Με τον Χρήστο Χατζόπουλο διασκέδασαν οι Κομοτηναίοι

Ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών είναι ένα ακόμη αναγκαίο βήμα για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών είναι ένα ακόμη αναγκαίο βήμα για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε συνδυασμό με απόφαση για τη συγχώνευση στρατοπέδων, σχηματισμών και μονάδων, σηματοδοτεί την υλοποίηση μιας νέας φιλοσοφίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και την προσαρμογή στα δεδομένα της εποχής μας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real Νews.
«Το ότι ο αριθμός των συνταγματαρχών, πριν τις πρόσφατες κρίσεις, ήταν τριπλάσιος και πλέον του αριθμού των οργανικών θέσεων και ότι είχαμε περισσότερους ταξιάρχους από τον στρατό των ΗΠΑ, που είναι 20 φορές μεγαλύτερος, είναι δύο ενδεικτικά στοιχεία του υδροκεφαλισμού που επικρατούσε» εξήγησε.
Υπερθεμάτισε ότι οι κρίσεις «δεν ήταν μια συγκυριακή και αποσπασματική απόφαση» αλλά «εντάσσονται σε μια σειρά αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απειλές, συμβατικές και υβριδικές, με βάση και τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων».
Ελληνοτουρκικά
Για τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι η Ελλάδα «ουδεμία εδαφική αξίωση έχει έναντι της γειτονικής χώρας, ούτε ενστερνίζεται ιδεολογήματα τύπου 'Γαλάζιας Πατρίδας'».
Τα «πιο ήρεμα νερά» είπε, είναι αλήθεια ότι συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες. «Όμως», πρόσθεσε, «για μια πραγματική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται να εγκαταλείψει η Τουρκία μια σειρά από θέσεις και πρακτικές, όπως το παντελώς ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το casus belli. Χρειάζεται να ενστερνισθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τότε μόνον μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας η οποία θα μακροημερεύσει».
Τραμπ και Ερντογάν
Αναφερόμενος στη σχέση των Ντ. Τραμπ και Τ. Ερντογάν, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν ετεροπροσδιορίζεται στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ανάλογα με τη σχέση των Προέδρων της με την Τουρκία».
«Ο κ. Τραμπ και ο κ. Ερντογάν συνυπήρξαν ως επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο κρατών και το διάστημα κατά το οποίο υπέγραψα, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την πρώτη τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η οποία κατέστησε στρατηγικό τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης» συμπλήρωσε.
«Όπως συνεργασθήκαμε αρμονικά με τις ΗΠΑ τότε, μπορούμε να συνεργασθούμε και τώρα» επεσήμανε.
«Το γεγονός επίσης ότι ο Πρόεδρος Τραμπ διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Ενδεχομένως να καθιστά ευκολότερη μια προσπάθεια να εξηγήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στον Πρόεδρο της Τουρκίας, εφόσον το επιθυμεί, ποιο είναι το συμφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή» ανέλυσε ο κ. Δένδιας.
Τέμπη
Για τα Τέμπη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουμε «να συμμερισθούμε τον πόνο των συγγενών και να σεβαστούμε τη μνήμη των θυμάτων».
«Δεν επιτρέπεται εκμετάλλευση. Οφείλουμε επίσης να αφουγκρασθούμε την απαίτηση της κοινωνίας να καταλογισθούν όπου πρέπει οι ευθύνες, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και όπως ορίζει το Σύνταγμα» ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | www.amna.gr
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News