Ντ. Χαριτόπουλος: «Η ανάδειξη του Σπηλαίου Μαρώνειας έπρεπε να γίνει πριν χρόνια» | xronos.gr
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ

Ντ. Χαριτόπουλος: «Η ανάδειξη του Σπηλαίου Μαρώνειας έπρεπε να γίνει πριν χρόνια»

31/08/22 - 8:00
23423532643-39.jpg

Κατανοεί τα παράπονα των δημοτών για την ύδρευση, ενώ καταλογίζει ευθύνη και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές

Πως το Σπήλαιο Μαρώνειας έπρεπε να έχει αναδειχθεί και να είναι επισκέψιμο πριν από χρόνια τόνισε ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος μιλώντας στον «Χ». Θυμίζουμε ότι πηγαίνοντας από τους Προσκυνητές προς τη Μαρώνεια υπάρχει πινακίδα που λέει Σπήλαιο Μαρώνειας, ωστόσο το Σπήλαιο ποτέ δεν ήταν επισκέψιμο και ήταν δύσκολο ακόμα και να βρει κανείς που ακριβώς είναι. Μετά από χρόνια στην αφάνεια και ευελπιστώντας το Σπήλαιο να αναδειχθεί -καθώς πολλοί επισκέπτες στη Μαρώνεια έψαχναν το Σπηλαίο όμως δεν μπορούσαν να το βρουν- εδώ και λίγο καιρό πραγματοποιούνται εργασίες ανασκαφής.


Παράταση της υπάρχουσας προγραμματικής σύμβασης 
Οι εργασίες γίνονται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας που είναι φορέας εποπτείας και διαχείρισης του έργου, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών και μέσω της οποίας στόχος είναι η ανάδειξη, η προστασία και η βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου.

Επί του θέματος ο κος Χαριτόπουλος δήλωσε ότι «η ανάδειξη του Σπηλαίου Μαρώνειας έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια. Κινήσαμε τις διαδικασίες βρήκαμε τα χρήματα, βοήθησε και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτές τις μέρες υπογράψαμε την παράταση της προγραμματικής σύμβασης, η οποία έληγε στα μέσα Οκτώβρη και την πήγαμε μέχρι μέσα Μαρτίου. Αυτό είναι ένα έργο που κυνηγήσαμε».

Ο Δήμος ανέλαβε το κόστος μεταφοράς περίπου 13-14 φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  που συμμετέχουν στις εργασίες, όπως είπε ο κος Χαριτόπουλος. «Αυτήν την ώρα δουλεύει εργατικό δυναμικό από την περιοχή με την καθοδήγησή ενός αρχαιολόγου, του οποίου τις δαπάνες της διανομής τις πληρώνουμε εμείς. Αυτά είναι με βάση τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει» τόνισε και πρόσθεσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο».


Το νερό της Μαρώνειας και «βέλη» σε προηγούμενες διοικήσεις 
Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο μεγάλο θέμα που προέκυψε με την υδροδότηση του οικισμού της Μαρώνειας φέτος το καλοκαίρι και του παραλιακού μετώπου ευρύτερα. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, που χρήζει άμεσης λύσης, καθώς η περιοχή αποτελεί ένα τουριστικό προορισμό και σίγουρα τέτοια περιστατικά “βλάπτουν” την εικόνα του. 

Παραδέχτηκε πως είναι εύλογα  τα παράπονα των κατοίκων και των επαγγελματιών  αλλά απάντησε πως «εμείς δημοπρατήσαμε φέτος πάνω από 150.000 ευρώ δύο γεωτρήσεις, μια δεξαμενή, δύο δίκτυα και ετοιμάζουμε μια ακόμα δεξαμενή για την παραλιακή ζώνη. Αυτά παλεύουμε εμείς τώρα. Εάν γίνουν αυτά νομίζω ότι θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση».


Η συνεργασία με Βασιλειάδη
Στο μέτωπο του τουρισμού, ο Μιχάλης Βασιλειάδης αφού έδωσε τα χέρια με τον δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών και την παράταξή του, ανέλαβε αμισθί προεδρεία της νεοσύστατης επταμελούς Επιτροπής Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου. Σχολιάζοντας πως έγινε η επιλογή του, ο κος Χαριτόπουλος ανέφερε ότι «ο κος Βασιλειάδης στον τουρισμό και στον πολιτισμό έχει δείξει ότι μπορεί και έχει μεράκι», χωρίς να συμπληρώνει κάτι άλλο.

Πάντως δεν δίστασε να εξαπολύσει τα “βέλη” του και προς τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για εγκατάλειψη και για μη διευθέτηση προβλημάτων που θα έπρεπε να έχουν λυθεί πριν από χρόνια. «Ήταν ένας εγκαταλειμμένος Δήμος για πολλά χρόνια. Ο Δήμος είναι 50 οικισμοί. Τέσσερα προβλήματα να έχει ο κάθε οικισμός έχεις να λύσεις 200 προβλήματα, οπότε κάθε μέρα έχεις ένα πρόβλημα. Η κάθε δημοτική αρχή με βάσει τις δικές της δυνάμεις έκανε και την ανάλογη δουλειά» κατέληξε.Πρόσφατη φωτογραφία από τις εργασίες που έγιναν στο Σπήλαιο Μαρώνειας

 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr