ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: H κρίση ξεκαθαρίζει το τοπίο για την επόμενη μέρα | xronos.gr

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: H κρίση ξεκαθαρίζει το τοπίο για την επόμενη μέρα

22/09/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

«…Η Ελλάδα αυτή την στιγμή πονάει, αλλά αλλάζει. Αυτή την στιγμή είμαστε στους πόνους του  τοκετού. Θα βγει μια καινούργια Ελλάδα αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αντέξει και η κοινωνία, να νοιώσει ότι τα μέτρα που παίρνονται, λαμβάνονται με δικαιοσύνη. Για να εμπεδωθεί ένα τέτοιο κλίμα θα πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στις παρεκτροπές του σχεδίου και του προγράμματος που βάζουμε»? ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μελαχροινή Μαρτίδου


Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης θα είναι ομιλητής στο φόρουμ του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου την Δευτέρα  στην Αθήνα, ενώ μιλώντας στο «Χρόνο» εξηγεί την πολιτική του Επιμελητηρίου στην στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων μέσω κι ενός κοινού προγράμματος με την Βουλγαρία μέσω του Ίντερεγκ.
 «Σαν Επιμελητήριο ψάξαμε να βρούμε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις σε μια τέτοια εποχή, χωρίς να χρειάζονται τα κεφάλαια που δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή, για να ενισχύσουμε με ρευστότητα τον επιχειρηματικό χώρο. Ψάχνουμε δηλαδή  συνεχώς τα βρούμε προγράμματα  όπου αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες και υπάλληλοι  στελέχη επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου μας θα μπορούν να εκπαιδευτούν πάνω σε αυτά για να αντιμετωπίσουν ειδικές συνθήκες όπως την κρίση και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την επόμενη μέρα. Πάντα το λέω ότι η περίοδος της κρίσης είναι μια προετοιμασία για την επόμενη μέρα που θα βγούμε από αυτή.

Η κρίση δίνει ευκαιρίες και μας εξαναγκάζει σε συμπόρευση κ. Αγγελίδη;
-Η κρίση αυτό που κάνει είναι να ξεκαθαρίζει την αγορά. Κι αυτό εν πολλοίς έχει επιτευχθεί, δημιουργεί εγρήγορση σε επιχειρηματίες που είχαν ατονήσει να βρουν νέους τρόπους ανταγωνιστικότητας της επιχείρησής τους, να αναζητήσουν  για την εξωστρέφειά τους ή την εμπέδωση των νέων τεχνολογιών. Όσοι από τους επιχειρηματίες έφυγαν από αυτή την ραστώνη, είδαν και κάποια αποτελέσματα εν μέσω κρίσης  και είναι αυτοί που θα εκτιναχθούν την επόμενη μέρα  με την λήξη αυτής της κατάστασης . Γιατί είναι πολύ δύσκολη η δημιουργία νέων επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον. Το θέμα είναι αυτό το ποσοστό όσων τα καταφέρνουν να μην είναι πολύ μικρό… Το ζήτημα δεν είναι η ένταση,  η οξύτητα ή το βάθος της κρίσης, όσο η διάρκειά της. Αυτή σκοτώνει?
Τι θα προτείνατε πρακτικά ως διέξοδο, ή λύση;
-Απλά αλλά βασικά πράγματα. Θα πρέπει να έχουμε σαν στόχο τρεις παραμέτρους για άμεσα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Αυτό  είναι πρώτον  η συζήτηση ευρώ-δραχμής να είναι  μια συζήτηση που δεν θα πρέπει να ξαναεπιστρέψει στην καθημερινότητά μας και στην ελληνική οικονομία.
Το δεύτερο είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Εμείς για πολλά χρόνια  περίπου πέντε,  δεν έχουμε Τράπεζες ενώ είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει οικονομία που νάχει λειτουργήσει  τόσα χρόνια με «κλειστές Τράπεζες». 
Επίσης θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μίνιμουμ επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο  είναι αυτή την στιγμή κατεστραμμένο. Θα πρέπει να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών με την πολιτεία. Αυτές οι σκέψεις δεν με πληρώνει, δεν την πληρώνω, δεν ξέρω αν ισχύουν τα προγράμματα, αν πάρω τα λεφτά μου? 
Θα πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο και σταθερό, φορολογικό σύστημα. Να υπάρχει μια στρατηγική κατεύθυνση των επιχειρήσεων. Σήμερα δεν ξέρουμε που να πάμε, ενώ επιβάλλεται να υπάρχει ο Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ και να κατευθύνει εκεί που υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Να δούμε που πορευόμαστε.
Πρέπει να πατάξουμε το τέρας της γραφειοκρατίας. Να βρούμε με ένα μίνιμουμ δημόσιο τομέα που να εξυπηρετεί την χώρα και τις επιχειρήσεις. Εμείς έχουμε ένα τεράστιο δημόσιο τομέα που το μόνο που καταφέρνει είναι να ποδηγετεί τις επιχειρήσεις.  Αυτό όλο που σας περιέγραψα θα δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που αν δεν δημιουργηθεί κανένας στην εγχώρια αγορά  δεν θα ρίξει τα λεφτά του ούτε κάποιος ξένος θαρθεί να επενδύσει. Η Ελλάδα παραμένει μια ελκυστική, πλούσια, προνομιακή χώρα που ακόμη κι σε συνθήκες κρίσης προσφέρει τεράστιες δυνατότητες.  Δεν καταφέραμε να την διοικήσουμε σωστά. Αν βάλλουμε πέντε πράγματα στην σειρά θα δούμε ότι όσο γρήγορα βουλιάξαμε, τόσο γρήγορα θα ανεβούμε. Αυτό απαιτεί πολιτικό θάρρος, τόλμη και σύγκρουση.
Είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τα νέα δεδομένα;
-Δεν γίνεται διαφορετικά. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή πονάει, αλλά αλλάζει. Αυτή την στιγμή είμαστε στους πόνους του τοκετού. Θα βγει μια καινούργια Ελλάδα αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αντέξει και η κοινωνία να νοιώσει ότι τα μέρα που παίρνονται, λαμβάνονται με δικαιοσύνη. Για να εμπεδωθεί ένα τέτοιο κλίμα θα πρέπει να υπάρξει  μηδενική ανοχή στις παρεκτροπές του σχεδίου και του προγράμματος που βάζουμε. Εμείς ποινικοποιήσαμε το κέρδος και την επιχειρηματικότητα και δημιουργήσαμε αυτό το έκτρωμα όπου όλη η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να βρει λύση. Την λύση θα την βρούμε μόνοι μας αρκεί να καταλάβουμε ότι αυτό θα γίνει με την ελεύθερη αγορά.
Σας ευχαριστώ θερμά. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr