Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Μαθαίνοντας τα μυστικά του καφέ με δυο εκλεκτούς παρασκευαστές, σε Coffee Island και Avant Garde Κομοτηνής
Ήρθε από τη μακρινή Αιθιοπία κι έγινε ένα με την καθημερινότητα του Έλληνα. Είναι ο καφές! Παραδοσιακά μέρος για μακροσκελείς συζητήσεις οι καφετέριες, παραδοσιακά το αγαπημένο ρόφημα του Έλληνα ο καφές. Η μέρα ξεκινάει με αυτόν, στις δύσκολες ώρες της ο καφές ...την αναζωογονεί, και στα διαλλείματα της ημέρας είναι ιδανική "¨συντροφιά". Πάντα, όμως, με μέτρο, γιατί δεν προτείνεται να κάνουμε και τα τρία παραπάνω μόλις σε ένα 24ωρο.
Ένα καφεδάκι την ημέρα, λοιπόν, δεν ξέρουμε αν κάνει το γιατρό πέρα, σίγουρα όμως αποτελεί μια γευστική συνήθεια, αφυπνιστική και λαχταριστή για τον ουρανίσκο. Οι τάσεις του καφέ αλλάζουν καθημερινά, οι barista εξειδικεύονται και προσαρμόζονται στις ανάγκες του πελάτη, τόσο σε take away όσο και σε απόλαυση εντός του μαγαζιού σε ποικιλίες, σχέδια, αρώματα! Μάλιστα υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο!
Γνωστοί για την φιλοξενία τους, στο Avant Garde μας κερνούν ζεστό καπουτσίνο και τον στολίζουν με σχέδια ανάλογα με τη διάθεση. Ο καφές φτάνει λαχταριστός στο τραπέζι, πάντα στην κορυφαία ποιότητα της τιμής του. Εκεί ο barista Γιάννης Βουτσάς έχει ειδικευτεί στην παρασκευή. Ένα καλό μηχάνημα, ένα καλό μείγμα, κι ένας καλός barista, δημιουργούν τον κατάλληλο συνδυασμό και το ιδανικό ρόφημα. Ο χώρος επί της πλατείας προτείνεται για να απολαύσετε τον καφέ σας, όχι να τον πιείτε βιαστικά.
Στο Coffee Island συναντήσαμε τον Πέτρο Γκαϊτατζή. Ο υπεύθυνος του μαγαζιού μιλάει με αγάπη για τον καφέ, μετράει την ποσότητα ευλαβικά, ελέγχει τα μείγματα για την παραμικρή αστοχία στην ποιότητα και κάνει κινήσεις αριστοτεχνικές στην παρασκευή του καφέ. Τα μαγαζιά της Κομοτηνής είναι πλέον δύο, σε Δημοκρίτου και Ορφέως, και προσφέρει ακόμη και καφέδες που ποτέ δεν φανταζόσασταν. Η παραγγελία του ωμού κόκκου γίνεται από τις καλύτερες φάρμες σε όλο τον κόσμο. Η δημιουργία χαρμανιών, η εύρεση της ιδανικής καμπύλης καβουρδίσματος, η τελετουργία της παρασκευής των ροφημάτων, οι συνεχείς έλεγχοι, οι μετρήσεις, ο σχεδιασμός και το στήσιμο του καταστήματος, η εκπαίδευση του προσωπικού των νέων και παλαιών καταστημάτων και η συνεχής υποστήριξή τους …όλα αντιμετωπίζονται με επιστημονικότητα και εμμονή στη λεπτομέρεια.
Μπορεί να μην καταλάβαμε πολλά από την παρασκευή του καφέ, με τους barista να μας μιλούν ...επιστημονικά επί της διεργασίας, αυτό που συμπεραίνουμε όμως είναι πως το μεράκι τους συναντά την τεχνογνωσία κι αυτά τα δυο στοιχεία συνθέτουν ένα αποτέλεσμα γευστικό για κάθε στιγμή της ημέρας σας.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News