Δ. Χαρίτου: Μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων | xronos.gr
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ

Δ. Χαρίτου: Μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων

14/12/22 - 8:00
Δ. Χαρίτου: Μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των  αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων

Καταλογίζει ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Η καταβολή στους λογαριασμούς των αγροτών των ενισχύσεων των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, όπως το πρόγραμμα νιτρορύπανσης, τα βιολογικά κ.ά., που γινόταν στα τέλη του Νοεμβρίου «βρίσκονται ακόμη στον αέρα, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, παρότι έχει εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία στις 30 Νοεμβρίου» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Χαρίτου.

Η διαβεβαίωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις 2 Δεκεμβρίου από τη Λάρισα ότι οι πληρωμές θα έχουν ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες «διαψεύστηκαν παταγωδώς, αφού χιλιάδες δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Ροδόπη και την Αν. Μακεδονία-Θράκη μάταια περιμένουν τις πληρωμές χωρίς να υπάρχει καμία πειστική εξήγηση για τους λόγους της καθυστέρησης από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ» σημειώνει ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον κο Χαρίτου, η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβαρύνει τον αγροτικό κόσμο σε μία ήδη δύσκολη συγκυρία, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, μετά την προβληματική πληρωμή της βασικής ενίσχυσης του 2022, για το προδιαγεγραμμένο φιάσκο με τις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.

Αφού με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, με μεγάλη καθυστέρηση στις 24/11/2022, έγινε η ανάθεση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος αγροτικής ανάπτυξης λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών ενισχύσεων» σημειώνει και προειδοποιεί: «Η ανησυχία μας γίνεται ακόμη εντονότερη γιατί η εφαρμογή από 1/1/2023 της νέας ΚΑΠ 2023-2027 λόγω των πιο δύσκολων προϋποθέσεων που θέτει για τις πληρωμές, είναι ορατός ο κίνδυνος να στερηθούν οι αγρότες μας ενισχύσεις και η αγροτική μας οικονομία πολύτιμους πόρους».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr