Κ. Κατσιμίγας: «Για εμάς ο xρυσός είναι κόκκινο πανί» | xronos.gr
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΑΜΘ

Κ. Κατσιμίγας: «Για εμάς ο xρυσός είναι κόκκινο πανί»

11/12/20 - 10:00

Προσπαθεί η κυβέρνηση να παρακάμψει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία Χρυσωρυχείων στη Θράκη;

Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» τροποποιήθηκε το Άρθρο 6 παρ. 5 του Νόμου 4447/16 και δίνεται πλέον δεσμευτικός χαρακτήρας στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, ακυρώνοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια. Οι ρυθμίσεις των Ειδικών Χωροταξικών θα είναι οι αποφασιστικές για την έγκριση των στρατηγικών επενδύσεων σε κάθε Περιφέρεια.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει «αναγνωστεί» από αρκετούς ως προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακάμψει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, για τη δημιουργία Χρυσωρυχείων και στη Θράκη. Αυτής της άποψης είναι κι ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας. «Ο καινούργιος χωροταξικός νόμος, είναι ο πέμπτος ή έκτος σε μία δεκαετία. Κάθε δύο τρία χρόνια κάνουμε έναν καινούργιο χωροταξικό νόμο και λέμε πόσο κακός ήταν ο προηγούμενος», δήλωσε προλογικά επί της τροποποίησης του νόμου στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ενώ αναφορικά με τα Χρυσωρυχεία, είπε: «Ενδεχομένως να δούμε ξαφνικά ένα χωροταξικό σχέδιο για την χώρα μας για την εκμετάλλευση ορυκτών και υδρογονανθράκων. Το οποίο σε περίπτωση που θα λέει διαφορετικά πράγματα από το τοπικό χωροταξικό, θα κατισχύει το καινούργιο. Επομένως, οποιεσδήποτε άλλες δεσμεύσεις ή απαγορεύσεις δεν θα ισχύουν […]. Αυτό εμάς λίγο ως πολύ μας ψυλλιάζει, γιατί ξέρουμε πως στην περιοχή υπάρχει χρυσός, αλλά δεν θέλουμε να εξορυχτεί. Τουλάχιστον όσο υπάρχει η μέθοδος με την κυάνωση. Γιατί αυτή είναι η μοναδική μέθοδος δεν υπάρχει άλλη, όσο κι αν προσπαθούν να μας μπαλαμουτιάσουν. Για εμάς ο χρυσός είναι κόκκινο πανί. Επομένως θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα λύσει τα χέρια της ψυχρής εξουσίας και του οικονομικού πόλου της Αθήνας, για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που κατάφεραν να μπουν στα τοπικά χωροταξικά».

«Μικροί κυβερνήτες» ή «μεγάλο ανέκδοτο»;
Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων τώρα, φαίνεται πως αντί να προστίθενται αρμοδιότητες στις Περιφερειακές Αρχές, αφαιρούνται. Γι’ αυτό ο κος Κατσιμίγας δηλώνει: «πρέπει να επισημάνουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το ποιος είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στη διοίκηση της περιφέρειας. Το ελληνικό Σύνταγμα δεν δίνει νομοθετική εξουσία και καθοριστικά δικαιώματα στην αυτοδιοίκηση, ενώ σε όλη την Ευρώπη οι περιφέρειες λειτουργούν ως μικρές κυβερνήσεις».

Κοιτώντας το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι Περιφέρειες έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου φέρνει ένα πρόσφατο παράδειγμα από την Ιταλία, όπου οι Περιφερειακές Αρχές είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ «εδώ (εν. στην Ελλάδα) δεν τις άφησαν ούτε δελτίο τύπου να βγάζουν για το πόσα κρούσματα έχουμε σε κάθε περιοχή».

Συμπέρασμα του κου Κατσιμίγα είναι πως «οι μικροί κυβερνήτες» -χαρακτηρισμός που αποδιδόταν στους περιφερειάρχες όταν προ δεκαετίας περίπου ξεκίνησε ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας- αποτελούν πλέον «το μεγάλο ανέκδοτο», διότι οι Περιφέρειες στερούνται πόρων και αρμοδιοτήτων. «Η απόφαση να ασφαλτοστρωθεί μία οδός, είναι αυτονόητη υποχρέωση. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια να πάρει αποφάσεις που θα ανατρέψουν τη ζωή μας. Περιμένουμε τα πάντα από την Αθήνα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr