Φωνή απόγνωσης από τους δικαιούχους Εργατικής Κατοικίας | xronos.gr
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Φωνή απόγνωσης από τους δικαιούχους Εργατικής Κατοικίας

29/02/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Χαρακτήρισαν χαριστική βολή στις κοινωνικές παροχές των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων την κατάργηση των δύο Οργανισμών Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Χαριστική βολή στις κοινωνικές παροχές των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, αποτελεί η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, φώναξαν οι συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Κομοτηνή ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής ανέλαβε την πρωτοβουλία καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας με το αστείο, όπως ανέφεραν, επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων του δημοσίου. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου συγκεντρώθηκαν δικαιούχοι παροχών των δύο Οργανισμών. Η πορεία κινήθηκε στο κέντρο της πόλης και κατέληξε στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Εκεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παντελής Μαγαλιός μαζί με την Ευαγγελία Σουλτανίδου προϊσταμένη βρεφονηπιακού σταθμού εργατικής εστίας και τον Τάσο Γκλαβάνη μέλος του συλλόγου δικαιούχων εργατικών κατοικιών επέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης στον εκτελεστικό γραμματέα Κώστα Κατσιμίγα, ζητώντας του να μεταφέρει στον περιφερειάρχη τα αιτήματά του. 

Εργαζόμενες του βρεφονηπιακού σταθμού Εργατικής Εστίας Κομοτηνής αντιδρούν στο ενδεχόμενο κλεισίματος

Ανταποδοτικός φορέας κοινωνικής πολιτικής 

Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ιδρύθηκε το 1931 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και αποτελεί έναν ανταποδοτικό φορέα κοινωνικής πολιτικής για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και κοινωνικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας. Εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και διοικείται από διοικητικό συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται το κράτος, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι ισομερώς. Οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι παροχές του απευθύνονται ανταποδοτικά σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κοινή ωφέλεια, τράπεζες, που καταβάλλουν σχετικές εισφορές, σε συνταξιούχους που τις κατέβαλαν όταν εργάζονταν, σε πολύτεκνούς, άτομα με αναπηρία, αλλά και επιδοτούμενους ανέργους και άγαμες μητέρες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης λειτουργούν 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα. Η αξία της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΕ (173 κτίρια) εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1 δις ευρώ περίπου και του ΟΕΚ είναι περίπου 7δις.

Τάσος Γκλαβάνης και Λυσίμαχος Τσαγκαράκης 
επέδωσαν το ψήφισμα εκ μέρους των δικαιούχων Εργατικής Εστίας

Στον αέρα οι δικαιούχοι Εργατικών Κατοικιών Ξυλαγανής 

Με την κατάργηση των δύο οργανισμών μένουν στον αέρα τα προγράμματα του Οργανισμού εργατικής κατοικίας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες, εκ των οποίων 5 οικισμοί αποτελεούμενοι από 200 κατοικίες οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν. Η κατάργηση πλήττει εκατοντάδες δικαιούχους στην Κομοτηνή, επισήμανε ο Τάσος Γκλαβάνης, σημειώνοντας ότι όσοι λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου είναι πολλοί περισσότεροι και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, «λόγω ανεργίας και μείωσης μισθών, αν κόψουν την επιδότηση ενοικίου όλοι αυτού θα ξεσπιτωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Πλήγμα στις χαμηλόμισθες και άνεργες μητέρες θα προκαλέσει η κατάργηση του βρεφονηπιακού σταθμού εργατικής εστίας, ανέφερε με τη σειρά της η Ευαγγελία Σουλτανίδου προϊσταμένη του σταθμού στην Κομοτηνή. Σε πολλούς οικισμούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, όπως στις Εργατικές Κατοικίες Ξυλαγανής.

Ο Κώστας Κατσιμίγας παραλαμβάνει το ψήφισμα 
διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής

Οι συνέπειες της κατάργησης στο νομό Ροδόπης 

Οι δύο Οργανισμοί στηρίζουν μέσω των προγραμμάτων τους, τα οποία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων– εργοδοτών, χιλιάδες οικογένειες χαμηλόμισθων αλλά και τη μικρομεσαία αγορά. Τα παραπάνω ανέφεραν οι συγκεντρωμένοι στη χθεσινή διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, σημειώνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ, όπως και πολλούς άλλους οργανισμούς που έχουν περιληφθεί στο νέο μνημόνιο, ακυρώνουν βασικές κατακτήσεις ενώ οδηγούν στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων αποκαλύπτοντας την πραγματική στόχευση των παρεμβάσεων της Τρόικα.
Η κατάργηση των δύο Οργανισμών θα έχει ως συνέπεια:
• Να σταματήσουν άμεσα όλες οι επιδοτήσεις των δανείων των εργαζομένων που έχουν χορηγηθεί από τράπεζες. 
? Να σταματήσουν οι επιδοτήσεις ενοικίων σε 60.000 οικογένειες που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. 
? Να σταματήσουν όλα τα κατασκευαστικά και κοινωνικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. 
? Να κλείσουν άμεσα παιδικοί σταθμοί. 
? Να απολυθούν οι εργαζόμενοι στους δύο Οργανισμούς.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη λαίλαπα των μέτρων που περιλαμβάνονται στη νέα δανειακή σύμβαση και μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας,  θα αντιπαλέψει με κάθε μέσο και τρόπο  την ακύρωση της πρόβλεψης για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. 

Ψήφισμα εργατικού κέντρου Έβρου για κατάργηση ΟΕΕ και ΟΕΚ

Ψήφισμα όμως εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Ν. Έβρου, οι Εργαζόμενοι του Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) οι Εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και οι δανειολήπτες του Νομού Έβρου με το οποίο εκφράζουν, «την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και ζητούν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες να ενεργήσουν για την άμεση ανάκληση της σχετικής διάταξης στο ψηφισθέν «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» που προβλέπει την κατάργηση τους, προκειμένου οι Οργανισμοί αυτοί θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους, προς όφελος όλων των εργαζομένων της χώρας». Στο Ν. Έβρου υπάρχουν 1000 περίπου κατοικίες που έχουν δοθεί σε δικαιούχους 1900 επισκευαστικά δάνεια, 2000 δάνεια επιδότησης επιτοκίου και το προηγούμενο έτος κατατέθηκαν 750 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου. Το ψήφισμα θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στους βουλευτές του νομού Έβρου, στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αντιπεριφερειάρχη Έβρου, στους προέδρους και τα διοικητικά συμβούλια του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, στον διοικητή του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr