίστηκε ο Νίκος Αγγελίδης πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στην Κομοτηνή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Στη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας παρουσιάστηκε η μελέτη, όχι όμως ολοκληρωμένη, αφού αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις προτάσεις που θα κάνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Δεν υπήρξε κάτι καινούργιο στη μελέτη, παρατήρησε ο κ. Αγγελίδης και είπε με έμφαση, «κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε και οι μελετητές δεν πρέπει να προσπαθούν να διαγνώσουν συνεχώς τις προθέσεις του καθενός και να ικανοποιήσουν τους πάντες».

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου της Ροδόπης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, επισημαίνοντας το πλεονέκτημα αυτής και λέγοντας, «αν προσπαθήσουμε να χωροθετήσουμε νέες ΒΙ.ΠΕ. αυτό θα πάρει 3-4 χρόνια. Δεν μπορούμε στο όνομα αυτού να ακυρώνουμε άλλου είδους προσπάθειες. Άλλωστε οι μελετητές έχουν ευθύνη να παρουσιάσουν κάτι το οποίο εκτός από το να ικανοποιεί όλες τις απόψεις, θα πρέπει να είναι και βιώσιμο. Αν είναι στο τέλος να φτιάξουμε μια ελεύθερη οικονομική ζώνη που να ικανοποιεί τους πάντες αλλά όταν την στήσουμε και μετά περιμένουμε τους επιχειρηματίες και να μην έρχονται, τότε δεν κάναμε τίποτα, κάναμε μια τρύπα στο νερό, λαϊκίσαμε, χαϊδέψαμε τα αφτιά όλων και είναι ευχαριστημένοι, αλλά το αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκων, πράγμα το οποίο στην Ελλάδα είναι και πολύ συνηθισμένο».
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΝΟΜΟΥΣ
Η μελέτη αφορά και τους πέντε νομούς της περιφέρειας -Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, όπου προτείνονται τα εξής:
• Δραστική μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, “ει δυνατόν και σε επίπεδα Ιρλανδίας”, δηλαδή στο 12%. Το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα ισχύει τόσο για τις υφιστάμενες όσο και για νέες επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε ως προς τους κλάδους που θα υπόκεινται στη μειωμένη φορολογία ούτε ως προς το αν πρόκειται για επιχειρήσεις ξένες ή ελληνικές.
? Διατήρηση του ίδιου μισθολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος που ισχύει σε όλη τη χώρα. ?Δεν θίγονται μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τα ζητήματα αυτά είναι εκτός ατζέντας?, ξεκαθαρίζει στη ?Μ? πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης.
? Διαδικασίες-εξπρές για διαγωνισμούς, αδειοδοτήσεις και διοικητικές διαδικασίες. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή, αποκλειστικά για την Ειδική Οικονομική Ζώνη, που θα επιβλέπει την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδύσεων. ?Η αρχή αυτή δεν θα έχει καμία σχέση με την task force και θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης?, ξεκαθαρίζουν από τη γενική γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων.
Ο στόχος που τίθεται είναι ?να περιοριστούν οι άχρηστες γραφειοκρατικές διαδικασίες και στις περισσότερες περιπτώσεις να δίδεται η άδεια και κατόπιν να γίνονται οι έλεγχοι. Υπό αυτήν την έννοια, η Ειδική Ζώνη θα αποτελεί μοντέλο κρατικής λειτουργίας για όλη τη χώρα?.
? ?Πριμοδότηση? επιχειρήσεων με βάση τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Όταν προγραμματίστηκε η σύσκεψη στην Κομοτηνή δόθηκε η εντύπωση τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων ότι τότε θα παρουσιαζόταν η ολοκληρωμένη μελέτη. Αυτό όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα η συνάντηση να αναλωθεί και πάλι στην κατάθεση προτάσεων και παρατηρήσεων. «Θα πρέπει να είναι ένας χωροθετημένος χώρος με φράχτη, ο οποίος να μπορεί να ικανοποιήσει 10-20 επιχειρήσεις και να δώσει θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Αγγελίδης και πρόσθεσε, «πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν σπάσουμε αυγά, ομελέτα δεν γίνεται.
Δεν μπορεί να ικανοποιήσουμε τους πάντες, αν θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα πρέπει να κάνουμε ρήξεις». Φυσικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ παραδέχτηκε ότι δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, «είναι κάτι που θα αλλάξει την επιχειρηματική δομή της περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά, «θέλει προσοχή γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι που το πάμε για θετικό και να μας βγει αρνητικό. Πρέπει να είναι καλά μελετημένο αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να προσπαθείς να ικανοποιήσεις τα πάντα, αν μπούμε σ’ αυτή την φιλοσοφία θα μπούμε σε μια μαξιμαλιστική νοοτροπία η οποία στο τέλος μπορεί να μας αρέσει όλους, να μην έχει κανείς παράπονο, αλλά επενδυτής δεν θα έρχεται».
Πάντως η ολοκληρωμένη μελέτη δεν αναμένεται να γίνει γνωστή πριν το Μάιο και σίγουρα μετά τις εκλογές, παρόλο που το τέλος Μαρτίου είχε οριστεί ως περίοδος ολοκλήρωσης και παρουσίασης του σχεδίου για την ΕΟΖ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.
Δήμος Μπακιρτζάκης
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News