Η Κομοτηνή δεν ξεχνά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης | xronos.gr
79 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Η Κομοτηνή δεν ξεχνά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης

05/03/22 - 9:00
34s345367-4.jpg

Περισσότεροι από 4.000 Εβραίοι από όλη την ΑΜΘ εκτελέστηκαν μέσα σε μια μέρα στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα

Σε μια ειδική εκδήλωση μνήμης η Κομοτηνή τίμησε την μνήμη των Εβραίων της πόλης που πριν 79 χρόνια στις 04 Μαρτίου του 1943 δολοφονήθηκαν μαζικά στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα, μετά από ένα οργανωμένο έγκλημα από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής. Συνολικά 864 Εβραίοι από την Κομοτηνή δολοφονήθηκαν. 

Χθες 04/03 ο Δήμος Κομοτηνής, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ πραγματοποίησαν εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Κομοτηνής, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τσανακλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Ριτζαλέος μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Παρευξείνιων Χωρών με θέμα: «Οι διώκτες των Εβραίων της Κομοτηνής: ιδεολόγοι Ναζί ή συνηθισμένοι άνθρωποι».


Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι στην ΑΜΘ συνελήφθησαν 
Ο κος Ριτζαλέος μιλώντας για την χθεσινή εκδήλωση πληροφόρησε πως περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συνελήφθησαν ακριβώς την ίδια μέρα σε όλες τις πόλεις που υπήρχαν εβραϊκές κοινότητες (ΑΜΘ) και οδηγήθηκαν πρώτα στο εσωτερικό της Βουλγαρίας και στην συνέχεια στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα, όπου δολοφονήθηκαν μόλις έφτασαν όλοι. 

«Ήταν ένα πολύ οργανωμένο έγκλημα που σχεδιάστηκε από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής με την βοήθεια κάποιων Γερμανών, αλλά εκτελέστηκε αποκλειστικά από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής. Ήταν μια σειρά γεγονότων από την Άνοιξη του 1941 και κορυφώθηκαν με την σύλληψη και την εκτόπιση των Εβραίων» είπε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση είχε ως κύριο στόχο, όπως είπε ο κος Ριτζαλέος να αναδείξει τους πρωταγωνιστές αυτών των διώξεων «και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα κίνητρά τους μέσα στο ιστορικό πλαίσιο. Εάν μείνουμε στο θέμα μόνο της ιδεολογίας των Ναζί, θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι εάν εξαφανιζόταν αυτή η ιδεολογία θα είχε τελειώσει και το πρόβλημα. 

Δεν ήταν μόνο η ιδεολογία, ήταν τα σχέδια για την αλλαγή των συνόρων, οι αναθεωρητικές βλέψεις των συμμάχων των Γερμανών, το πως εφαρμόστηκαν στις περιοχές που κατακτήθηκαν όπως και στην περίπτωση την δική μας και μετά ήταν και προσωπικά κίνητρα των ανθρώπων που συμμετείχαν στον μηχανισμό των αρχών κατοχής και είδαν την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σαν μια περιοχή που θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και πλούσιοι σε βάρος του τοπικού πληθυσμού».


Τα χαρακτηριστικά των Εβραίων της Κομοτηνής
Οι Εβραίοι της Κομοτηνής κατά κύριο λόγο ασχολούνταν με τον εμπόριο. Ένας μικρός πυρήνας με το “μεγάλο εμπόριο”, ένας μεγαλύτερος με το “μικρό εμπόριο” και οι περισσότεροι ήταν εργάτες, ενώ κάποιοι ασχολούνταν με τραπεζικές συναλλαγές και ελάχιστοι ασχολούνταν με επιστημονικά επαγγέλματα. 

Το κύριο χαρακτηριστικό της εβραϊκής κοινότητας της Κομοτηνής είναι ότι ήταν από τους παλιότερους κατοίκους αυτής της πόλης. «Ήταν μια κοινότητα με ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και αυτό είχε να κάνει και με την γλώσσα. Η μητρική τους γλώσσα είναι τα ισπανοεβραϊκά. Δυστυχώς στην πόλη δεν έχουν μείνει πολλά πράγματα που θυμίζουν την εβραϊκή κοινότητα και προσπαθούμε μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη της κοινότητας» κατέληξε ο κος Ριτζαλέος.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr