Tα «χρυσά» κορίτσια της Εθνικής Πόλο στο ΕΡΤΝews: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε – Επόμενος στόχος η Σιγκαπούρη

Ο δήμαρχος απάντησε σε ερώτημα του Χασάν Χασάν, αναφορικά με την αντισεισμική προστασία κτιρίων και τα σχέδια δράσης σε περίπτωση σεισμού.
Έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε σχολεία και δημοτικά κτίρια; Γνωρίζουν το σχέδιο δράσης σε περίπτωση σεισμού οι εργαζόμενοι;
Με δεδομένο ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα, ο δημοτικός σύμβουλος Αντιπολίτευσης Χασάν Χασάν ζήτησε ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης Λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με τη στατική επάρκεια Βρεφονηπιακών Σταθμών, Σχολείων και δημοτικών κτιρίων. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για το εάν υπάρχουν επικαιροποιημένα σχέδια διαχείρισης σεισμών στον Δήμο μας και εάν το προσωπικό του Δήμου είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο κι ενημερωμένο για το πως πρέπει να δράσει σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.
«Και πρόσφατα στις πυρκαγιές έχουμε αποδείξει ότι ο Δήμος μπορεί άριστα να διαχειριστεί έκτακτα γεγονότα», απάντησε ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, φέρνοντας ως παράδειγμα το τρόπου με τον οποίο έγιναν εκκενώσεις οικισμών όταν χρειάστηκαν και πως ανταποκρίθηκε ο μηχανισμός, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις.
Στατική επάρκεια και σχέδια δράσης
Αναφορικά με τη στατική επάρκεια των κτιρίων, ενημέρωσε ότι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και Σχολεία έχουν κατασκευαστεί με οικοδομικές άδειες που τηρούν τα αντισεισμικά σχέδια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας. Επίσης, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «τρέχει» πρόγραμμα υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου με τη βοήθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), μέσα από το οποίο θα ελεγχθούν και τα δημοτικά κτίρια του Δήμου Κομοτηνής.
Αναφορικά με τα σχέδια διαχείρισης σεισμού, στον Δήμο Κομοτηνής το 2015 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Μετά την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Κομοτηνής εκπόνησε κι εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2020 το σχέδιο «Εγκέλαδος» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών για σεισμού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο το σχέδιο επικαιροποιείται κάθε χρόνο και τελευταία επικαιροποιήθηκε το 2024. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι χώροι προσωρινής καταφυγής των δημοτών και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο. Το σχέδιο είναι δημόσια διαθέσιμο επίσης στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Αναφορικά με την ετοιμότητα του προσωπικού που εμπλέκεται σε αυτή την κατάσταση, βάσει του σχεδίου «Εγκέλαδος» έχουν ανατεθεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες στις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες για το πως θα δράσουν, τις οποίες περιέγραψε αναλυτικά στο περιθώριο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News