Είναι το δημογραφικό, ηλίθιε!

Στις μεγάλες αντιθέσεις και ανισότητες που υπάρχουν εντός της Περιφέρειας ΑΜΘ αποδίδει τους δείκτες φτώχιας o αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και δηλώνει ότι «τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας δεν είναι φτωχά, αντίθετα υπάρχουν μεγάλοι θύλακες φτώχιας στην ύπαιθρο»
Η δεύτερη φτωχότερη Περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας ήταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το 2019, με την Ξάνθη να έχει την αρνητική πρωτιά της φτωχότερης Περιφερειακής Ενότητας τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη χώρα. Το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 της ΑΜΘ ήταν σημαντικά χαμηλότερο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
Στις μεγάλες αντιθέσεις και ανισότητες που υπάρχουν εντός της Περιφέρειας ΑΜΘ αποδίδει τους παραπάνω δείκτες o Κώστας Σιμιτσής αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και δηλώνει ότι «γι’ αυτό το λόγο είμαστε τόσο χαμηλά, έχουμε τον ορεινό όγκο στη Θράκη αλλά και στην Αν. Μακεδονία, έχουμε δηλαδή περιοχές που πραγματικά είναι υπερβολικά φτωχές. Αυτή η ανισότητα μας παρασέρνει προς τα κάτω». Βέβαια την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας δεν είναι φτωχά, αντίθετα υπάρχουν μεγάλοι θύλακες φτώχιας στην ύπαιθρο.
Και δηλώνει με βεβαιότητα ότι «υπάρχει αδήλωτο εισόδημα και πλούτος καθηλωμένος από παλιά και αυτό πρέπει να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις, ώστε να τεθεί σε κυκλοφορία αυτό το χρήμα διαφορετικά δεν αποδίδει και έχουμε αυτούς τους μέσους όρους, που κατά τη γνώμη μου, πολλές φορές είναι παράλογοι και δεν αποδίδουν την πραγματικότητα».
Θα δημιουργηθεί πλούτος στην ΑΜΘ;
Κατά την άποψη του κου Σιμιτσή, όπως εκφράστηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα μπορέσει να δημιουργηθεί περισσότερος πλούτος με τα έργα του ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο. Βλέπει θετικά στοιχεία στον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και παράλογα δεδομένα όπως το να δίνονται ίδια κίνητρα μεταξύ Βορείου και Νοτίου Έβρου. «Το οριζόντιο μέτρο των 30 χλμ από τα σύνορα είναι άδικο σε βάρος του Βόρειου Έβρου, της Σταυρούπολης και του Νευροκοπίου», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης.
Στρατηγική της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως την παρουσιάζει ο αντιπεριφερειάρχης «είναι να διεκδικεί περισσότερα».
Κυρίως όμως τονίζει, «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταστρώσουμε σχέδια και στρατηγικές για τη μείωση των ανισοτήτων, για την αύξηση του εισοδήματος στις άγονες αγροτικές περιοχές, στις ορεινές περιοχές. Αυτό μπορεί να γίνει μία παραγωγική κοινωνική οικονομία και είναι κάτι που θα δείτε στο επερχόμενο ΕΣΠΑ».
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΑΜΘ
Για την ιστορία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΑΜΘ ανέρχεται σε 11.639 ευρώ, ελάχιστα υψηλότερο από αυτό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που ανέρχεται στις 11.271 ευρώ, παρόλο που στην Περιφέρεια βρίσκεται η φτωχότερη ΠΕ, αυτή της Ξάνθης, με εισόδημα 9.803 ευρώ. Υψηλότερο είναι το εισόδημα στη Δράμα, που φτάνει τα 10.441 ευρώ, η Ροδόπη ακολουθεί με 10.517 ευρώ, ενώ αρκετά υψηλότερα βρίσκονται ο Έβρος με 12.342 ευρώ και η Καβάλα με 14.202 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ στις περισσότερες ΠΕ έχουμε δει μια σχετική αύξηση τα τελευταία χρόνια, (η Ροδόπη ήταν η Φτωχότερη της Περιφέρειας το 2015) φαίνεται να υπάρχει μια στασιμότητα σε Ξάνθη και Δράμα, κάτι πιο ανησυχητικό από τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ και η Ροδόπη φαίνεται να σταθεροποιείται.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News