Λειψυδρία στη Ροδόπη: Δεν μάθαμε κάτι νεότερο από τον υπουργό

Στο κάδρο της κριτικής το «Αττικοκεντρικό κέντρο λήψης αποφάσεων» απέναντι στο οποίο οι Δήμοι της ακριτικής Περιφέρειας ΑΜΘ πρέπει να παρουσιάζονται ενωμένοι με κοινές διεκδικήσεις για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν
«Τα ζητήματα και τα προβλήματα που έχουμε είναι κοινά, πέρα από τις ιδιαιτερότητες και τις προτεραιότητες του κάθε Δήμου»
Συναινετικά εξελέγη νέος πρόεδρος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) ο επί σειρά ετών δήμαρχος Νέστου (και δήμαρχος πρώην Δήμου Χρυσούπολης) Σάββας Μιχαηλίδης, όπως διαβάσατε στον χθεσινό «Χ». Θυμίζουμε ότι οι αυτοδιοικητικοί όλων των παρατάξεων, με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση, συμμετείχαν με κοινό ψηφοδέλτιο υπό το όνομα «Αυτοδιοικητική Σύνθεση», θέλοντας να δώσουν έναν υπερκομματικό χαρακτήρα στο περιφερειακό όργανο του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, όπως είχε συμβεί κι επί της προηγούμενης θητείας του Βασίλη Μαυρίδη.
«Συνεχίζουμε για δεύτερη θητεία το κομμάτι της συναίνεσης που ξεκίνησε το 2019» διαμήνυσε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm μιλώντας στον Δήμο Μπακιρτζάκη ο Σάββας Μιχαηλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τη διακομματική-διαπαραταξιακή στήριξη που έλαβε η υποψηφιότητά του.
Κοινή διεκδικητική φωνή προς την Αθήνα
«Τα ζητήματα και τα προβλήματα που έχουμε είναι κοινά, πέρα από τις ιδιαιτερότητες και τις προτεραιότητες του κάθε Δήμου» αναγνώρισε ο Σάββας Μιχαηλίδης αναφορικά με τους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υπογραμμίζοντας τις έννοιες «συναίνεση» και «περιφερειακή συνείδηση». Στόχος, όπως εξήγησε, είναι οι Δήμοι της ΑΜΘ να έχουν ενιαία στάση και διεκδίκηση, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες να αιτήματά τους να ευδοκιμήσουν προς όφελος της ίδιας της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον Σάββα Μαυρίδη, η ΠΕΔ ΑΜΘ είναι το συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων και «με προμετωπίδα αυτό, όλοι μπορούμε να βάλουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν σε μία προτεραιότητα, ώστε να διεκδικήσουμε λύσεις και να δρομολογήσουμε εξελίξεις, οι οποίες θα είναι σημαντικές για την περιοχή, αφού πολλές φορές τα κέντρα λήψης αποφάσεων λειτουργούν Αττικοκεντρικά», περιέγραψε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές ότι η λήψη αποφάσεων από το κέντρο σε αρκετές περιπτώσεις όχι απλώς δεν είναι ωφέλιμη για την ακριτική Ελλάδα αλλά ακόμη χειρότερα δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις. Ως παράδειγμα έφερε την -χωρίς εκ των προτέρων διάλογο- επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ενοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης σε περιφερειακό επίπεδο, αγνοώντας όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την κοινωνική διάσταση των δημοτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με το κοινωνικό αγαθό του νερού.
Απέναντι σε κάθε απόπειρα της εκάστοτε κυβέρνησης να νομοθετεί αντίθετα με το ωφέλιμο για τους Δήμους, τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης όσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας πρέπει να απαντούν με συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι απλώς κριτική, ξεκαθάρισε ο Σάββας Μιχαηλίδης.
Η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη μπορεί να αντιπροσωπεύει μικρό αριθμό των κατοίκων και του παραγόμενου πλούτου της χώρας μας, ωστόσο για πολλούς λόγους η στήριξή της από την πολιτεία πρέπει να είναι σε κάθε κυβερνητική προτεραιότητα, κατέληξε ο νέος προς της ΠΕΔ ΑΜΘ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News