«Μπλόκο» στις υπηρεσίες του ΔΠΘ βάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι | xronos.gr
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

«Μπλόκο» στις υπηρεσίες του ΔΠΘ βάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι

14/11/12 - 12:00
54364576347.jpg

Μοιραστείτε το

Για να μην αποστείλουν τις λίστες με τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους σύμφωνα με όσα  προβλέπει το μνημόνιο ΙΙΙ Την απόφαση έλαβαν στη χθεσινή τους γενική συνέλευση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης 

Την αναστολή των υπηρεσιών της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θράκης, αποφάσισαν οι υπάλληλοι που συνεδρίασαν έκτακτα χθες το μεσημέρι, ύστερα από το «χαστούκι» που έφερε το μνημόνιο ΙΙΙ. Μετά την ψήφιση του, από τη βουλή προβλέπεται για μία σειρά  υπαλλήλους το στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σαρωτικές αλλαγές, έως και απολύσεις. Η μπάλα παίρνει και τους υπαλλήλους του Δημοκριτείου σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, καθώς καταργούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευσή του νόμου οι οργανικές, προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους και μερικής απασχόλησης και ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Όπως επίσης διευκρινίζεται, η ρύθμιση αφορά τους υπαλλήλους αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Διοικητικού Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί: Με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι οι διαδικασίες επιλογής ΑΣΕΠ. Με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως π.χ. δημόσια ανακοίνωση- προκήρυξη θέσεων με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια. Με ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με το ν.1648/1986, όπως τροποποιήθηκε με το ν.2643/1998, για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, αποκατάσταση αναπήρων πολέμου, προστασία ατόμων με αναπηρία), ν.3624/2007 για το διορισμό συγγενούς θανόντος εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του έτους 2007, ν. 3448/2006 για το διορισμό συγγενών θανόντων εν υπηρεσία, ν. 2725/1999, όπως ισχύει, για το διορισμό διακριθέντων αθλητών κ.λ.π. Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τους μονίμους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας, τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΥΕ και τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ, με ειδικότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις περιοριστικά αναφερόμενες στην ως άνω διάταξη.  Να σημειωθεί ότι, για την εφαρμογή αυτής της διάταξης, και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα δυσλειτουργίας στις υπηρεσίες απαιτείται, -πέραν της συνδρομής των στοιχείων που μνημονεύονται στη διάταξη-, ο αριθμός των υπαλλήλων που καταρχήν καταλαμβάνεται από τη ρύθμιση: 
-να είναι τουλάχιστον δέκα ανά υπηρεσία ή φορέα ή μεγαλύτερος
- να μην ξεπερνά το 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα
- να μην ξεπερνά το 10% του  συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην οικεία υπηρεσία φορέα. 
ΣΑΡΑΝΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΠΘ 

Σε σύνολο 270 εργαζομένων διοικητικού, του πανεπιστήμιου σε όλες τις πόλεις όπου δραστηριοποιείται υπολογίζεται ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου, περί τα 40 άτομα. Αυτή την εκτίμηση έκανε το μέλος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού Σταύρος Τσάνγκος, πλην όμως τόνισε ότι η διάταξη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να αποχωρήσουν υπάλληλοι άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων ακόμα και μόνιμοι. «Το μνημόνιο μιλάει ξεκάθαρα για διαθεσιμότητα υπαλλήλων, για ένα χρόνο, που σημαίνει ότι θα πληρώνονται με το 75% των αποδοχών τους για ένα χρόνο και μέσα σε αυτό το χρόνο θα δοθεί η δυνατότητα, μέσω της «κινητικότητας», να καλύψουν ανάγκες σε άλλους φορείς που έχουν κενά». Την ίδια ώρα, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο πανεπιστήμιο, κενές θέσεις που όμως καταργήθηκαν με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, «καταργήθηκαν όλες οι κενές θέσεις, επομένως τυπικά δεν υπάρχουν κενά. Πρέπει να γίνουν νέοι οργανισμοί για να αποδειχθεί αυτό», σημείωσε ο κ. Τσάνγκος. «Δεν ξέρουμε αύριο τι μας ξημερώνει», δήλωσε από την πλευρά της, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Μαργαρίτα Σπυροπούλου. Πρόσθεσε δε ότι, «όλα έγιναν σε μία ημέρα. Ενημερωθήκαμε από την ομοσπονδία μας, ότι σε άλλα πανεπιστήμια άρχισαν ήδη οι καταλήψεις, οι κινητοποιήσεις. Μάλιστα στον αγώνα τους συμπαραστέκονται και οι πρυτανικές αρχές, οι οποίες εξέδωσαν ψηφίσματα όπως αναμένεται να γίνει και στο δικό μας πανεπιστήμιο».  
ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

Μπροστά σε αυτές τις σαρωτικές αλλαγές, υπάλληλοι των πανεπιστημίων πραγματοποίησαν χθες έκτακτες γενικές συνελεύσεις σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν τις δράσεις τους. Έτσι και στην Κομοτηνή, όπου αποφασίστηκε αναστολή των υπηρεσιών στις διευθύνσεις διοικητικού. 
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν απεργία μέχρι και τη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης διοικητικού, ώστε να μη σταλούν οι λίστες των υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα, όπως επιτάσσει η διάταξη. Οι εργαζόμενοι θα επανεξετάσουν τη στάση τους, σε νέα συνέλευση τους την Παρασκευή. 

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr