Κομοτηνή: Καθηγητής χαστούκισε μαθήτρια μέσα στην τάξη!

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας στην Κομοτηνή
Η διαπολιτισμική ψυχολογία θεραπεύεται εδώ και πολλά χρόνια στο ελληνικό Πανεπιστήμιο όπως δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm o αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο ΔΠΘ Ευθύμης Λαμπρίδης και δήλωσε πλέον πως είναι η στιγμή να διοργανωθεί το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας.
Οι εργασίες του θα διεξαχθούν στις 10 και 11 Μαρτίου 2023 στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή (Αίθουσα Α και αμφιθέατρο Παλιάς Νομικής).
Πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα
Σύμφωνα με τον καθηγητή θα φιλοξενηθεί ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που καλύπτει μία σημαντική γκάμα θεμάτων που μελετά η διαπολιτισμική ψυχολογία. Στο πλαίσιο αυτό καλεσμένοι θα είναι δύο «πολύ σπουδαίοι άνθρωποι», όπως τους χαρακτήρισε ο καθηγητής. Αφενός μία ανερχόμενη ερευνήτρια από την Πολωνία, η Natasza Kosakowska-Berezecka, η οποία ασχολείται με την ισότητα των φύλων και την ταυτότητά τους και αφετέρου ο Michael Harris Bond ένας από τους γεννήτορες της διαπολιτισμικής επιστήμης και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
«Στο διαπολιτισμικό κομμάτι της ψυχολογίας τις προηγούμενες δεκαετίες εξετάζονταν οι διαφορές ανάμεσα στα πολιτισμικά πλαίσια στα οποία ζουν οι άνθρωποι κυρίως ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση», επισήμανε ο καθηγητής.
Στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία στο κέντρο των επιστημονικών εξελίξεων είναι η σήμερα η διαπολιτισμική ψυχολογία. «Ζούμε μία σπουδαία ιστορική συγκυρία με μετακινήσεις πληθυσμών και αλλαγή του ανθρωπογεωγραφικός χάρτης του κόσμου». Οι άνθρωποι που φεύγουν από μία χώρα σε άλλη για την εύρεση καλύτερης ζωής, φέρουν μαζί τον πολιτισμό, την γλώσσα και τις νοοτροπίες τους. «Είναι στη φύση μας να φοβόμαστε το διαφορετικό αλλά είναι κάλεσμα των καιρών να προσαρμοστούμε», ανέφερε ο καθηγητής.
Ενσωμάτωση και Συμπερίληψη
«Η συμπερίληψη δεν αφορά μόνο την εισαγωγή ανθρώπων μέσα στο δικό μας κοινωνικό πλαίσιο από ένα άλλο, αλλά υποδηλώνει και πως εμείς προσαρμοζόμαστε και αλλάζουμε». Ο όρος όπως ανέφερε ο καθηγητής εξετάζει τις ψυχολογικές ανάγκες του ανθρώπου.
Η ενσωμάτωση σαν όρος προϋπήρχε και δηλώνει την διαδικασία κατά την οποία ένας άνθρωπος φεύγει από ένα πολιτισμικό πλαίσιο και πηγαίνει σε ένα άλλο κρατάει στοιχεία της δικής του της κουλτούρας αλλά ενσωματώνει και στοιχεία από την κουλτούρα που τον υποδέχεται. «Περιμένουμε να έχουμε έναν διαπανεπιστημιακό διάλογο με συμπεράσματα με στόχο να δούμε που οφείλει να εστιάσει η επιστημονική έρευνα», σημείωσε. Το κόστος της εγγραφής είναι 5 ευρώ για τους προπτυχιακούς φοιτητές, 10 ευρώ για τους μεταπτυχιακούς, 30 ευρώ για τα μέλη ΕΛΨΕ και 40 ευρώ για τα μη μέλη ΕΛΨΕ, ενώ για τους εκπαιδευτικούς θα είναι 15 ευρώ. «Έχουμε βάλει όσο το δυνατό χαμηλό κόστος εγγραφής για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν», πρόσθεσε ο κος Λαμπρίδης.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News