Χρ. Μέτιος: «Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μέσα στους στόχους μας» | xronos.gr
ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Χρ. Μέτιος: «Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μέσα στους στόχους μας»

21/04/21 - 9:00

Πιλοτικά έχουν ανοίξει από την Δευτέρα 19/04 τα συνοριακά σημεία Νυμφαίας και Προμαχώνα

Η  πρώτη διαδικτυακή διαπεριφερειακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες 20/04 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού με θέμα τον θαλάσσιο τουρισμό. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Τουρισμού και οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, και Θεσσαλίας. 

Η ημερίδα είχε ως στόχο να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα και οι προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού και των μορφών αυτών και ειδικότερα στις τρεις όμορες Περιφέρειες, και στο σύνολο της επικράτειας. Χαιρετισμούς απεύθυναν οι περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και φυσικά ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Χ. Θεοχάρης: «Όταν βγήκα και είπα ότι στις 14 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός δεν με πίστεψε κανένας»
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε γενικότερα στην κυβερνητική πολιτική για τον θαλάσσιο τουρισμό, αλλά εξίσου σημαντικά είναι όσα είπε για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου και τη μικρή ειδική αναφορά που έκανε στο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας που λειτουργεί πολιτικά για τους εισερχόμενους τουρίστες από την Δευτέρα 19/04.

Αρχικά, στάθηκε στα περσινά γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο χερσαίων συνόρων. «Πέρσι ο τουρισμός λειτούργησε με συγκεκριμένους κανόνες ασφάλειας και συγκεκριμένο σχέδιο. Στην Βόρεια Ελλάδα μας ξέφυγαν άλλοι δύο τομείς οι οποίες είχαν άσχημες συνέπειες και στον τουρισμό. Ο πρώτος ήταν οι εργάτες γης. Ο αγροδιατροφικός τομέας είχε μεγάλες ανάγκες σε κόσμο, ο οποίος με το άνοιγμα των συνόρων μπαινοέβγαινε στην χώρα και δημιούργησε ιικό φορτίο. Το δεύτερο ήταν οι ίδιοι οι Έλληνες που αρχικά είχαν την δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν αρχικά χωρίς ελέγχους», δήλωσε ο υπουργός.

Για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού που έχει εξαγγείλει ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε ότι «όταν βγήκα και είπα ότι στις 14 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός δεν με πίστεψε κανένας. Τώρα πλέον όμως έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα». Παράλληλα, βουλευτές από την Περιφέρεια ΑΜΘ μέχρι και την περασμένη εβδομάδα ρωτούσαν τον υπουργό εάν θα ανοίξει ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας, όπως δήλωσε. «Και όμως άνοιξε και  προχωράμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Άρα προχωράμε με σχέδιο και οργανωμένα. Τα τεστ στα σύνορα έχουν πολύ σημαντικό ρόλο και νομίζω ότι έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα». Να θυμίσουμε ότι από 19/04 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στον συνοριακό σταθμό και διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Αναφορικά με τον θαλάσσιο τουρισμό ο κος Θεοχάρης ξεχώρισε τρεις μορφές και συγκεκριμένα την  κρουαζιέρα, το σκάφος αναψυχής και την κατάδυση.

Θαλάσσιος τουρισμός και ΠΑΜΘ
Κατά τον χαιρετισμό του ο Χρήστος Μέτιος δήλωσε πως «ο θαλάσσιος τουρισμός δεν συνδέεται συχνά με την περιοχή μας είναι όμως στόχος μας. Εάν δούμε την ιστορία μαζί με τους χερσαίους δρόμους βασίζεται η ιστορία εξίσου με την θάλασσα. Παραδείγματα πόλεων όπως η Νεάπολη δηλαδή η σημερινή Καβάλα, η Μαρώνεια, τα Άβδηρα που έπαιξαν τον ρόλο του κόμβου, τόσο της ενδοχώρας όσο και της θάλασσας και οι κόμβοι είναι αυτόματα και προορισμοί εκτός από περάσματα».

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ έδωσε λεπτομέρειες για την Περιφέρειά μας σχετικά με την τουριστική της δυναμική και πως μπορεί αυτή να συνδεθεί με τον θαλάσσιο τουρισμό. «Η συνειδητοποίηση ότι η ΑΜΘ μπορεί να επενδύσει στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού μας έχει οδηγήσει στο να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες. Το φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους που πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά το 2019 έχει σκοπό να συνδέσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Περιφέρειας μας με το υδάτινο στοιχείο. Αυτό το φεστιβάλ θέλουμε να συμπληρώσει το φεστιβάλ Via Egnatia που διοργανώνεται εδώ και χρόνια», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε αναφορικά με τον άνοιγμα του τουρισμού και τις πύλες εισόδου: «πρέπει  ως χώρα να δώσουμε την μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στον αυστηρό έλεγχο. Ειδικά στις πύλες εισόδου και ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. 

Μην “την πάθουμε” όπως πέρσι που χρειάστηκε να κλείσουμε τα σύνορα με τεράστιες επιπτώσεις για τον οδικό τουρισμό και άρα για τον τουρισμό για όλη την χώρα. Πρέπει να γίνει η διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων τεστ και στα σύνορα της χώρας και εντός της χώρας. Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα που ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών έρχεται οδικός».

Τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΑΜΘ Θανάσης Τσώνης, πήρε το λόγο στην ενότητα που αφορούσε στο γιώτινγκ. Αφού έκανε μια γενική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως τουριστικού προορισμού, επεσήμανε τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη γιώτινγκ στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία που έχει η δημιουργία ενός ενιαίου τουριστικού προϊόντος.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου, η δημιουργία μιας θαλάσσιας συνένωσης, μπορεί να γίνει μέσω της καθιέρωσης παράκτιων δρομολογίων με επαγγελματικά πλοιάρια και ημερόπλοια, τα οποία θα συνδέουν μεταξύ τους τις τουριστικές συμβαλλόμενες επιχειρήσεις.

Σε αυτό μπορεί να προστεθεί η πραγματοποίηση καθημερινών σύντομων προκαθορισμένων δρομολογίων από Λιμένα σε Λιμένα, από γειτονικό Καταφύγιο/Αγκυροβόλιο σε Καταφύγιο/Αγκυροβόλιο, επιβιβάζοντας και αποβιβάζοντας επισκέπτες.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr