Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Ο Κριστιάν Τιμονιέ επισκέφθηκε το ΧΡΟΝΟ και ξεναγήθηκε στην Μαρώνεια Την διοικητική ανασύνταξη της χώρας μας έχει επωμιστεί η Γαλλία Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Την άγρια και παρθένα ομορφιά της ευρύτερης περιοχής της Μαρώνειας, του οικισμού των αρχαιολογικών χώρων, της Μαρμαρίτσας και του Οδύσσειου ρείθρου, είχε την ευκαιρία να γευθεί για πρώτη φορά ξεφεύγοντας από την Εγνατία οδό και την καθιερωμένη διαδρομή του ο Γάλλος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ που ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα του «Χ». Αυτή την φορά το ραντεβού στην Ροδόπη δεν δόθηκε στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της εφημερίδας και του ραδιοφώνου αλλά στα πουρνάρια και τα λιοτόπια, στις αρχαιότητες, προϊστορικές, κλασσικές , ρωμαϊκές και βυζαντινές με ένα καιρό που εναλλασσόταν διαρκώς όπως και το τοπίο. Χιονόπτωση κι αμέσως μετά ένας λαμπερός ήλιος, δυνατός αέρας και κρύο που τσάκιζε τα κόκκαλα, ψιλόβροχο αποτυπωνόταν στο σκηνικό , στο τοπίο όπου κινείτο.

Ο κ. Τιμονιέ ανήσυχος διπλωμάτης μια μεγάλης χώρας που έχει παραδοσιακές σχέσεις με την Ελλάδα, περιοδεύει τακτικά στο χώρο ευθύνης του, την βόρεια και κεντρική Ελλάδα, διατηρώντας επαφές με ανθρώπους με τοπικές αρχές και ανιχνεύοντας ότι καινούργιο συμβαίνει.

Ενδιαφέρθηκε για την ειδική οικονομική ζώνη της Θράκης, για την γνωστή ΕΟΖ, για τον κάθετο άξονα Κομοτηνής Νυμφαίας Μακάζα, για το πώς βιώνουν οι κάτοικοι την κρίση ακόμη και για τις έντονες αντιδράσεις κατά των χρυσωρυχείων. Στον χρόνο που είχε γεύτηκε τοπικό κρασί και μεζέδες από το θρακικό πέλαγος στην καινούργια ταβέρνα του χωριού, είδε χιονισμένη την Σαμοθράκη, και στο φόντο την Θάσο, φωτογραφήθηκε στους γλυπτούς όγκους της Μαρμαρίτσας και ενημερώθηκε για την πρώτη αναφορά παγκοσμίως στο κρασί της Μαρώνειας μέσω του Ομήρου. Ο ίδιος έδωσε πολλές ιδέες όπως άφιξη και ξενάγηση Γάλλων δημοσιογράφων στην περιοχή, διοργάνωση έκθεσης στα πρότυπα της ανάλογης που έγινε για την Μακεδονία στο Λούβρο κάτι που προαπαιτεί μεγάλη μεθόδευση και οργάνωση για τα επόμενα δυο χρόνια τουλάχιστον.

Μαζί του η αρχισυντάκτρια του «Χ» Μελαχροινή Μαρτίδου, ο επιχειρηματίας γνώστης της περιοχής ,γέννημα θρέμμα Θεόδωρος Περβανάς, στελέχη του γαλλικού προξενείου που πάντα συνοδεύουν τον κ. Τιμονιέ απόλαυσαν την γνωριμία με τον τόπο και την ματιά των ανθρώπων που τον ζουν.

Ήταν από τις σπάνιες ευκαιρίες που έχει ένας διπλωμάτης ανάμεσα στα πιεστικά επανωτά υπηρεσιακά ραντεβού να βρεθεί σ΄ ένα φυσικό τοπίο με ελιές, όπου συνυπάρχουν αρμονικά αγελάδες ελεύθερης βοσκής, να συναντήσει ψαράδες στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Χαραλάμπους, να δει ξωκλήσια με σπάνιες εικόνες, παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, να απολαύσει τον αρωματικό σκέτο ελληνικό καφέ στη Λόλα, να πάρει ευχές και χαιρετίσματα στον Σαρκοζί από κυνηγούς που πληροφορήθηκαν την άφιξή του. Χθες ο κ. Τιμονιέ είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Κώστα Κατσιμίγα και την ευκαιρία να ενημερωθεί για το αναπτυξιακό πλάνο αλλά και τα ζητήματα άμεσης τριβής διασυνοριακότητας κλπ. Είχε συνάντηση με τον Τούρκο Γενικό πρόξενο κ. Σαρνίτς που αναχωρεί ως πρέσβης της Τουρκίας στην Μογγολία, με τον σοφολογιότατο μουφτή Μέτσο Τζεμαλί όπου συζήτησε και το θέμα που έχει ανακύψει της πρότασης των αιρετών μουφτήδων και στην συνέχεια αναχώρησε για την Αλεξανδρούπολη.

ΜΕΤΣΟ ΤΖΕΜΑΛΙ: «Ο αραβικός κόσμος βράζει, από εκεί θα ξεσπάσει ο Γ’ παγκόσμιος πόλεμος» λέει ο μουφτής Κομοτηνής
«Οι διπλωμάτες μπορεί να σπούδασαν τις διεθνείς σχέσεις, αλλά θέλουν να γνωρίζουν τις απόψεις πνευματικών ηγετών», θα πει μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο πρόξενο στο γραφείο του
«Στα χρόνια που ζούμε έχουμε ανατροπές ήρθαν τα πάνω κάτω», θα πει ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί που δέχθηκε στο γραφείο του τον Γάλλο πρόξενο στην Θεσσαλονίκη. Τον συναντήσαμε μόλις ολοκληρώθηκε το ραντεβού. «Τους μάθαμε τους διπλωμάτες τόσα χρόνια που έρχονται και ξανάρχονται, που θέλουν να δουν τα γεγονότα, εμείς δεν σπουδάσαμε διπλωματία αλλά κρίνουμε τα πράγματα. Υπάρχουν …τριπλωμάτες, οι μεγάλοι θρησκευτικοί αρχηγοί που με την πνευματική τους δύναμη βλέπουν τον κόσμο και το σήμερα, ξέρουν το παρελθόν και καταλαβαίνουν πολλά από το μέλλον».

Όταν τον ρωτούμε για την αναστάτωση στην Μεσόγειο και τον Αραβικό κόσμο είναι ξεκάθαρος. «Πάντα για οικονομικά αίτια δεν έγιναν ο Α και ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος; Τώρα θα ξεσπάσει ο Γ΄ παγκόσμιος πόλεμος και ίσως να έχει αρχίσει βλέπετε τι γίνεται στην Τυνησία στην Λιβύη, στην Αίγυπτο, στην Συρία, στο Ιράκ παντού. Ο ίδιος δέχεται καθημερινά αιτήματα φτωχών συμπολιτών για βοήθεια και προσπαθεί να ανταποκριθεί. Τους προηγούμενους μήνες μετείχε στο πανισλαμικό συνέδριο στην Μέκκα που ασχολήθηκε με θέματα παιδείας, κοινωνικής ανόρθωσης, και αλληλεγγύης μεταξύ των μουσουλμάνων. Την ίδια χρονιά επισκέφθηκε και την ιερή πόλη Μεδίνα.
Φέτος οι υποχρεώσεις τον θέλουν καθημερινά στο γραφείο του. Όταν τον ρωτούμε για το θέμα των εκλογών του μουφτή που επανέρχεται δίνει την λύση. Να διαχωριστούν οι ρόλοι ο μουφτής δικαστής υπάλληλος του ελληνικού κράτους και ο μουφτής θρησκευτικός λειτουργός με εκλογές από το λαό. Την διαδικασία περιμένω να την ακούσω όπως και την πρόταση», θα πει αφού ο ίδιος ασκεί τα καθήκοντά του με παράταση που δόθηκε από το ελληνικό κράτος.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News