Κομοτηναίοι φωτογράφοι παρουσιάζουν την τέχνη τους

Αισιόδοξος για το μέλλον του ακαδημαϊκού χάρτη στη χώρα μας παρουσιάστηκε ο βουλευτής Ροδόπης, καλεσμένος ως κεντρικός ομιλητής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πελοποννήσου
Σε προεκλογική ομιλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μίλησε ως κεντρικός ομιλητής ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με στόχο την συνύπαρξη του δημόσιου με το μη κρατικό και μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Παράλληλα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέπτυξε τα επιχειρήματα υπέρ του νόμου για την δημιουργία παραρτημάτων ξένων, αναγνωρισμένων και ισότιμων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος ώστε η πατρίδα μας να καταστεί διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
Αναφερόμενος στις πολιτικές παρατάξεις που, όπως υποστήριξε, «λόγω ιδεοληψίας και μικροκομματισμού αντιδρούν σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, σε συνεργασία με συντεχνιακά κατεστημένα», τόνισε ότι αυτά έχουν καταστήσει την Ελλάδα «νησίδα διεθνούς εκπαιδευτικού απομονωτισμού».
Κατά του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση
Συγκεκριμένα, επικαλούμενος στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), υποστήριξε ότι η διεθνής εκπαιδευτική αγορά διακινεί ετησίως πάνω από 30 diw δολάρια μόνο σε δίδακτρα, με ετήσιο ρυθμό αύξησης που αγγίζει περίπου το 7%. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι η χώρα είναι με τους περισσότερους «εξόριστους επιστήμονες» αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Ο ίδιος ανέλυσε χαρακτηριστικά: «Την ώρα που γιγαντώνεται και απελευθερώνεται η διεθνής εκπαιδευτική αγορά ξεπερνώντας τα 30 δις δολάρια το χρόνο: Η πατρίδα της Δημοκρατίας, αντί να διευρύνει, συρρίκνωσε το χώρο ελευθερίας στην εκπαιδευτική επιλογή των νέων ανθρώπων. Η πατρίδα της Παιδείας εγκλώβισε τη γνώση στο μονοπώλιο της “αυθεντίας του κρατικού πανεπιστημίου”. Η πατρίδα της Επιστήμη φυλάκισε την καινοτόμο έρευνα στο μονόδρομο του δημόσιου τομέα. Η πατρίδα του Πολιτισμού εξόρισε τους πολλούς καλούς επιστήμονες, καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές, στερώντας τους τη δυνατότητα να ζήσουν και να προσφέρουν στον τόπο τους. Για δεκαετίες κυριάρχησε η αντίληψη ότι εθνικό, κοινωνικό, αξιοκρατικό, λαϊκό είναι μόνο ότι είναι κρατικό. Ξεχάστηκε ότι τα μεγαλύτερα ιστορικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα τα δημιούργησαν και τα ανέδειξαν ιδιώτες, οι γνωστοί ως εθνικοί ευεργέτες».
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του στη φοιτητική νεολαία της Κορίνθου, καλώντας τους φοιτητές να στηρίξουν το δεύτερο όραμα που προωθούσε ο Ιωάννης Καποδίστριας μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας: να καταστήσει την Ελλάδα διεθνές Πανεπιστήμιο της Ευρώπης «μία Χώρα» Μήτρα που θα διδάσκει στους Ευρωπαίους ηγέτες παιδεία και πολιτισμό.




Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News