Eurovision 2025: Πόσα πλήρωσε η Ελλάδα για την αποστολή της Κλαυδίας

Νέοι κυρίως άνθρωποι συζήτησαν στο Εργατικό Κέντρο τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο κατά του χρυσού την Τετάρτη 7 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη
Μικρές, αλλά όλο και περισσότερες ομάδες, κινητοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να γνωμοδοτήσει θετικά στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα του Έβρου. Έτσι την εμφάνισή της έκανε η Λαϊκή Συνέλευση Κομοτηνής, μέλη της οποίας το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποίησαν παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο και στη συνέχεια οργάνωσαν ανοιχτή συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής. Νέοι κυρίως άνθρωποι ανάρτησαν πανό στην αίθουσα της πρώην νομαρχίας Ροδόπης, όπου συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο και παρακολούθησαν τη συζήτηση του θέματος για την ανακήρυξη του δάσους Μαύρης Πεύκης στο Πέραμα Έβρου ως διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Ακολούθως βρέθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, όπου συζήτηση τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο κατά του χρυσού την επόμενη Τετάρτη 7 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου. Στη συνάντηση τα μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης συμφώνησαν ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα για την εξόρυξη χρυσού προκαλεί μόνιμες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την υγεία, απαξιώνει την περιοχή και τους επαγγελματικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτή.

Δημήτρης Γιακουμής μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κομοτηνής
«Από τις αρχές της δεκαετίες του ’90 γίνονται προσπάθειες από εταιρείες να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα χρυσού στις περιοχές Περάματος και Σαπών. Όλα αυτά τα χρόνια οι απόπειρες σταματούσαν πάντοτε στην αντίδραση που συναντούσαν από την τοπική κοινωνία. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι εταιρείες βρήκαν μία καλή ευκαιρία να επαναφέρουν το θέμα, εκμεταλλευόμενες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και την ανεργία που μαστίζει την περιοχή. Στην απόπειρα εξάπλωσης των πολυεθνικών και συγκεκριμένα αυτών που ασχολούνται με την εξόρυξη και την επεξεργασία χρυσού στην περιοχή μας, οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε με κάθε μέσο, λόγω των προβλημάτων που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην υγεία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Εμείς από την πλευρά μας τους διαμηνύουμε για άλλη μία φορά ότι στο ζήτημα της κατασκευής χρυσωρυχείων στην περιοχή η βούληση της τοπικής κοινωνίας παραμένει αταλάντευτη και αντίθετη με τα σχέδιά τους. Γι? αυτό θέλουμε να προειδοποιήσουμε τόσο την εταιρεία να μην επιδιώξει να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής, όσο και το ελληνικό κράτος να μην επιδιώξει να μας επιβάλλει το έργο με δυνάμεις καταστολής, διότι η αντίδρασή μας σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι πολύ δυναμική», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωσαν που μοίρασαν τα μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Κομοτηνής.
Τα μέλη δήλωσαν έτοιμα μέχρι και «να διακινδυνεύσουμε και τις ζωές μας σήμερα για να μπορούμε να κληροδοτήσουμε αύριο έναν πιο ανθρώπινο κόσμο στα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές».
Δήμητρα Συμεωνίδου
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News