Έκτακτο: Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στον Ήφαιστο

Καταφθάνουν περίπου 500 άτομα από όλη την Ελλάδα
Η τρίτη πανελλήνια συνάντηση Κιζδερβενιωτών, πραγματοποιείται αύριο στις 23 Σεπτεμβρίου στην Καλλιθέα της Ροδόπης. Η εκδήλωση αφιέρωμα στην παράδοση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του συλλόγου με στόχο το αντάμωμα των απανταχού Κιζδερβενιωτών. Είναι ένα αντάμωμα που ξεκίνησε από τον παλαιότερο σύλλογο, των Κιζδερβενιωτών, Μικρασιατών της Θεσσαλονίκης, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ», η Δέσποινα Εμμανουηλίδου μέλος της οργανωτικής επιτροπής της συνάντησης. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1986, είχε σταματήσει έκτοτε και το 2011 έγινε για πρώτη φορά στο Βαλτοτόπι Παιονίας. Το 2012, ανατέθηκε στην περιοχή μας, σε μία παρέα τεσσάρων πέντε ατόμων, από το νομό Ροδόπης.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΩΝ
Οι κιζδερβενιώτες σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη είναι γνωστή με τα ονόματα «Τρακατρούκηδες» και «Τρακαλήδες», ενώ στα χωριό Ρίζια Κιλκίς με το όνομα «Ρόκατζηδες».
Λέγεται ότι τα έβγαλαν οι ντόπιοι κάτοικοι από το ιδιόρρυθμο γλωσσικό ιδίωμα μας.
Πολύ συχνά στις συζητήσεις μεταξύ των Κιζδερβενιωτών συνηθιζόταν να λέγεται η φράση «τάκα τούκα νε μπιντούα» δηλαδή «έτσι εδώ δε μπορεί να γίνει». Χάρη ευφωνίας έβαλαν ύστερα από τα δυο Τ το σύμφωνο Ρ και έγινε το Τράκα-Τρουκα.
Κατά το 1922 οι κάτοικοι του Κίζδερβεντ προσπαθώντας να σωθούν, περνούν από την παραλία της Κίου και των Μουδανιών στις απέναντι ακτές της ανατολικής Θράκης και από εκεί εγκαταστάθηκαν σε διάφορα χωριά της Ελλάδος.
Το χωριό βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Μικράς Ασίας κοντά στην Νικομήδεια, απέχει 100 χιλ. από την Κωνσταντινούπολη και είναι χτισμένο μεταξύ τεσσάρων βουνών. Οι κάτοικοί του ασχολούνταν με τη γεωργία , την κτηνοτροφία , την παραγωγή μεταξιού και το εμπόριο. Σχετικά με της δημιουργία του Κίζδερβεντ υπάρχουν τρεις απόψεις. Η μία υποστηρίζει ότι Έλληνες από την Αχρίδα και από το Μοναστήρι μετανάστευσαν στην Κωνσταντινούπολη ψάχνοντας τόπο για να εγκατασταθούν .
Η άλλη άποψη δέχεται ότι δε μετανάστευσαν αλλά τους εξόρισαν γιατί λήστεψαν τους κατοίκους της περιοχής και η τρίτη ότι ήταν αιχμάλωτοι του Μωάμεθ του πορθητή, ο οποίος τους μετέφερε στην Πόλη και από εκεί στο Κης- Χάν, καθώς περνούσε από την Αχρίδα επιστρέφοντας από την Κροΐα . Στην περιοχή αυτή υπήρχε σταθμός Χωροφυλακής γιατί τα παρθένα δάση της, ευνοούσαν τις ληστείες .Οι οικογένειες λοιπόν που εγκαταστάθηκαν εκεί βοηθούσαν στην αντιμετώπιση των ληστειών .
Στη συνέχεια λόγω των προνομίων που παραχώρησε ο Σουλτάνος στην περιοχή, Ελληνόφωνοι, Τουρκόφωνοι, Αρμενόφωνοι και Βουλγαρόφωνοι, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και έτσι δημιουργήθηκε το Κίζδερβεντ.
Στην ανάμειξη όλων των παραπάνω αποδίδεται και η δημιουργία της παράξενης γλώσσας που δεν μιλούσε κανένα άλλο χωριό στην Μικρά Ασία. Για το λόγο αυτό τους ονόμασαν τρακατρούκηδες. Τα ήθη και τα έθιμά τους ,όσον αφορά τη θρησκεία, είναι όμοια με όλων των άλλων Ελλήνων και η θρησκεία τους είναι η Ορθόδοξη Χριστιανική.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ
Οικισμοί «Τρακατρούκηδων» στη Ροδόπη, είναι η Καλλιθέα, μεγάλο ποσοστό των κατοίκων επίσης έχει ο Ροδίτης, η Πάνδροσος, οι Ασώματοι και πολλοί άλλοι οικισμοί. «Είμαστε πάρα πολλοί, διασκορπισμένοι, στην περιοχή Παιονίας του Κιλκίς, στη Ροδόπη, στην Χαλκιδική, στην Νιγρίτα των Σερρών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», ανέφερε η κ. Εμμανουηλίδου. Απευθύνοντας κάλεσμα σε συμμετοχή στους απανταχού «Τρακατρούκηδες», ο μέλος της οργανωτικής επιτροπής είπε πως το παρόν στο αντάμωμα θα δώσουν ακόμα και συμπατριώτες της από τον Καναδά. «Περιμένουμε κοντά στα 450-500 άτομα. Δεν περίμενα αυτή την ανταπόκριση όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Όσον αφορά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την Κυριακή στις 23 Σεπτεμβρίου στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Καλλιθέας, θα ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί η προσέλευση για τη Θεία Λειτουργία. Στις 10:00 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων. Στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί ο πανηγυρικός της ημέρας. Στις 11:00 θα κατατεθούν στεφάνια υπέρ των αγωνιστών Κιζδερβενιωτών, στις 11:30 θα φυτευτούν πλατάνια εις ανάμνηση των προγόνων στην πλατεία του οικισμού της Καλλιθέας.
Δήμος Μπακιρτζάκης
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News