Χ. Παπαδόπουλος: Το ίδιο ΦΠΑ στα σουπερμάρκετ της Αθήνας και τα μικρομάγαζα των Σαπών | xronos.gr
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΣΑΠΩΝ

Χ. Παπαδόπουλος: Το ίδιο ΦΠΑ στα σουπερμάρκετ της Αθήνας και τα μικρομάγαζα των Σαπών

04/02/23 - 8:00
Η λαϊκή αγορά των Σαπών

«Έκτρωμα» ο δρόμος Σάπες-Κομοτηνή και Σάπες-Εγνατία

Η πανδημία στην αγορά την τελευταία δεκαετία δεν είναι μία αλλά πολλές, σημείωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Σαπών Χάρης Παπαδόπουλος. Όπως είπε, η αγορά κατά σειρά πέρασε από μνημόνια, capital controls, κορωνοϊό και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με ακρίβεια σε προϊόντα και ενέργεια.

«Όλα αυτά ακουμπάνε πολύ περισσότερο τον επαγγελματία παρά τον υπόλοιπο κόσμο» είπε χαρακτηριστικά. Σε μικρές περιοχές, όπως οι Σάπες, που συγχρόνως με τα προβλήματα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τη διαρκή μείωση του πληθυσμού, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν τις κρίσεις ήταν 175 επαγγελματίες στην Ένωση, αλλά πλέον είναι 130. «Όσο πάει μειώνεται η δύναμη του επαγγελματικού κόσμου στις Σάπες» παρατήρησε ο κος Παπαδόπουλος, ενώ όπως αναγνώρισε μειώνεται διαρκώς κι ο πληθυσμός.


Δρόμοι και… φόροι
Αναφορικά με τα προβλήματα των επαγγελματιών, βασικό αυτό το διάστημα είναι το κόστος ενέργειας. «Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγάλη πληγή για εμάς εδώ πάνω, μας έχει δέσει τα χέρια» είπε και χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «θα ήταν πιο έντιμο να βγει κάποιος από την κυβέρνηση να μας πει, παιδιά δεν μπορούμε να σας κάνουμε τίποτα, παρατήστε τα και φύγετε, παρά ν’ αργοπεθαίνουμε έτσι».

Επίσης, οι επαγγελματίες προβληματίζονται αναφορικά με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που είναι ένας κι οριζόντιος σε όλη τη χώρα. «Δεν μπορεί το σουπερμάρκετ στην Αθήνα να έχει το ίδιο ΦΠΑ με ένα μαγαζάκι στις Σάπες» τόνισε.

Σε πιο τοπικά ζητήματα, χαρακτήρισε «έκτρωμα» τον δρόμο Σάπες-Κομοτηνή και Σάπες-Εγνατία, διερωτώμενος πόσους ακόμη πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να γίνει σύγχρονος κι ασφαλής. Ακόμη, στάθηκε στο φράγμα Ιασίου, που ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά αλλά κατόπιν εορτής ξεκίνησαν οι μελέτες για τα δίκτυα άρδευσης. Για τα ζητήματα του κλάδου συντάχθηκε μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη υπόμνημα που θα παραδοθεί στα αρμόδια Υπουργεία.


«Αρμονική» συνεργασία με τη δημοτική αρχή
Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο, η Ένωση δεν έχει προβλήματα με την παρούσα δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος ήταν παρών στην ετήσια κοπή πίτας. «Συνεργαζόμαστε πολύ αρμονικά. Ο δήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα κοντά μας, όπως και είναι, κι εμείς του υποσχεθήκαμε το ίδιο, γιατί οφείλουμε σαν θεσμός να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Βαδίζουμε αρμονικά» σημείωσε ο πρόεδρος και κατέληξε στο ότι οι επαγγελματίες ζητούν από την εκάστοτε δημοτική αρχή νερό, καθαριότητα και ανθρώπινη διαβίωση. «Προς το παρόν πιστεύω ότι τα έχουμε» υποστήριξε.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr