Κατήγγειλαν τη μετατροπή της Δικαιοσύνης σε εισπρακτικό μηχανισμό, καταλαμβάνοντας το Δικαστικό Μέγαρο | xronos.gr
ΤΡΙΩΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Κατήγγειλαν τη μετατροπή της Δικαιοσύνης σε εισπρακτικό μηχανισμό, καταλαμβάνοντας το Δικαστικό Μέγαρο

08/11/12 - 12:00
98768975698759.JPG

Μοιραστείτε το

Πρόβλεψη των δικηγόρων είναι ότι με τα νέα μέτρα οι πολίτες δε θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας γιατί αυτό θα παρεμποδίζεται από οικονομικούς όρους «Μία χώρα που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα δικαστήρια για να εισπράττει χρήματα έχει χάσει κάθε προσανατολισμό με την έννοια της Δικαιοσύνης», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης

Την μετατροπή του δικαιϊκού συστήματος της χώρας σε μηχανισμό είσπραξης χρημάτων μέσω του νέου πακέτου μέτρων που περιλαμβάνουν και το θεσμό της Δικαιοσύνης, θέλησαν να στηλιτεύσουν οι δικηγόροι της Ροδόπης προχωρώντας χθες το πρωί σε τρίωρη κατάληψη του δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής. Με απόφαση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και κρίνοντας ότι η ημέρα ψήφισης των μέτρων είναι πολύ σημαντική για όλους τους Έλληνες πολίτες και για τους δικηγόρους, γιατί και αυτοί εντάσσονται στο πακέτο μέτρων, κρίθηκε επιβεβλημένη η κατάληψη όλων των δικαστικών μεγάρων της χώρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε αυτό το οποίο συμβαίνει και αφορά την επιβίωση όλων των δικηγόρων της χώρας. Την ώρα που η δικαιοσύνη βάλλεται σε βαθμό τέτοιο που ουσιαστικά καταργούνται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, οι δικηγόροι της περιοχής ύψωσαν τη δική τους φωνή λέγοντας «όχι στην απαξίωση της Δικαιοσύνης, όχι στην εξαθλίωση του δικηγόρου».
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι δικηγόροι αντιδρούν στον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει το επάγγελμά τους, το οποίο ωστόσο τυγχάνει επί σειρά ετών «ορθάνοιχτο», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε χθες σε επιστολή του προς τους βουλευτές της χώρας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Οι δικηγόροι επιμένουν να προτάσσουν το ρόλο του δικηγόρου ως άμισθου δημόσιου λειτουργού και ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης, αποκηρύσσοντας λογικές εμπορευματοποίησης που στοχεύουν στην πλήρη απαξίωσή του και στην υποβάθμιση της νομοθετικά κατοχυρωμένης αποστολής των Δικηγορικών Συλλόγων ως θεματοφυλάκων των θεσμών. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται για την ουσιαστική αναμόρφωση της Δικαιοσύνης ως θεσμού, προς όφελος του πολίτη και της ανεμπόδιστης πρόσβασής του σε αυτήν, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προς το σκοπό της προάσπισης της δίκαιης δίκης. Κατήγγειλαν την προσπάθεια επιβολής ρυθμίσεων ασύμβατων με το δικαιϊκό μας σύστημα και τον εν γένει νομικό μας πολιτισμό, οι οποίες μάλιστα συνιστούν πρωτοτυπία για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής νομικής κοινότητας.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΙΜΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Πρόβλεψη των δικηγόρων της Ροδόπης είναι ότι με τα νέα μέτρα οι πολίτες  αυτής της χώρας δε θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας γιατί αυτό θα παρεμποδίζεται από οικονομικούς όρους. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξαγοράσιμες θα είναι οι ποινές φυλάκισης μέχρι τα πέντε χρόνια που επιβάλλονται από τα δικαστήρια. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι οι ποινές μέχρι ένα έτος μετατρέπονται σε χρηματικές ή πρόστιμο. Οι ποινές από ένα έως πέντε έτη μετατρέπονται σε χρηματικές, εκτός εάν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της ποινής για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Επίσης, σύμφωνα με άλλη διάταξη, η κάθε ημέρα φυλάκισης ή κράτησης υπολογίζεται από 5 έως 100 ευρώ, αντί των 3 έως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα ποσά από τις χρηματικές ποινές και τα ποσά από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών (φυλάκιση) «προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά 110%» από 100% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, διπλασιάζεται το δικαστικό ένσημο επί της αξίας που αναγράφεται στις αγωγές και στα άλλα δικόγραφα, από το 4% που είναι σήμερα στο 8%.
ΑΚΡΙΒΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΙ

«Η δικαιοσύνη γίνεται πιο ακριβή αφού διπλασιάζονται τα παράβολα επί του αντικειμένου της ένδικης διαφοράς δικαστικού ενσήμου, αποκλείοντας πολλούς συμπολίτες μας από την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, όπως αυτό ειδικότερα θεμελιώνεται στο Σύνταγμα, καθιστώντας την πια ένα αγαθό πολυτελείας», σχολίασε στο «Χ» ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης, επισημαίνοντας τα εξής, «στα πλαίσια της στρατηγικής της οικονομίας θεσμοθετείται πλέον το μεγαλύτερο όριο ποινών να αποπληρώνεται σε χρήμα και μάλιστα με προσαυξήσεις της τάξης του 110%. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα σημάνει τον εγκλεισμό πολλών ανθρώπων σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το γεγονός ότι οι ποινές γίνονται εξαγοράσιμες είναι σωστό, αλλά δεν είναι σωστό το γεγονός ότι αυτές υπόκεινται σε μία προσαύξηση 110%. Αυτό είναι βάρβαρο. Κανένας πολίτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε σε τέτοια είδους καταβολής ποινών. Θεωρώ επίσης μη αναλογικό το μέτρο ότι, όπου απαιτείται η καταβολή δικαστικού ενσήμου προκειμένου να συζητηθεί μία αγωγή το 4 τις χιλίοις γίνεται 8 και έχει επιπρόσθετες επιβαρύνσεις. Όλα αυτά καθιστούν τη δικαιοσύνη έναν μοχλό φοροεισπρακτικό χάνοντας την ουσία που είναι η απονομή του δικαίου. Μία χώρα που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα δικαστήρια για να εισπράττει χρήματα έχει χάσει κάθε προσανατολισμό με την έννοια της δικαιοσύνης», είπε καταλήγοντας ο κ. Κυμπαρίδης. Οι δικηγόροι της Ροδόπης διατράνωσαν προς κάθε κατεύθυνση την απόφασή τους να διαφυλάξουν τον θεσμικό τους ρόλο, για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους με αξιοπρέπεια και δηλώνουν ότι ψήφιση των συγκεκριμένων μέτρων, θα καταλύσει κυριολεκτικά το δικηγορικό λειτούργημα και τους δικηγορικούς συλλόγους.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνέπεσαν χρονικά με την έκδοση απόφασης εκ μέρους της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών (από 19 έως 24%) που προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Βασίλη Λυκούδη. Η απόφαση αυτή με την επίκληση του Συντάγματος (που επιφυλάσσει ειδική πρόβλεψη για τις αποδοχές των δικαστών και ισότητα με αυτές των βουλευτών) ανοίγει το δρόμο για τη μετέπειτα δικαίωσή τους από το Μισθοδικείο που θα κληθεί στην πράξη να κρίνει τις προσφυγές που έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν οι δικαστές. Οι συνολικές περικοπές των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελέων -δηλαδή αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαζί με τις προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο- φτάνουν στο 38%. Οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας (πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ.) υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (πρωτοδικών κ.λπ.).

Πάντως οι δικηγόροι της Ροδόπης συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, ενώ το Σάββατο 10 του μήνα συνεδριάζει η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να καθορίσει την περαιτέρω στάση. 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr