Η επιχειρηματικότητα απαιτεί κυβέρνηση | xronos.gr
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Η επιχειρηματικότητα απαιτεί κυβέρνηση

25/05/12 - 12:00
nikolaidis_09.jpg

Μοιραστείτε το

Μιλούν στο «Χ» Γιώργος Νικολαΐδης ιδιοκτήτης της Life-T και Alpha Plast και πρόεδρος του συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης και Θανάσης Τζεβελεκίδης ιδιοκτήτης της επιχείρησης ηλεκτρικών ? ηλεκτρονικών ειδών Welcome Stores

Ποντάρουν τις ελπίδες τους για ενίσχυση της ρευστότητας και επανεκκίνηση της οικονομίας στο σχηματισμό κυβέρνησης από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και εκφράζουν έντονα το φόβο τους για μετατροπή ακόμα και κερδοφόρων επιχειρήσεων σε ζημιογόνες, όσο κυριαρχεί η αστάθεια στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο Γιώργος Νικολαΐδης ιδιοκτήτης της Life-T και Alpha Plast στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής και πρόεδρος του συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης και ο Θανάσης Τζεβελεκίδης ιδιοκτήτης της επιχείρησης ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών Welcome Stores στην Κομοτηνή, ενεργά μέλη της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις με ανησυχία. Προβληματίζονται για τη στάση των τραπεζών απέναντι σε υγιείς επιχειρήσεις και δεν καθησυχάζουν ακόμα και με δηλώσεις, όπως αυτή που έκανε χθες ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ότι οι τράπεζες θα λάβουν τα πρώτα 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους την Παρασκευή ή την Δευτέρα. «Σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας είναι σημαντικό ότι κεφάλαια 18 δισ. ευρώ μπαίνουν αύριο ή τη Δευτέρα στις τράπεζες», είπε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε «έχουν υπάρξει εκροές καταθέσεων, αλλά με παγίωση του κλίματος εμπιστοσύνης θα αντιστραφεί η τάση και θα υπάρξουν εισροές».

Γιώργος Νικολαΐδης: «Ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την κρίση αρκεί οι πολιτικοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη φυγομαχούν»

Προσωπική του διάγνωση είναι ότι κανείς εκ των πολιτικών τουλάχιστον με βάση τις μέχρι σήμερα δηλώσεις δεν έχει αντιληφθεί την πραγματική έννοια της επιχειρηματικότητας. Ο Γιώργος Νικολαΐδης αναφέρει το παράδειγμα της βιομηχανικής περιοχής Κομοτηνής, όπου προβλέπει ότι θα επιζήσουν μόλις δύο επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και η δική του λόγω του πρωτογενούς τομέα. Δηλώνει όμως απαισιόδοξος λέγοντας: «δυστυχώς θα μας αναγκάσουν σε απολύσεις και το 1 ? 1,5 εκ. ανέργων θα γίνουν 2 εκ. και σύντομα. Αν οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει θελήσει να κάνει κάτι, θα έχουμε μια ελπίδα, εάν πάνε σε τρίτες εκλογή τότε σίγουρα δεν υπάρχει ελπίδα». Εκφράζει την άποψη ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην επιχειρηματικότητα, με συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις. «Οι επιχειρήσεις θα ανασάνουν, εάν μας δώσουν άμεσα το οφειλόμενο 12%, αν γίνουν κάποιες ειδικές ρυθμίσεις προς τις τράπεζες και μπορέσει να έχει άμεση ρευστότητα ο επιχειρηματίας. Ο Έλληνας είναι αγωνιστής, είναι επιχειρηματίας, δεν είναι άνθρωπος που θα κρυφτεί. Ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και την κρίση αρκεί οι πολιτικοί μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην φυγομαχούν ο ένας έναντι του άλλου». 


ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία από το τραπεζικό σύστημα είπε ότι, «τράπεζες όπως η Εθνική, η Eurobank, η Marfin, η Αττικής και η Αγροτική, έχουν εκμηδενίσει τα όρια συνεργασίας μας. Δύο τράπεζες στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αυτές είναι η Alpha Bank και η Emporiki. 

Η μεν Alpha Bank ισχυρίζεται ότι έχει ρευστότητα για να ικανοποιήσει υγιείς επιχειρήσεις και πράγματι μέχρι στιγμής δεν έχει κόψει όρια από επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόταν και συνεργάζεται έως σήμερα, αλλά αυτό το όριο δεν επαρκεί σε μια εταιρία ενός τζίρου ύψους 30 εκ. ευρώ με δυνατότητα να πάει στα 50 εκ. ευρώ, είναι καταδικασμένες εις θάνατον. Η πληροφορίες μου λένε ότι και με την ανακεφαλαιοποίηση τα όρια προς τις επιχειρήσεις και η ρευστότητα που θα τύχουμε θα είναι και πάλι περιορισμένη γιατί τα κενά των τραπεζών είναι τεράστια. Οι τράπεζες θα καλύψουν καταρχήν τις δικές τους «τρύπες» και ένα μικρό ποσό θα πάει στην αγορά». Ο Γιώργος Νικολαΐδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ακόμα και η αισιοδοξία κινδυνεύει να τελειώσει.

Θανάσης Τζεβελεκίδης: «Έχει ποινικοποιηθεί η επιχειρηματικότητα 
και το κέρδος»

Όχι μόνο συνεχίζει, αλλά και επεκτείνει την επιχειρηματική του δράση σε γειτονικές πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη με νέο κατάστημα Welcome Stores προσφέροντας νέες θέσεις εργασίες, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι καθόλα αντίξοες. 
Ο Θανάσης Τζεβελεκίδης διαπιστώνει καθημερινά πόσο η πολιτική αστάθεια πλήττει την επιχειρηματικότητα και λέει με λύπη του, «κοντεύουν οι υγιείς επιχειρήσεις να μετατραπούν σε ζημιογόνες γιατί το οικονομικό κλίμα είναι πάρα πολύ άσχημο». Γνωρίζει ότι ο «κόσμος φοβάται πάρα πολύ, δεν έχει καμία σιγουριά, δεν ξέρει τι να κάνει, κρύβει τα λεφτά του, τα κρατάει, τα κάνει λίρες, πάει σε ενεχυροδανειστήρια. Πάντως στην αγορά δεν κινείται χρήμα και όπως είναι γνωστό αν δεν κινείται το χρήμα και δεν γυρίζει ο τροχός, τα πάντα βουλιάζουν».  

ΟΧΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεν προσβλέπει σε γρήγορη ανάπτυξη στη χώρα μας, αφού όπως λέει, αυτή απαιτεί σταθερό οικονομικό περιβάλλον. «Ο κάθε επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει το πρώτο που κοιτάζει είναι το οικονομικό περιβάλλον και αν υπάρχει σταθερότητα για να ξέρει τι του γίνεται. Κανείς δεν επενδύει σε ένα κράτος που δεν ξέρει κανείς τι του γίνεται, σε ένα κράτος όπου το πρώτο πράγμα που γίνεται όταν ανοίγει μια επιχείρηση είναι να οργανωθεί συνδικαλιστικά, να προσπαθούν να οργανώσουν τους εργαζομένους και να τους στρέψουν εναντίων των επιχειρηματιών. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να έχει ποινικοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και το κέρδος και ως γνωστόν χωρίς κέρδος δεν μπορεί να γίνει πάλι τίποτα. Άρα για να υπάρξει η επιχειρηματικότητα πρέπει να υπάρχει κέρδος, για να υπάρχει κέρδος πρέπει να υπάρχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον και για να υπάρχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον πρέπει να υπάρχει σοβαρή κυβέρνηση και όχι ρουκέτες».
Όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ. Τζεβελεκίδης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουν φράγκο.


Περιμένουν να επανακεφαλαιοποιηθούν από την Ευρώπη, η οποία στην ουσία μας συντηρεί, κάποιοι δεν την θέλουν και την έχουν και για μπαμπούλα, η Ευρώπη μας φταίει ενώ εμείς είμαστε οι καλοί. Οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν κανέναν πλέον. Είχε συνηθίσει το καταναλωτικό κοινό στα δάνεια για αγορές, εξοπλισμούς, αυτοκίνητα. Όμως τα δάνεια δίνονταν σε κάθε καρυδιάς καρύδι, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην εισπράττουν και να έχουν τεράστιες ζημίες. Συνήθισαν τον κόσμο σε μια τέτοια λογική. Από την άλλη μεριά οι επιχειρήσεις στήθηκαν στην Ελλάδα βασιζόμενες στο ότι υπάρχει ο δανεισμός, ο κόσμος δανείζεται, ψωνίζει, με αποτέλεσμα να στήσουν επιχειρήσεις δυσανάλογες με το οικονομικό κλίμα, δηλαδή κάποιοι έστησαν πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, πολύ μεγάλους χώρους με πάρα πολλά έξοδα και όταν κόπηκαν οι δανεισμοί όλοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν». 


Ο Θανάσης Τζεβελεκίδης καταλήγει λέγοντας ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι τελευταία μας ευκαιρία για να αναδειχθεί μια κυβέρνηση σοβαρή και ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr