Β. Λεοντίου: «Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής ανταπεξήλθε στα Λατινικά» | xronos.gr
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΘΕΩΡΗΜΑ»

Β. Λεοντίου: «Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής ανταπεξήλθε στα Λατινικά»

08/06/22 - 12:55
vana_leontioy_0_0_0.jpg

Η φιλόλογος σχολιάζει τα θέματα

Με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους Γενικών Λυκείων.

Τα θέματα Λατινικών σχολιάζει στο www.xronos.gr η φιλόλογος του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης «Θεώρημα» Βάνα Λεοντίου.

Η ανάλυση: «Η επιλογή των κειμένων ήταν προσεγμένη και κάλυπτε μεγάλο εύρος των κειμένων αφού από τα 35 εντός ύλης κείμενα επελέγησαν το 16, το 36 και το 45 (αρχή, μέση, τέλος).

Η εισαγωγή και τα ετυμολογικά εξετάστηκαν με τη μορφή της αντιστοίχισης κάτι που διευκόλυνε αρκετά τους υποψηφίους εφόσον δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερη δυσκολία.

Οι ασκήσεις γραμματικής κυμάνθηκαν στα αναμενόμενα πλαίσια, κάλυπταν αρκετά μεγάλο μέρος της ύλης και απαιτούσαν προσοχή, ενώ σε κάποια ζητούμενα χρειαζόταν και γνώση ιδιαίτερων κανόνων – εξαιρέσεων.

Τα συντακτικά φαινόμενα που ζητήθηκαν παρουσίαζαν διαβαθμισμένη δυσκολία και δεν αποτέλεσαν έκπληξη αφού τα ζητούμενα αφορούσαν φαινόμενα γνωστά και πολυδουλεμένα από τους υποψηφίους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από πολύ καιρό ερωτήθηκε το φαινόμενο του πλαγίου λόγου (μετατροπή σε ευθύ), που ανήκει στη νέα ύλη που προστέθηκε πρόσφατα. Ωστόσο, συγκριτικά με την ποσότητα της ύλης και την πληθώρα των συντακτικών φαινομένων η θεματολογία των ερωτημάτων δεν κάλυπτε μεγάλο μέρος.

Σε γενικές γραμμές, τα θέματα δεν παρουσίαζαν κάτι άξιο αναφοράς ως προς την αστοχία τους, την υπέρμετρη δυσκολία τους ή της χρονικής έκτασης που θα έπαιρνε να απαντηθούν. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής δεν θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να ανταπεξέλθει».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr