Γιώργος Βολουδάκης : Το γεωπάρκο στον Ίσμαρο και το πάρκο της Βιστωνίδας ? Ισμαρίδας θα προσελκύσουν τουρίστες | xronos.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5FM

Γιώργος Βολουδάκης : Το γεωπάρκο στον Ίσμαρο και το πάρκο της Βιστωνίδας ? Ισμαρίδας θα προσελκύσουν τουρίστες

28/01/11 - 12:00
boloudakis_0.jpg

Μοιραστείτε το

Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Κομοτηνής - Νυμφαίας - Μακάζα «Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς και να περιμένουμε τα πάντα είτε από την πολιτεία, είτε από κάποιους οι οποίοι ήδη έχουν δοκιμαστεί και δεν έχουν πετύχει τα αναμενόμενα. Θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο σκληροί πλέον διότι διανύουμε δύσκολες εποχές στις οποίες δεν χωρούν λάθη, πειραματισμοί κι ερασιτεχνισμοί», θα πει. Ρεπορτάζ Σταύρος Φανφάνης

Η εξουσία χρειάζεται φαντασία και ιδέες που δεν πέφτουν ως μάνα εξ ουρανού, αλλά είναι προϊόν συζητήσεων ανθρώπων με κοινές αγωνίες και  ενδιαφέροντα», επιμένει και αιτιολογεί την στάση του ο Γιώργος Βολουδάκης ιδιοκτήτης αγροτοτουριστικής μονάδας στην ομηρική Μαρώνεια που φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm για να εκφράσει το λόγο του σε σχέση με τη νέα εποχή και τη νέα διοικητική δομή που βιώνουμε. Μιλά για πράγματα που έχουν να κάνουν με τον οικολογικό και θεματικό τουρισμό και επαναφέρει ιδέες που είχε σκεφθεί να ενεργοποιήσει για τον τόπο του οι οποίες έχουν μοναδικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένο προσανατολισμό. Ιδέες που μπορούν να γίνουν με λίγα χρήματα, με κοινή προσπάθεια και στρατηγική και με σίγουρο αποτέλεσμα. Ο κ. Βολουδάκης είναι πατέρας τριών παιδιών, διατηρεί παράλληλα με το ξενοδοχείο κατάστημα ορειβατικού εξοπλισμού στην Κομοτηνή, αναπτύσσει τα χόμπι του φωτογραφία περιηγήσεις και κλπ και μετακινείται στην πόλη με ένα χαρακτηριστικό ποδήλατο. 



Είμαστε στην έναρξη μιας νέας τουριστικής σεζόν. Έχετε στο μυαλό σας να προχωρήσετε σε αλλαγές για φέτος, ήταν η πρώτη ερώτηση που του θέσαμε και η συζήτηση άνοιξε.
-Αλλαγές όπως καταλαβαίνετε λόγω των οικονομικών περιστάσεων είναι λίγο δύσκολο να υλοποιηθούν, τουλάχιστον στο άμεσο χρονικό διάστημα. Είχαμε κάποιες ιδέες για να προχωρήσουμε φέτος σε κάποια εργαστήρια με τα οποία θα κάναμε κάποια παρουσίαση σε μικρά γκρουπ παραγωγής δύο προϊόντων, ένα κατασκευή κεριών και ένα κατασκευή σαπουνιού και ειδικά το δεύτερο με απασχολεί ιδιαίτερα γιατί είναι μια τέχνη η οποία ενώ ήταν ζωντανή στα χωριά, έχει χαθεί ενώ δεν θα έπρεπε. Ειδικά για την Μαρώνεια που είναι μια περιοχή που παράγει ελαιόλαδο που είναι και το βασικό συστατικό θα έπρεπε να την προβάλουμε.

Αυτές τις ιδέες τις οποίες θέλαμε να τις προωθήσουμε για φέτος με βάση την προσέλκυση τουριστών ειδικού ενδιαφέροντος, μάλλον θα μείνουν για την επόμενη χρονιά, θα προσπαθήσουμε όμως να τα προωθήσουμε και μέσα από τους νέους δημάρχους, τον νέο περιφερειάρχη και λοιπά, ως ιδέες.
Μου είπατε εκτός αέρα ότι «χρειάζεται φαντασία στην εξουσία».
-Αυτό είναι παλιό σύνθημα, θα πρέπει να το δούμε.
Στις πολιτικές αλλαγές που έχουν γίνει, τόσο στους δήμους, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, τι ουσιαστικές αλλαγές να περιμένουμε εμείς; Ποια είναι τα καίρια αιτήματα, δεν γνωρίζω αν έχετε μιλήσει με τους νέους δημάρχους Μαρώνειας - Σαπών και Κομοτηνής, για να δείτε και ποιες είναι οι βλέψεις τους όσον αφορά τον τουρισμό της περιοχής. Αν ετοιμάζουν κάτι στοχευόμενο, αν θα κινηθούν στα πλαίσια που κινούνταν τόσο καιρό..
-Όσον αφορά τους νέους δημάρχους, τον κ. Πετρίδη του δήμου Κομοτηνής και τον κ. Ιωαννάκη του δήμου Μαρώνειας, πιστεύω ότι ως άτομα είναι πιο κοντά στην επίλυση και στην καλύτερη διεκπεραίωση κάποιων προβλημάτων, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να γίνει, οτιδήποτε. Πρέπει να οργανωθούν πρώτα οι δήμοι και μετά να ασχοληθούν με τα επιμέρους προβλήματα.


Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη τοποθέτηση νέων άφθαρτων προσώπων στους δήμους οι οποίοι με όρεξη και φαντασία θα κάνουν νέα ξεκινήματα, διότι είμαστε πίσω και ο δήμος Κομοτηνής χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά σε πολλά ζητήματα αλλά και ο δήμος Μαρώνειας - Σαπών που γίνεται ένας μεγάλος δήμος πλέον με προβλήματα συνεκτικότητας μεταξύ των οικισμών, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, μεγαλύτερη έκταση, με απειλές όπως ο χρυσός για το περιβάλλον του και την υγεία των κατοίκων του και με μια υστέρηση που θα έρθει λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει στο κράτος. Θα πρέπει να υπάρξει αγώνας, να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία και κεφάλαια και να λειτουργήσουμε δημιουργικά με ιδέες. Πιστεύω ότι οι νέοι δήμαρχοι θα τα καταφέρουν αρκεί να βάλλουν την φαντασία στην εξουσία και να ανανεωθούν και τα πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία, δεν αρκεί μόνο η ανανέωση στις κεφαλές, θα πρέπει να υπάρξουν και καινούριοι άνθρωποι οι οποίοι θα λειτουργήσουν δημιουργικά, δεν μπορεί να μένουμε στα παλιά. Οι παλαιότεροι πολιτικοί της περιοχής ας λειτουργήσουν συμβουλευτικά και ας προσφέρουν την εμπειρία τους στον τομέα της οργάνωσης των νέων δήμων

Πιστεύω ο κ. Πετρίδης, που είναι και ο επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου του νομού μας, είναι νέος άνθρωπος, θα είναι δημιουργικός και μοντέρνος, έχει κάποιες ιδέες για ειδικές μορφές τουρισμού σε κατά καιρούς συζητήσεις που έχουμε κάνει, πιστεύω ότι θα τις προωθήσει. Βασικό αίτημα είναι να γίνουν τα δύο πάρκα της περιοχής, το γεωπάρκο στον Ίσμαρο και να αναπτυχθεί το πάρκο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο, να υπάρχουν δύο πόλοι έλξης που θα φέρουν άμεσα κόσμο.
Θα πρέπει να αξιοποιηθούν κάποια μνημεία της περιοχής, είτε κάνοντας καλύτερη την οδική σύνδεση, για παράδειγμα θα πρέπει να κοιτάξουμε να τελειώσει το συντομότερο η οδική σύνδεση με την Βουλγαρία. Θα πρέπει ο δήμος Μαρώνειας να συνδεθεί με έναν γρήγορο οδικό άξονα με την Εγνατία, αυτά πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες των διοικούντων και από εκεί και πέρα κάποια πράγματα θα έρθουν και μόνα τους, επενδύσεις στον τουρισμό, ειδικοί άνθρωποι που θα μας υποστηρίξουν…

Ένα παράδειγμα, το προσωπικό στο πάρκο Βιστωνίδας – Ισμαρίδας επειδή κάποιος υπάλληλος στην Αθήνα δεν υπέγραφε τα τεχνικά τους δελτία, ήταν απλήρωτοι οι άνθρωποι 10 μήνες… Γνωρίζετε κανέναν που να μπορεί να δουλέψει 10 μήνες χωρίς να πληρωθεί;
Το Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον Ίμερο, έχει αναπτύξει μια δράση αλλά τώρα είναι αμφίβολη η λειτουργία του, όταν σε άλλες περιοχές βλέπουμε να γίνονται θαύματα.

Εσείς τι κάνετε στον τομέα της υποστήριξης, αφού θα μπορούσε να υπάρχει μια  αμφίδρομη σχέση.
-Εγώ προσωπικά, έχω υποστηρίξει κατά καιρούς το Κέντρο, με κάποιες δωρεές και λοιπά. Το κέντρο δεν θα λειτουργήσει με τις δωρεές των τριών ξενοδοχείων, δεν θα λειτουργήσει με έναν δήμο που είναι οικονομικά εξαθλιωμένος, το κέντρο χρειάζεται προσωπικό καταρχήν, δεν μπορεί να λειτουργεί με δύο υπαλλήλους και τρείς, θα πρέπει να στελεχωθεί με ένα ικανό αριθμό εργαζομένων, να υποστηριχθεί υλικοτεχνικά και θα πρέπει να υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια για την λειτουργία του. Ο κάθε νομός στην Πελοπόννησο έχει δύο κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι υπουργοί και πρωθυπουργοί κατάγονται από εκεί, αλλά έχουν καταφέρει με αυτό τον τρόπο, έχοντας πολιτικούς δραστήριους και που κοιτάζουν την περιοχή τους περισσότερο να δημιουργήσουν και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν από δύο κέντρα σε κάθε νομό. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται σχολεία, έρχονται επισκέπτες στην περιοχή, υπάρχει μια συνέχεια. Τα παιδιά που θα επισκεφτούν μια περιοχή ίσως θελήσουν να την ξαναεπισκεφτούν στο μέλλον, όταν θα έχουν κάνει οικογένειες ή θα έχουν προχωρήσει στην ζωή τους, υπάρχει ένα συνεχές ρεύμα με τουρίστες και λοιπά. Εμείς αυτό το ζήτημα δεν το κοιτάξαμε όσο έπρεπε, ο περιβαλλοντικός τουρισμός και η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορούν να μας φέρουν πολύ κόσμο στην περιοχή και κατ’ επέκταση να επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις.
Εσείς σαν επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού, με λευκώματα που έχετε βγάλει, με εκδόσεις που ετοιμάζετε, με ουσιαστική προσπάθεια της διαφήμισης της περιοχής και άλλες δράσεις που έχετε αναλάβει, πως είδατε το ελληνοτουρκικό φόρουμ που έγινε;
-Καταρχήν δεν κληθήκαμε από κανέναν να συμμετάσχουμε. Γνωρίζαμε για την ύπαρξη του αλλά δεν μπορούσαμε να πάμε και να πούμε καλημέρα σας – ήρθαμε για το φόρουμ. Κάποιος έπρεπε να μας καλέσει. Πιστεύω ότι υπεύθυνα είναι τα επιμελητήρια, τα οποία αδιαφόρησαν για κάποιο λόγο, ειδικά για τον δήμο μας, τις επιχειρήσεις του δήμου, ενώ δεν θα έπρεπε να λειτουργούν έτσι. Υπήρξε μια επίσκεψη στον δήμο Μαρώνειας για την οποία δεν ενημερωθήκαμε, οπότε δεν μπορέσαμε να κάνουμε και τις ανάλογες δράσεις. Θα περίμενα να ενημερωθούμε έγκαιρα, να οργανώσουμε κάποιες ξεναγήσεις, να θέσουμε κάποια στοιχεία υπόψη κάποιων που ασχολούνται με τον τουρισμό και συμμετείχαν στο φόρουμ, έχουμε ένα ελάχιστο ρεύμα επισκεπτών από Τουρκία μεμονωμένων, όχι με γκρουπ, οι οποίοι μένουν ευχαριστημένοι από την περιοχή μας, γιατί είναι μια περιοχή η οποία έχει να προσφέρει πράγματα σε όσους αναζητούν ηρεμία, ησυχία, ξεκούραση. Εξ άλλου πρέπει να βρισκόμαστε και να συζητάμε και να προτείνει ο καθένας ιδέες- λύσεις. Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς και να περιμένουμε τα πάντα είτε από την πολιτεία, είτε από κάποιους οι οποίοι ήδη έχουν δοκιμαστεί και δεν έχουν πετύχει τα αναμενόμενα. Θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο σκληροί πλέον διότι διανύουμε δύσκολες εποχές στην οποία δεν χωρούν λάθη, πειραματισμοί, ερασιτεχνισμοί».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr