Σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη – Πολύ αισθητός στη Θράκη

Αλλαγή σκυτάλης για άλλη μια φορά στην ηγεσία της «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» όπως αυτοαποκαλείται, με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερίφ να δίνει τη θέση του στον συνάδελφο του της Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα.
Φυσικά κατόπιν συνεννόησης που βαφτίζονται εκλογικές διαδικασίες, αφού στο διάβα του χρόνου έχουν μείνει μόνο με 20 μέλη περίπου, που να πιστεύουν στο δικό τους αφήγημα, συνεχίζοντας την φθίνουσα πορεία.
Η επιτροπή αυτή η οποία συστάθηκε από το 1980 είχε πολύ πιο περισσότερα μέλη στο παρελθόν, αφού περιλαμβάνονταν στις τάξεις της όλοι οι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί από τη μειονότητα.
Λειτουργεί ως το δεξί χέρι όπως φαίνεται της προξενικής αυλής και με τη γνωστή τακτική στήριξης και ανάδειξης πολιτικών και αυτοδιοικητικών στη Θράκη, αντλώντας δύναμη και παρεμβατικότητα από τους συνεργαζόμενους ακραίους.
Και μάλιστα συμμετέχουν μειονοτικοί από όλα τα κόμματα και ως γνωστό είναι άτυπη και διατηρείται επί χρόνια χωρίς καμία νομική υπόσταση. Που δεν θα μπορούσε να την έχει βέβαια αφού περιλαμβάνει στον τίτλο της τον όρο «τουρκική».
Λειτουργεί ως ανώτατο όργανο καθοδήγησης και διαμόρφωσης συλλογικής συνείδησης στη μειονότητα και φυσικά έχει πρωτεύοντα ρόλο και θέση σε κάθε επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου και πραγματοποιεί αντίστοιχες επισκέψεις στην Τουρκία και στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Έχει δικό της δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόξενο, συνομιλούν και συναντιούνται τακτικά με Τούρκους υπουργούς και τον πρόεδρο Ταγήπ Ερντογάν. Με στόχο να προωθούν και να προβάλλουν συνεχώς και την γνωστή ατζέντα των δήθεν μειονοτικών προβλημάτων και ανύπαρκτων καταπιέσεων.
Βλέπουμε όμως δυστυχώς και στη σημερινή σύνθεση της Συμβουλευτικής να υπάρχουν βουλευτές και δήμαρχοι Ροδόπης και Ξάνθης που συμμετέχουν επίσημα στις συνεδριάσεις. Άραγε μπορούν να μας εξηγήσουν πως αυτά συνάδουν με την θεσμική τους ιδιότητα;
Το ζήτημα λοιπόν είναι να καταλάβουν και οι νεότεροι και ένθερμοι υποστηρικτές της παράτυπης αυτής επιτροπής γιατί οι παλαιότεροι τους γύρισαν την πλάτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της μειονότητας όπως και όλοι οι αυτοδιοικητικοί συμμετείχαν στην Συμβουλευτική.
Όταν όμως οι περισσότεροι διαπίστωσαν ότι είναι περίεργος ο ρόλος της πλέον αλλά και ο τρόπος που προωθεί τα μειονοτικά ζητήματα μέσω της προξενικής αυλής, διαφώνησαν και έφυγαν, ή σκαρφίστηκαν άλλες δικαιολογίες για να απομακρυνθούν, ώστε να μη βρεθούν στο στόχαστρο της μάζας και να μη χαλάσουν την σχέση.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και στο παρελθόν τη διοίκηση αυτής της Επιτροπής δεν την είχαν μόνο οι ψευτομουφτήδες, αλλά βουλευτές και αυτοδιοικητικοί. Γιατί όμως τα τελευταία χρόνια δεν ενδιαφέρονται για την προεδρία; Αναγκάζοντας τους ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Ροδόπης να εναλλάσσονται στη διοίκηση;
Που με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ξεκάθαρα ότι μόνο θρησκευτικά πρόσωπα δεν είναι, αλλά παίζουν και πολιτικό και διπλωματικό ρόλο, όπως κατηγορήθηκαν και παλαιότερα και από ομόθρησκους τους και για τις περίεργες παρεμβάσεις τους.
Συνεδριάζουν στα κρυφά και κανείς δεν γνωρίζει τι λένε εκεί μέσα, τι αποφασίζουν, τι γραμμές δίνονται, ποια η διασύνδεση τους με την προξενική αυλή, αλλά και με την τουρκική κυβέρνηση.
Κι αν κάποιοι επαινούνται αυτή τη στιγμή το ότι βρίσκονται ως τα νεότερα μέλη της επιτροπής αυτής, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, ας αναλογιστούν ευθέως σε πόση αντίθεση έρχεται αυτό με την θεσμική τους ιδιότητα, που απαιτούν από άλλους όμως να τη σέβονται.
Το θεωρούν σωστό και φυσιολογικό θεσμικοί παράγοντες της περιοχής μας να είναι μέλη της Συμβουλευτικής, ενός παράτυπου και παραθεσμικού οργάνου και μάλιστα με τον τίτλο «τουρκική», ή απλώς αισθάνονται τόσο άβουλοι, μοιραίοι, ελεγχόμενοι και αδύναμοι να έχουν μία αυτόνομη πολιτική και αυτοδιοικητική οντότητα και πορεία, χωρίς να χρειάζονται αυτά τα περίεργα δεκανίκια στήριξης; Η ιστορία θα τους κρίνει και αυτούς.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή τη νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο τέλος Φεβρουαρίου για την τραγωδία των Τεμπών, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρο πλέον ότι προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα.
Και να εκμεταλλευτούν την αθρόα προσέλευση των πολιτών στις συγκεντρώσεις, να κεφαλαιοποιήσουν τα δικά τους κομματικά οφέλη δίνοντας λανθασμένα μηνύματα, αλλά προφανώς αυτή η τακτική γυρίζει μπούμερανγκ εναντίον τους.
Ήδη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι ναι μεν κάποια μικρά δήθεν αντισυστημικά κόμματα όπως θεωρούνται, έχουν μια μικρή άνοδο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι δεν επιθυμεί καμία συνεργασία σε κυβερνητικό σχήμα με τα εν λόγω κόμματα.
Όσο για τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν και είναι στην αντιπολίτευση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δυστυχώς για αυτά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχουν πτωτική πορεία.
Προφανώς οι πολίτες τους καταλογίζουν και τους ίδιους ένα μερίδιο ευθύνης για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στη χώρα μας, ακόμα και για τον άθλιο σιδηρόδρομο που άφησαν κα αυτοί, ενώ προσπαθούν να καρπωθούν πολιτικά οφέλη τώρα.
Συνεπώς θα πρέπει να αλλάξουν αφήγημα και επικεντρωθούν και στο τι ιδιαίτερο αλλά και σημαντικό έχουν να προσκομίσουν στην πολιτική σκηνή της χώρας, που θα μας βγάλει και από αυτή την κατάσταση την οποία βρισκόμαστε.
Και φυσικά να μπορεί να αποτρέπει και τέτοιου είδους φαινόμενα. Γιατί το χάλι των σιδηροδρομικών δικτύων και του ελέγχου των συρμών, υπάρχει εδώ και δεκαετίες και επί των τριών κομμάτων που κυβέρνησαν, μέχρι να φτάσουμε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Όσο για τη Νέα Δημοκρατία με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι βρίσκεται σε συνεχόμενη πτώση και αυτό ήδη ανησυχεί και το κυβερνητικό επιτελείο, που αντιλαμβάνεται ότι θα συνεχιστεί η αντίδραση αυτή των πολιτών, που αγγίζει ακόμα και τους ψηφοφόρους της.
Τόσο για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση πραγματικά και επικοινωνιακά που δεν έπεισε, όσο και για τα σκοτεινά σημεία τα οποία παρέμειναν χωρίς να διαλευκανθούν γρήγορα, αλλά και με τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.
Υπάρχει έντονη η αμφισβήτηση πλέον των πολιτών στο κυβερνητικό αφήγημα, δημιουργείται συνεχώς έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, όσο κι αν το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθούν να διορθώσουν κάποια λάθη.
Τα Τέμπη όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα σώσουν την αντιπολίτευση ούτε τα μικρά κόμματα και θα τους δημιουργήσουν την δυναμική που επιθυμούν, όσο και αν προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο.
Αφού ήδη στο διαδίκτυο ακόμα και συμπολίτες μας από τα μικρά κόμματα θέλουν να παρουσιάσουν ως κεντρικό αφήγημα και στόχο αυτών των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας το να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θαρρείς και αυτό είναι το ζητούμενο. Και όχι η σωστή έρευνα, η απονομή της δικαιοσύνης και η τιμωρία των ενόχων.
Το τραγελαφικό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι ενώ προσπαθούν να πλήξουν την κυβέρνηση με τα Τέμπη και επιμένουν στο ίδιο αφήγημα, διολισθαίνουν σε λογικές των μικρών κομμάτων, που δεν τους αποφέρουν όμως δημοσκοπικά κέρδη και αύξηση ποσοστών, αλλά το αντίθετο. Καιρός να σοβαρευτούν πολιτικά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News