Επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε σεμινάριο μουσικής παιδαγωγικής | xronos.gr
ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΑΠΟ 8 ? 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε σεμινάριο μουσικής παιδαγωγικής

18/04/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Στο πλαίσιο του 30ου παγκόσμιου συνέδριου της ISME που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη

Το 30ο παγκόσμιο συνέδριο της ISME θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 15 - 20 Ιουλίου 2012. Την εβδομάδα πριν το παγκόσμιο συνέδριο (δηλαδή 8-14 Ιουλίου), θα πραγματοποιηθούν τα προσυνεδριακά σεμινάρια των επτά επιτροπών της ISME (Commissions pre-Conference Seminars). Οι επτά επιτροπές της ISME εργάζονται σε εξειδικευμένες εκφάνσεις και πεδία της μουσικής εκπαίδευσης. Οι εν λόγω επιτροπές εστιάζουν: 1) στις μουσικές δράσεις της Κοινωνίας στην Κέρκυρα, 2) στην πρώιμη μουσική εκπαίδευση στην Κέρκυρα, 3) στις πολιτισμικές, εκπαιδευτικές και τις πολιτικές των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για τη μουσική εκπαίδευση στην Αθήνα, 4) στην εκπαίδευση των επαγγελματιών μουσικών στην Αθήνα, 5) στην έρευνα στην Θεσσαλονίκη, 6) στη σχολική μουσική εκπαίδευση και στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην Κομοτηνή και 7) στη μουσική στην ειδική εκπαίδευση, στη μουσικοθεραπεία και στην εμπλοκή της μουσικής στο πεδίο της ιατρικής στην Θεσσαλονίκη. Οι επιτροπές αυτές συνεδριάζουν την εβδομάδα που προηγείται κάθε παγκόσμιου συνεδρίου και πραγματοποιούν σεμινάρια διάρκειας 3 ως 5 ημερών, σε διάφορες πόλεις της διοργανώτριας χώρας. Στις 8-14 Ιουλίου του 2012, θα φιλοξενηθεί στην Κομοτηνή, το προσυνέδριο μουσικής παιδαγωγικής, με ειδική θεματική ενδιαφέροντος τη μουσική στα σχολεία και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Συνολικά 50 άτομα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα λάβουν μέρος στις εργασίες του και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της Θράκης. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

Η διοργάνωση του στην Κομοτηνή, είναι μία προσωπική επιτυχία της Κομοτηναίας Σμαράγδας Χρυσοστόμου αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ίδια μιλώντας στο «Χ», δήλωσε ότι οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες και οι σύνεδροι, για μία εβδομάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους. Συνολικά αναμένεται να γίνουν δεκαέξι παρουσιάσεις, «από ανθρώπους που θα έρθουν από όλο τον κόσμο, Αυστραλία, Αμερική, Νότιο Αφρική, διάφορες χώρες της Ευρώπης, Βραζιλία, Αργεντινή». Επίσης στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας,  θα υπάρχει ημερίδα αφιερωμένη στην ελληνική μουσική εκπαίδευση και δέκα εκπαιδευτικοί που έχουν επιλεγεί από όλη την Ελλάδα, πέντε από την πρωτοβάθμια και πέντε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  θα παρουσιάσουν δουλειές που έχουν κάνει στα σχολεία τους, στο πλαίσιο πολιτιστικών προγραμμάτων ή πρωτότυπων εφαρμογών στη διδασκαλία της μουσικής.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το συνέδριο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την μουσική εκπαίδευση που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και η επιτροπή που έχει την ευθύνη της περιοχής ειδικού ενδιαφέροντος, είναι η Music In School and Teacher Education (Mustec), ενώ τη διοργάνωση του προσυνεδρίου στην Κομοτηνή την έχει αναλάβει η Σμαράγδα Χρυσοστόμου. Επί δύο χρόνια, κάνει την προετοιμασία του συνεδρίου και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Κομοτηνής, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, και το τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα κατέφερε. 

Η ίδια, όπως είπε έχει έρθει σε επαφή με τους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε πέρα από τη συμμετοχή τους,  στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις, οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν την πόλη μας. «Έχω έρθει σε επαφή με όλους τους φορείς και με την Περιφέρεια με τον αντιπεριφερειάρχη Παύλο Δαμιανίδη, τον αντιπρύτανη Γιώργο Κώστα από το ΔΠΘ, με το δήμαρχο και όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, θέλουν να προβληθεί η Κομοτηνή, ο καθένας από την πλευρά του και με τις δυνατότητες που διαθέτει ο φορέας του. Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να έρθει κόσμος από παντού, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία, να έρθει στην Κομοτηνή, να δει τον τόπο, να γνωρίσει τον πολιτισμό, την μουσική, τις γεύσεις, το τοπίο, το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Θράκη γεωγραφικά, πολιτιστικά, οικονομικά». 

Στο πλαίσιο του προσυνεδρίου στην Κομοτηνή, θα προγραμματιστούν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, περιπάτοι στην πόλη για να γνωρίσουν τα μνημεία και τα μουσεία της περιοχής και στόχος σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο Κομοτηνής, «είναι να κάνουμε και έναν εμπορικό περίπατο, δηλαδή να γνωρίσουν τα προϊόντα, τι παράγει η Κομοτηνή. 

Με τέτοιου είδους οργανώσεις προσπαθούμε να προωθήσουμε μια θετική εικόνα για την πόλη και τον τόπο μας», είπε καταλήγοντας η κ. Χρυσοστόμου.  

Όλγα Τσιούλφα

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr